Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman poobědval s americkým velvyslancem. Nad kachnou se zelím řešili Venezuelu

Autor: Mii - 
13. února 2019
15:05

Prezident Miloš Zeman přijal ve středu na Pražském hradě amerického velvyslance Stephena B. Kinga. Dvojice se setkala u přátelského pracovního oběda, uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Podávalo se kachní stehno s bílým zelím a variací domácích knedlíků následované domácím makovým koláčem. Zeman s Kingem hovořil o situaci ve Venezuele nebo o Afghánistánu.

Zeman velvyslanci řekl, že podporuje brzké uspořádání svobodných voleb ve Venezuele. K těm by měl zemi dovést opoziční lídr Juan Guaidó, který byl prohlášen prozatímním prezidentem poté, co parlament neuznal druhý mandát dosavadního prezidenta Nicoláse Madura. USA byly jednou z prvních zemí, které Guaidóa podpořily, později se přidalo i Česko.

Dalším tématem rozhovoru byla situace na Blízkém východě. Zeman s Kingem hovořil zejména o Afghánistánu, kde působí jak americké, tak české armádní  jednotky. Dvojice řešila rovněž uspořádání česko-amerického fóra na Pražském hradě a vzájemné hospodářské vztahy. Zeman chce podle Ovčáčka v setkávání s Kingem pokračovat.

Zeman do Bílého domu nepojede

Ke schůzce došlo jen pár dní poté, co Zeman prozradil, že jeho dlouho očekávané setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem pravděpodobně neproběhne. Odkázal při tom právě na informace od Kinga. Bílý dům podle něj mlčí a Zeman se nechce vnucovat. Pokud by však pozvání dostal, přijal by jej.

Naposledy Zeman obědval s Kingem minulý rok v srpnu u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Tehdy uvedl, že je třeba rozvíjet spolupráci mezi Českem a USA. Velvyslance následně pozval do Lán. Středeční schůzka se ale uskutečnila v prostorách Pražského hradu.

Taurus70 ( 13. února 2019 22:05 )

Alumno Vy jste dobra guma i kdyby naserviroval tomu Americkemu zidakovi krupicovou kasi je to tisickrat lepsi jak ty jejich hnusne sladke housky uvnitr s pomletym kde cim a Colou😂😂😂😂

zdenekksamohonka ( 13. února 2019 17:21 )

amáááááááááááé: Já tě miluju i když jsi blbá jako zdenekkjentakjen.

ameae ( 13. února 2019 17:00 )

Výborně pane prezidente.

alumno ( 13. února 2019 16:14 )

Ach jo, Zeman je mimo opravdu ve všem. Naservírovat kachnu s knedlajzema, který spousta cizinců samozřejmě vůbec nejí, protože jim přijdou hnusně suché, to je opravdu ubohé. A to nepočítám tu spoustu cizinců (a ostatně i Čechů), kteří by to nejedli proto, že je to jen prázdná mouka, takže jídlo o ničem, navíc opravdu hodně lidí má v dnešní době alergii nebo intoleranci na lepek. Stejně tak je dost hnusné servírovat makový koláč někomu z kterékoliv země, kde je prodej máku jakožto opiátu úplně zakázán (a že je těch zemí spousta - ČR je spíš výjimka, že se tady normálně používá), takže se jim to může zdát naprosto nevhodné až nechutné. Nechápu, proč nemůže Ovar zvolit pro hosty nějaké kvalitnější, zdravější a reprezentativnější jídlo. I mezi českou kuchyní se dají najít vhodná jídla. Zjevně se staví jídelníček na míru jemu a ne hostům. Ovarova arogance je prostě všudypřítomná, jen nám tím dělá ostudu.

iFender ( 13. února 2019 16:09 )

...knedlíky se zelím, se zelím kyselím pak jsem jed u stolu, kdoví co v rosolu kapustu vařenou jedli jsme jí s Mařenou sám jsem si za pecí, zadělal telecí škubánky maštěný, baštil jsem jak praštěný. Uzený na hráchu, střílel jsem ho na bráchu, jeseter na kmíně, koupil jsem ho v Londýně,(po Brexitu bude drazsi).....la..la.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa