Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Proruský“ Zeman vzpomínal na svou krásu. Topolánka škrtli, přišli Nečas i Peake

Autor: simao - 
13. března 2019
05:20

Během úterních oslav 20 let od vstupu Česka, Polska a Maďarska do NATO se na Hradě objevila i řada varování před rozpínavostí Ruska. Miloš Zeman na rozdíl od svých prezidentských protějšků ale žádné takové nezmínil, naopak si rýpl do těch, co jen ukazují vlastní slabost. A zavzpomínal na doby, kdy byl „ještě velice mladý a velice krásný a chytrý“. Na Hrad dorazil i premiér Andrej Babiš (ANO) či expremiér Petr Nečas. Jiného expremiéra Mirka Topolánka prý nepozvali.

Projevy včetně toho předneseného českou rodačkou a exministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou vystřídala ve Španělském sále na Pražském hradě debata za účasti prezidentů ČR, Slovenska, Polska a Maďarska.

Zeman při diskusi vzpomněl na 12. březen 1999. „Moje vzpomínka tehdy - a to jsem byl ještě velice mladý a velice krásný a chytrý, dneska už jsem jenom mladý - moje vzpomínka byla vzpomenuta s rokem 1968,“ zmínil Zeman a projevil zklamání z tehdejších československých elit, které kapitulovaly v Moskvě, i později.

Zeman řešil kolaboranty a zradu

„A na to jsem si vzpomněl, když jsem spolu s polskými a maďarskými kolegy v Bruselu vstupoval do tamní zasedací síně a říkal jsem si: Tak tohle se už nebude opakovat. Ale pozor, ne jenom ta agrese vůči našemu státu, ale i ta kapitulace. Že už nebude příležitost pro domácí kolaboranty, aby zradili,“ pokračoval Zeman.

Právě kolem agrese se však točila jedna z otázek na prezidenty - kolem agrese Ruska. Varoval před ní slovenský prezident Andrej Kiska i jeho polský protějšek Andrzej Duda.

„To, co se stalo před pěti lety, když Rusko obsadilo Krym, vyvolalo obrovskou diskuzi o tom, jak jsme připraveni chránit všechny naše členské státy. Je třeba říct velmi upřímně, že v Pobaltských státech, Polsku i dnes je stále strach z toho, zda Rusko anexí Krymu ukončilo své mocenské zájmy, nebo zda nebude mít tendenci rozšiřovat svou agresi,“ upozorňoval Kiska s tím, že i na Slovensku se lidé začali obávat o svou bezpečnost, když hrozilo, že vypukne ještě větší konflikt na Ukrajině.

Prezident Zeman na Hradě během oslav 20 let ČR v NATO (12. 3. 2019) Prezident Zeman na Hradě během oslav 20 let ČR v NATO (12. 3. 2019) | Foto Blesk - Michal Protivanský

Ruské provokace? Duda a Kiska se u hrozby shodli

Řeč byla také o ruských provokativních akcích. Polák Duda upozorňoval, že Rusko vede sofistikovanou činnost - výzvědnou i v oblasti kyberterorismu. „Má to rozšířit nepřátelské vztahy mezi námi a také vyvolat rozruch mezi námi a našimi sousedy, jsou to právě akce, které probíhají na různých rovinách,“ varoval. Maďarský prezident János Áder pouze podotkl, že se jeho země připojila k protiruským sankcím.

Aktivně se však zapojil Kiska: „Ano, cílem Ruska je rozbít jednotu Severoatlantické aliance a využívá na to všechny možné zbraně, které existují v rámci hybridní války (...) To, z čeho má Rusko strach, je naše jednota a naše síla.“

Přátelské vztahy Zemana s Putinem

Miloš Zeman naopak z tohoto pohledu přidal spíše proruské vyjádření. „Ten, kdo má strach z provokací, tím prozrazuje jenom svoji vlastní slabost. Hrdá a sebevědomá země má ve spolupráci se svými spojenci možnost se sama ubránit a nemá se bát,“ uvedl Zeman, aniž by ve své reakci jmenoval Rusko či Vladimira Putina, se kterým navázal dle svých slov osobní vztahy, zatímco třeba Andrej Babiš se nyní o to samé snažil v případě prezidenta USA Donalda Trumpa.

Zeman se tím netají, před projevem ve Španělském sále to řekl ČTK: „My jsme se s panem premiérem naprosto jasně dohodli, že jsme si rozdělili práci. Zatímco on navázal přátelské vztahy s americkým prezidentem, já mám neméně přátelské vztahy s ruským a čínským prezidentem.“

Oslavy 20 let ČR v NATO na Hradě: Jaroslav Kubera s Madeleine Albrightovou Oslavy 20 let ČR v NATO na Hradě: Jaroslav Kubera s Madeleine Albrightovou | Foto Blesk - Michal Protivanský

Kubera: Zeman se zaměřuje spíš na Rusko a Čínu

Před Putinem přitom ve svém projevu varovala i Albrightová. „Nemůžeme pomáhat Vladimiru Putinovi, který se snaží naši alianci rozdělit a podkopávat demokratické systémy, které jsou základem naší síly,“ kritizovala ve Španělském sále.

„Pan prezident Zeman je zaměřen spíše na Rusko a Čínu, je třeba se ale zároveň více věnovat vztahům mezi ČR a USA, které mají v naší demokracii velmi hluboké kořeny. Tak jako se musí pracovat na šťastném manželství, je třeba i vztahy dvou zemí budovat a rozvíjet. Nikdy v historii se nestalo, že by nás Spojené státy zradily,“ reagoval při setkání s Albrightovou šéf Senátu Jaroslav Kubera (ODS). A americké exministryni dal kytici a brož české výroby.

V sále byl Vondráček, Nečas či Peake. Topolánek ne

Během prezidentského panelu přitom Kiska upozornil i na to, že myšlenka NATO je dle něj jasná: „Jeden za všechny, všichni za jednoho.“ A i proto je třeba naplnit u všech členů závazek 2 procenta HDP na obranu.

„Pokud jde o ČR, tak u nás platí závazek, že v roce 2024 chceme dosáhnout 2 procent, ale se skromností sobě vlastní připomínám, že když jsem byl čtyři roky premiérem v letech 1998 až 2002, tak jsme měli celé tyto čtyři roky dvě procenta výdajů na obranu z hrubého domácího produktu a nikdo z toho nedělal nějaké velké show a v podstatě jsme to pokládali za samozřejmost,“ reagoval na to Zeman.

Jeho slovům přihlížela řada hostů. Nechyběl mezi nimi premiér Andrej Babiš (ANO), který s projevem vystoupil také. Své proslovy si připravili i šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO), tentokrát bez zpěvu a kytary, a právě Kubera.

Oslavy 20 let ČR v NATO: Senátor Jiří Drahoš Oslavy 20 let ČR v NATO: Senátor Jiří Drahoš | Foto Blesk - Michal Protivanský

Na Hradě nechyběli v den 20. výročí vstupu ČR do NATO senátoři, včetně Jiřího Drahoše, generál Petr Pavel, vdova po exprezidentu Havlovi Dagmar. Byli tu i současní ministři Babišovy vlády, ale také lidé, kteří působili ve Strakově akademii v minulosti. Ať už exministr zahraničí či obrany Alexandr Vondra, další exministři zahraničí Cyril Svoboda a Jan Kavan, expremiér Petr Nečas či „osmidenní“ ministryně obrany Karolína Peake.

Naopak expremiér Mirek Topolánek si na twitteru posteskl, že pozván nebyl. „Před téměř 20 lety jsem spoluzaložil sdružení Jagello2000, které mj. pořádá dny NATO v Ostravě. A také dnešní konferenci ,Naše bezpečnost není samozřejmost′, na kterou nesmím, protože je na Hradě. Někdo mě škrtnul. Asi za trest... Neva, jsem v dobré partě a venku je hezky,“ podotkl Topolánek.

Ruda_uderka ( 14. března 2019 09:28 )

Musím tě opravit, správně se jedná o proruskou zadnici.

Taurus70 ( 13. března 2019 12:59 )

Clovek by neveril kolik se tady ozve obrezancu😂😂😂

jentakjenkobliha ( 13. března 2019 12:58 )

Rusky se Eman řekne - Balšoj Durak a čínský-Ten-Pit-Chus.

prasatkopepicek ( 13. března 2019 12:27 )

Tvl, tak to je zasek Blahoslaveni chudi duchem nebot jejich je kralovstvi nebeske...

Ruda_uderka ( 13. března 2019 12:05 )

My víme, že jsi blb.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa