Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rok od voleb. Drahoš: Udělali ze mně ilumináta a vítače, Zeman ohrožuje bezpečnost

Autor: simao, ČTK - 
26. ledna 2019
20:10

Na 26. leden připadá řada výročí. A to i poměrně čerstvých. Je to rok, co začalo druhé kolo přímé volby českého prezidenta, ve kterém Miloš Zeman porazil Jiřího Drahoše. Podle současného senátora tehdy rozhodly řetězové maily, rozesílané po ČR, které z něj udělaly ilumináta nebo vítače migrantů. Zeman podle něj ohrožuje bezpečnost státu.

Miloš Zeman byl poprvé zvolen před šesti lety, to když ve 2. kole přímé volby porazil Karla Schwarzenberga. Před rokem se mu pak hradní křeslo podařilo obhájit. Nejprve v prvním kole volby, které se konalo 12. a 13. ledna 2018, zvítězil se ziskem 38,56 procenta a druhým postupujícím se stal Jiří Drahoš, který dostal 26,60 procenta hlasů.

Průběh volby narušil incident ve volební místnosti, kde hlasoval Zeman. Ukrajinská přívrženkyně hnutí Femen zde přiběhla polonahá a s hanlivým nápisem Zeman je Putinova d*vka“ na těle. Angelina Diashová dostala ve zkráceném řízení podmínku a byla vyhoštěna.

Druhé kolo se konalo 26. a 27. ledna 2018, zvítězil v něm Zeman se ziskem 51,36 hlasů. Volební účast byla 66,6 procenta. První funkční období prezidenta Zemana skončilo loni 8. března. Týž den Zeman složil slib pro druhé funkční období.

Drahoš: Rozhodly fake news

Zemanův loňský rival, bývalý šéf Akademie věd ČR Drahoš, který získal 48,63 procent hlasů, nakonec uplatnění našel v politice také. „Povedlo se mi to, co jsem chtěl. Chtěl jsem být zvolen do Senátu,“ řekl nyní v ČT. Označil to za velmi zajímavou zkušenost.

Prohrál přitom o 152 tisíc hlasů. „My jsme si dělali analýzu (...) Nerozhodly žádné debaty, ani ta na Primě, ani ta v České televizi. Byly diametrálně odlišné. Rozhodly řetězové maily, fake news, které během zhruba 10 lednových dnů putovaly zhruba k půl druhému milionu adresátů,“ míní Drahoš.

Nestěžuje si, podle něj šlo ale o nefér kroky. „Takové maily chodily - na jižní Moravu, že jsem iluminát, do severních Čech, že sem pustím 800 tisíc migrantů, na Ostravsku, že mě financuje Bakala atd. Ty maily byly velmi profesionálně připravené a dobře vymyšlené z hlediska mého soupeře,“ podotkl účastník přímé volby státu.

Zeman prý ohrožuje bezpečnost státu

Přímo zvolený Zeman však podle něj dnes překračuje Ústavu a nectí jejího ducha. „On je prezidentem ČR, já se na jeho výkon funkce dívám velmi kriticky, zejména v poslední době. Máme prezidenta, který ohrožuje z mého pohledu bezpečnost státu tím, že dehonestuje tajné služby, teď tady byla debata o možném ovlivňování nejvyšších představitelů justice prezidentem a jeho spolupracovníky. Já myslím, že jsou to velmi vážné věci a tohle by prezident v žádném případě dělat neměl,“ dodal Drahoš s narážkou na kauzu „čučkařů“ či kontakty kancléře Vratislava Mynáře se soudci.

Video  Senátorský duel: Drahoš a Fischer nakládali Zemanovi  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Výročí zvolení Václava Havla

Kancelář prezidenta republiky si vedle toho dnes připomněla i jiné výročí. 26. ledna 1993 byl totiž zvolen prvním prezidentem samostatné České republiky Václav Havel. 

 

pavel11 ( 28. ledna 2019 13:40 )

Drahoš vypadá přesně tak jak nám demokracie Prahy předvádí,zloděje,tuneláře,fetáky kliniky,aktivisty,udavače pirátu,konstruktivní humus opozice,sajrajt novinářu,české televize,umělecké svoloče, rektoru,profesoru,politologu, tak zvaných vzdělaných obecných blbcu.

luder ( 28. ledna 2019 11:20 )

Oprava: slepý

luder ( 28. ledna 2019 11:17 )

xiioma:Zeman je ztělesněním toho nejhoršího, co se dá nalézt v české společnosti... Vy reagujete naprosto neadekvátně jako by vás Zeman posílal do vězení či na šibenici; chtělo by to od vás méně hysterie a více objektivity, vy ublíženej chudáku!

luder ( 28. ledna 2019 11:12 )

Celá Drahošova kampaň byla antizemanovská a Zeman byl vůči Drahošovi hodně objektivní; nesnažil se ho urážet a snižovat jako to dělal Drahoš kterému ze všech sil pomáhala ČT a další média!K těm migrantům se v médiích otevřeně hlásil, že bychom jich mohli tisíce přijmout, to si nikdo nevymyslel a i na těch jeho přednáškách které byly zdokumentovány se k muslimům hlásil a chtěl by je u nás tzv. integrovat. A ty jeho spolky v kterých léta působil ilumináti, muslimové a další, to je též zdokumentováno a na internetu přístupné tak ať z lidí nedělá Drahoš hlupáky kteří jsou ještě k tomu slepí a hluší..!

hejhej ( 28. ledna 2019 11:09 )

kalina107: Drahoš - kandidát kašpar

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa