Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kur*a! Co s námi bude, křičeli Rusové po katastrofě!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Fakt.pl, šim - 
4. června 2010
14:59

Letoví dispečeři, kteří navigovali polský vládní tupolev na přistání na smolenském letišti, se v okamžik katastrofy nestarali o nic jiného, než o to, jaký postih je čeká. „Kur*va, co s námi bude,“ křičeli navigátoři z 'kontrolní věže', tedy z polorozpadlé jednopatrové boudy.

„Bože, z toho budou veliké problémy, veliké problémy!“ křičel šéf letových kontrolorů. Jen pár okamžiků po nehodě se na místě objevili ruští vojáci, kteří zaměstnance 'kontrolní věže' a polskou posádku letadla, jež na letišti přistálo krátce před tupolevem, zamkli na několik hodin do izolace. Místo nehody mohli opustit, až když kontrolory přijeli vystřídat jiní.

Řev motorů, dva výbuchy a ticho!

„Jsem pořád v šoku, nemůžu se toho vůbec zbavit,“ řekl polskému deníku Fakt člen posádky polského letadla, které 10. dubna přistál ve Smolensku před letounem prezidentské delegace.

„Po přistání několik z nás stálo poblíž přistávací dráhy a čekali jsme na tupolev,“ říká svědek katastrofy. „Posádka tupolevu věděla od nás, že je mlha, ale nijak nepanikařili. Pak jsme uslyšeli motory tupolevu. Zněly naprosto normálně, tiše,“ popisuje očitý svědek. „Pak se ale zvuk změnil, byl to doslova řev. Věděli jsme, že s něco děje. A pak dva výbuchy a ticho. Všichni jsme byli zděšení, věděli jsme, že se stala katastrofa,“ líčí strašný moment svědek.

Rusové: Tupolev s prezidentem odletěl

„Okamžitě jsme běželi za ruskými pracovníky letiště. Volali jsme na ně, že tam okamžitě musíme jet, protože budeme muset zachraňovat raněné. Ale Rusové jako by nám nerozuměli. Až když jsme na ně křičeli, že tam musíme jet, nasedli do aut a jeli směrem k tupolevu,“ vypráví důstojník. Po chvíli se auto s nimi vrátilo. Nic jim neřekli. Když se Poláci ptali, co se stalo, jeden z Rusů dokonce odpověděl: „Odletěli!“ „Vůbec jsme nechápali, co to říká,“

„Když pak auta znovu odjela, vyběhl z budovy jeden z kontrolorů a hlasatel nadával. Křičel ‚Budeme mít strašné problémy, velké problémy!‘ a chytal se za hlavu, lomil rukama a nadával,“ popisuje první okamžiky po katastrofě.

Starý muž, který nadával, beze stopy zmizel

Tohoto muže si nemohl nezapamatovat. Byl už dost starý, vypadal zničeně, měl červený obličej. „Říkal jsem si, jací lidé to tu proboha pracují,“ vzpomíná. Po chvíli prý vyšel z budovy muž v zelené uniformě. „Běžel a vzal toho muže a odvedl ho pryč. Nás nahnali do našeho letadla a zavřeli nás ve vnitř. Vůbec se s námi o ničem nebavili. Byli jsme několik hodin zavření v letadle a nevěděli jsme, co se děje,“ dodal důstojník.

Posádka měla zůstat v zavřeném letadle. Nesměli několik hodin vyjít ven, neřekli jim o osudu tupolevu, co se vlastně stalo. „Rusové nám řekli, že čekáme na nového kontrolora, kterého sháněli, abychom mohli odletět zpět. Když ho sehnali, dostali jsme povolení odletět,“ líčí člen posádky prvního polského letadla, které ve Smolensku bez problémů přistálo. Polská prokuratura už vyzvala ruskou stranu, aby jim umožnila vyslechnout všechny zaměstnance smolenského letiště. Ale ani přes upomínky to Polákům stále ještě nebylo umožněno. Není rovněž známo, kam zmizel zmíněný kontrolor, který jen tři dny po katastrofě údajně odešel do plánovaného důchodu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

setug ( 7. června 2010 18:45 )

To nemuseli znát PIN?

setug ( 7. června 2010 18:44 )

Nejen ruská strana varovala, ale i přístroje na palube varovaly, že je země blízko. Kdyby se mně chtělo, našla bych tady a i jinde čláínek, kdy se píše, že Poláci volali ježíši, ježíši, později se to změnil na ku.va. Proč?

setug ( 7. června 2010 18:41 )

Dobře se to čte. Je to jak z roku razdva. Všichni umějí jen křičet ku.va. Jak v polském letadle, tak Rusové na zemi. Podivuhodné nebo směšné? Poláci budou chtít něco z toho vytřískat na Rusích.

zirafa ( 6. června 2010 14:25 )

jsem volná tak napůl, co s tím?

zirafa ( 6. června 2010 14:24 )

Á,pán by asi potřeboval vyprázdnit narvanej pytel,neníliž pravda?Vod čeho máš býku zdravý ruce, nech žirafy žít,sodomie to je pěkná prasečina. guleman 05. 06. 2010 19:31 pod tohle už nešla dát reakce, takže ti píšu sem: ta sodomie mě dostala!

Zobrazit celou diskusi