Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ANO se postavilo proti vlastním. Dohady o rozpočtu EU ve Sněmovně skončily

Autor: zst - 
2. října 2018
18:41

Vzrušená debata o výhledovém rozpočtu Evropské unie pro roky 2021 až 2027 ve Sněmovně napotřetí skončila. Poslanci odmítli, aby Unie více kasírovala členské státy, chybějící peníze po odchodu Británie by měla najít šetřením. Členové dolní parlamentní komory za ANO se navíc v rámci závěrečných hlasování postavili proti vlastním europoslancům, když odsoudili postup Evropského parlamentu vůči Maďarsku.

„Těch peněz budeme dostávat stále míň. Náklady na Evropskou unii, kde EU přicházejí s navýšením rozpočtu o 23 %. Proč jsou náklady stále vyšší? To se mi nelíbí. Navýšení na bezpečnost a obranu také nechápu. My chceme naplnit naše závazky v NATO, což bude znamenat navýšení nákladů na armádu o 150 %. Proč máme brát peníze z EU rozpočtu na zbrojení? To si myslím, že není dobře. Koheze a zemědělství se snižují, většina států, včetně V4 ji přitom chtějí. Jsem k tomu návrhu velice kritický,“ shrnul svůj postoj k víceletému finančnímu rámci premiér Andrej Babiš (ANO).

Sněmovna nakonec odmítla, aby Unie hledala „nové zdroje“, jak zalepit díru po brexitu. Češi chtějí, aby peníze našla EU šetřením v rámci dosavadních příspěvků států. Eurokomisař pro rozpočet Oettinger přitom chtěl půlku díry lepit šetřením, druhou půlku navýšením příspěvků.

Poslanci už dvakrát debatu o výhledovém rozpočtu Unie přerušili, tentokrát už ji dokončili. Bylo to s očekávaným výsledkem, ale překvapivým dodatkem. Sněmovna podpořila usnesení Jana Skopečka z ODS, které odsoudilo postup Evropského parlamentu vůči Maďarsku. „Sněmovna považuje za chybné a nešťastné hlasování Evropského parlamentu proti suverénnímu státu Maďarsko ve smyslu aktivace článku sedm Lisabonské smlouvy. Tento postup jen dále prohloubí příkopy a nedůvěru mezi starými a novými členskými státy EU,“ znělo usnesení.

Z českých europoslanců podpořili sankční řízení zástupci ANO a TOP 09, dále Stanislav Polčák (Starostové a nezávislí) a Miroslav Poche (ČSSD). Proti hlasovali poslanci za KDU-ČSL, ODS, Svobodné a KSČM a také Jan Keller za ČSSD. Premiér Babiš si poté europoslance za své hnutí pozval „na kobereček“, s maďarským protějškem Orbánem si totiž pěstuje dobré vztahy. „My ty hodnoty máme, a jestli někdo říká něco o Polsku a Maďarsku a říká, že já jsem ohrožení demokracie, potom se tomu musím smát,“ prohlásil v září Babiš.

Evropský parlament si vyšlápl na Maďarsko. Komise by měla prověřit situaci ohledně právního státu v zemi Viktora Orbána Evropský parlament si vyšlápl na Maďarsko. Komise by měla prověřit situaci ohledně právního státu v zemi Viktora Orbána | Evropský parlament

Premiérův názor v úterý podpořili poslanci jeho hnutí a postavili se tak rovněž proti svým kolegům v europarlamentu. Kritikou oplývající premiér se přitom při hlasování zdržel, stejně jako jeho pravá ruka Jaroslav Faltýnek a členové vlády Vojtěch, Ťok, Brabec nebo Dostálová. Důvodem může být fakt, že o postupu kolem Maďarska bude nakonec rozhodovat Evropská rada, tedy premiéři a prezidenti členských zemí a Babiš si nechce zbytečně zavírat dveře. 

„Celé to hlasování je zbytečné. O situaci v Maďarsku bude rozhodovat evropská rada, nikoli evropský parlament nebo čeští poslanci,“ reagoval Babiš pro Blesk Zprávy.

Nepřihlášen zůstal předseda Sněmovny Radek Vondráček, který dal také od vlastních europoslanců v září ruce pryč. Babiš je tehdy dokonce označil za zrádce.

„Nedokážu si představit, proč by označoval nejen mě, ale také své europoslance za zrádce a přispíval k vlně agrese, která se šíří sociálními sítěmi. Já jsem se od původního programu (hnutí ANO pro evropské volby) neodklonil,“ napsal na Twitteru po hlasování v europarlamentu například jeho místopředseda a bývalý blízký člověk Babiše Pavel Telička. Ten se už ale s hnutím rozešel. Stejně jako on ale hlasovali i Dita Charanzová a Martina Dlabajová, které s Babišem vazby nezpřetrhaly.

„Řízení s Maďarskem nebylo zahájeno kvůli tomu, že nechce přijímat uprchlíky, jak je to mnohými na sociálních sítích interpretováno. Jedná se o jiné znepokojující záležitosti, jako je omezování pravomocí ústavního soudu, omezování svobody médií, činnosti neziskových organizací apod.,“ vysvětlil svůj postoj Telička.

marmat ( 3. října 2018 00:15 )

Babiš to má v hlavě srovnaný dávno JINAK, než Telička...nebudeme dělat překvapený !!! Taková Šojdrová ale byla a je velmi ukázkový příklad toho, že netušíme ani v nejmenším, kdo tam za nás "chrní", nebo "bojuje"......Ransdorf je nebožtík , tak jeho už vytahovat nebudeme...!???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa