Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sobotka věří v Zemanův konec na Hradě. A promluvil o muslimech v Česku

Autor: ČTK, zst - 
25. srpna 2017
13:45

Bohuslav Sobotka (ČSSD) věří, že po příštích prezidentských volbách bude mít Česká republika jinou hlavu státu. S tím se podle něj změní i politická kultura na Hradě. Český premiér to řekl v rozhovoru s rakouským deníkem Die Presse, v němž se také vyjádřil například k problému migrace. Podle něj chce Česko pomáhat lidem z východní Evropy, ale když vidí problémy s muslimskou komunitou v jiných zemích, nechtějí Češi muslimy.

Sobotka rakouskému deníku řekl, že výroky prezidenta Miloše Zemana, který mimo jiné nedávno předsedu vlády veřejně označil za „svini“, nevypovídají nic o politické kultuře v Česku, ale spíše o politické kultuře na Pražském hradě. „Věřím, že po příštích prezidentských volbách budeme mít jinou hlavu státu. A pak se kultura na Hradě změní,“ poznamenal Sobotka. V předchozí volbě podle něj Zeman získal podporu, protože se sám prezentoval jako outsider. „A protože lidé nevěděli, co je čeká,“ dodal.

Šéf české vlády se rovněž vyjádřil ke spojenectví Zemana a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Zeman podle Sobotky těží z toho, že Babiš nevyslal do prezidentské kampaně žádného kandidáta. „A Babiš bude mít prospěch z toho, že ho Zeman pověří sestavením příští vlády,“ domnívá se nynější premiér.

Ovčáček zmínil podporu „tvárného kandidáta“

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na Sobotkova slova reagoval na Twitteru jednou větou: „Souručenství starých politických stran, médií a neziskovek prostě podporuje jiného kandidáta, který je tvárný.“

Sobotka ve středu českým novinářům řekl, že sociální demokracie zatím kandidáta na prezidenta nemá. „Nevím o tom, že by někdo v sociální demokracii měl zájem kandidovat, nebo že by někdo měl zájem o podporu ze strany sociální demokracie,“ řekl a nevyloučil možnost, že ČSSD nakonec svého kandidáta vůbec nevyšle.

„Muslimy v Česku nechceme“

Nízkou podporu své ČSSD v průzkumech si Sobotka vysvětluje i vzestupem populistických hnutí. „A my sociální demokraté jsme nedokázali dostatečně prodat své úspěchy,“ zalitoval v interview.

K otázce přerozdělování uprchlíků Sobotka poukázal na společný postoj visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) odmítající závazné kvóty a vyjádřil přesvědčení, že v evropské azylové politice v budoucnu nebudou hrát „donucovací kvóty“ žádnou roli.

„Velmi bychom ocenili, kdyby Evropa lépe chránila svou vnější hranici,“ zdůraznil. „Přijímání uprchlíků by mělo být vždy v kompetenci národních států. V Evropě příliš často vidíme problémy s integrací lidí, kteří přicházejí z jiného kulturního nebo náboženského prostředí,“ vysvětlil český premiér.

V té souvislosti vyzdvihl, že v České republice je jen malá a nezradikalizovaná muslimská komunita. „Když pozorujeme problémy v jiných evropských zemích, v Česku už muslimy nechceme. Pomáháme lidem, kteří přicházejí z východní Evropy,“ vysvětlil. Zároveň zdůraznil, že Česko přispívá k řešení migrační krize finanční podporou libyjské pobřežní stráže, uprchlických táborů nebo vysíláním policistů na Balkán.

V rozhovoru přišla řeč i na aktuální otázky týkající se Evropské unie. Sobotka řekl, že Česká republika usiluje o pokrok v oblasti společné unijní obrany. Také pro přijetí eura nevidí žádné ekonomické překážky, ale problémem je, že chybí politická shoda na připojení k eurozóně. „Pokud se budou země platící eurem brzy silněji integrovat, stoupence eura v Česku to určitě povzbudí,“ řekl Sobotka.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD, vlevo) s manželkou Olgou a prezident Miloš Zeman s chotí Ivanou Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD, vlevo) s manželkou Olgou a prezident Miloš Zeman s chotí Ivanou | Twitter Bohuslava Sobotky

Český premiér rozhovor rakouskému listu poskytl při příležitosti návštěvy v Salcburku, kde se tento týden setkal v takzvaném slavkovském formátu s kolegy z Rakouska a Slovenska a také s francouzským prezidentem. Základem regionální spolupráce však podle něj zůstává visegrádský formát. „Problémy v Polsku a Maďarsku nepřekračují úroveň, kvůli níž bychom museli dramaticky reagovat. A když jsme reagovali, nejdřív jsme hovořili se svými partnery,“ odmítl Sobotka přerušení kooperace se zeměmi, které v současnosti čelí kritice kvůli ohrožení právního státu.

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
rasheer ( 27. srpna 2017 18:05 )

 Sobotka věří v Zemanův konec, rád bych věřil v Sobotkův konec. Amen.

arne100 ( 27. srpna 2017 10:59 )

Sobotko ty plešoune už bys měl přestat žvanit o Zemanovi.Ten alespoň na rozdíl od tebe umí Anglicky což ty nedokážeš jelikož jsi od malička tupej fracek.Táta měl raděj nařezat dříví než zplodit takového nýmanda

va45 ( 26. srpna 2017 21:41 )

Teď si představ,kdyby volby vyhrál senilní hluchý a ušišlaný Schwarzenberg.To by byla sranda.

iFender ( 26. srpna 2017 21:39 )

Ozubená socanská pleš pomlouvá našeho prezidenta! Na něeeeee!Hurááá!

va45 ( 26. srpna 2017 21:37 )

Sobotko nech to na voličích kdo bude na hradě.Já zase věřím,že ty budeš po volbách max.pouze poslanec.Jestli tě socani nechají nadále být předsedou tak ty ČSSD totálně zlikviduješ.Zatím se tobě,Zaorálkovi a Chovancovi to daří.Místo toho kecání se už konečně nauč aspoň angličtinu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa