Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prezident Zeman už má transparentní účet. Začal vybírat na kampaň

Autor: mah, ČTK - 
2. září 2017
20:06

Současný prezident a kandidát další prezidentské volby Miloš Zeman už má svůj transparentní účet. Ten si všichni zájemci o účast v přímé volbě musejí zřídit do pondělí. Na Zemanově účtu ale zatím nejsou žádné peníze. Většina kandidátů si účty zřídila už před několika měsíci. Na to, že si účet založil i současný prezident, v sobotu upozornil Radiožurnál. 

Již několik měsíců mají transparentní účet například bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel a textař Michal Horáček, kteří stejně jako Zeman ohlásili, že již disponují více než 50.000 podpisy nutnými pro občanskou nominaci. Na Zemanově účtu zatím nejsou žádné finanční pohyby. Drahoš měl na svém účtu ke konci srpna zhruba 10,3 milionu korun a Horáček podle dostupného výpisu ke konci července 2,7 milionu.

Účty si již nechali dříve zřídit také třeba lékař a aktivista Marek Hilšer, bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek kandidující za ODA, předseda strany Rozumní a hudebník Petr Hannig nebo exposlanec Otto Chaloupka.

Kandidovat chtějí rovněž místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek za stranu Realisté, podnikatel Igor Sládek, někdejší ředitel kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl, podnikatel Vladimír Boštík nebo předseda Republikánů Miroslav Sládek. Zájemci o křeslo hlavy státu musí do 7. listopadu podat přihlášku ministerstvu vnitra, které nejpozději 24. listopadu rozhodne o jejich připuštění k volbám.

Rozhodnutí o tom, že si Češi budoucího prezidenta budou vybírat 12. a 13. ledna, bylo vydáno ve Sbírce zákonů 28. srpna. Tím také oficiálně začala volební kampaň, ve které může každý kandidát utratit nejvýše 40 milionů korun.

Pokud by v prvním kole voleb žádný z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu, prezident vzejde z finálového duelu na konci ledna. Finalisté by do kampaně mohli investovat dalších deset milionů korun.

VIDEO: S prezidentem jsme nedávno promluvili v pořadu S prezidentem v Lánech.

Video  O Čapím hnízdě, panácích a burkinách: Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech  - David Vaníček, Vera Renovica, Live Box
Video se připravuje ...

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
sepondt ( 3. září 2017 16:42 )

https://www.novinky.cz/domaci/448072-zemanovi-na-transparentni-ucet-posilaji-lide-hlavne-halere-a-kr iticke-vzkazy.html

xiioma ( 3. září 2017 14:37 )

A účet ve zlatých rublech má kde?

asijo ( 2. září 2017 22:34 )

V pekle je obsazeno,tam si to drží Havel.

ellenic ( 2. září 2017 21:47 )

Mně jeho transparentní účet vůbec nezajímá , to jsou zbytečně vyhozené peníze, které by byly potřeba někde úplně jinde . Vůbec mi nevadí když nebude zvolený, tahle země potřebuje prezidenta, který nás bude prezentovat nejen v zahraničí, ale hlavně doma. Což se Zemanovi rozhodně nedaří .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa