Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš s novou vládou naštval Kalouska. „Arogantní mlčení,“ peskoval i Malou

Autor: Jakub Veinlich - 
27. června 2018
16:30

Premiér Andrej Babiš (ANO) představil ve středu novou vládu Poslanecké sněmovně. Ta začala své jednání místo deváté ráno až v poledne, musela počkat kvůli jmenování nových ministrů. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek chtěl po premiérovi vysvětlení, na čí popud prezident Miloš Zeman pověřil šéfa ČSSD Jana Hamáčka řízením ministerstva zahraničí. Odpovědi se ale nedočkal, a to ani od nové ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO), a neměl z toho radost.

Byl to nezvyklý pohled. Vládní lavice byla na začátku jednání Poslanecké sněmovny zaplněná do posledního místa. Nikdo nechyběl. Nově jmenovaná vláda se přišla představit poslancům. Premiér Andrej Babiš představil postupně každého člena a členku svého koaličního týmu.

„Je mi velkou ctí, že vám dnes, tak jak je tradicí v Poslanecké sněmovně, mohu představit osobně novou vládu České republiky, která byla jmenována prezidentem České republiky na základě dohody mezi Českou stranou sociálně demokratickou a hnutím ANO,“ předstoupil Babiš před poslance.

Jako prvního představil Jana Hamáčka, který má v nové vládě hned tři funkce. Je totiž jejím prvním vicepremiérem, ministrem vnitra a zároveň je pověřený řízením ministerstva zahraničí.

Jak to bylo s Pochem?

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek chtěl rozklíčovat, na základě čeho prezident Miloš Zeman nakonec nejmenoval ministrem zahraničí premiérem navrhovaného Miroslava Pocheho z ČSSD, ale pověřil řízením úřadu právě Hamáčka.

„Ústava neumožňuje prezidentovi republiky, aby mohl změnit jméno, aniž by mu to navrhl předseda vlády. To znamená, vy jste pana Hamáčka mezi pondělkem a dneškem musel oficielně prezidentovi republiky navrhnout. Já bych se vás chtěl zeptat, zda nám můžete říct, kdy to bylo? Jestli v úterý, nebo ve středu, anebo jestli v pondělí v tom oficielním návrhu nebyl Miroslav Poche,“ ptal se Kalousek premiéra. Poslanecké sněmovna má podle jeho názoru na podobnou informaci nárok, protože bude 11. července hlasovat o vyslovení důvěry vládě.

Zda bylo jednání v souladu s ústavou, nebo nebylo, chtěl Kalousek vysvětlit také od nové ministryně spravedlnosti Taťány Malé. Odpovědi se ale nedočkal. „Arogantní mlčení, které jste vy a nová ministryně spravedlnosti zvolili, opravdu není to nejlepší zahájení komunikace mezi vládou a opozicí,“ reagoval Kalousek a ujistil vládu, že na otázkách bude lpět.

Pelikán položil kytici k Horákové

Oficiální přestavování nové vlády ve Sněmovně s výstupem Kalouska skončilo. A poslanci začali řešit běžné body k projednávání. Tím první byly zákony o celostátním referendu. V tu chvíli zmizeli z Poslanecké sněmovny tři členové vlády. Premiér Andrej Babiš, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček a také Lubomír Metnar. Důvod? Metnar jel za asistence premiéra předat Hamáčkovi resort vnitra.

Vláda byla jmenovaná v den, kdy si Česká republika připomíná popravu Milady Horákové v inscenovaném komunistickém procesu. S výběrem data mají problém i někteří ministři. Robert Pelikán ještě jako ministr spravedlnosti v demisi na to zareagoval položením kytice k pomníku Horákové přímo u Poslanecké sněmovny. A to jen půl hodiny před svým definitivním koncem v čele justice – tedy půl hodiny před jmenováním nové vlády.

Řetězová hladovka kvůli vládě opřené o komunisty

Na protest proti jmenování vlády zahájila skupina lidí z Turnovska protestní hladovku. „Protestujeme tímto proti prezidentem republiky Milošem Zemanem jmenované nové vládě, v jejímž čele stojí předlistopadový člen KSČ a někdejší agent StB Andrej Babiš. Poprvé od listopadu 1989 vzniká vláda za přímé podpory komunistické strany a to je pro nás absolutně nepřípustné,“ řekl k protestu jeho iniciátor Karel Šírek. Hladovku prý lidé ukončí až v moment, kdy bude jmenovaná nová vláda, která se nebude opírat o hlasy KSČM.

Ministr školství Robert Plaga na to pro Blesk Zprávy zareagoval s tím, že datum pro jmenování vlády není vybráno úplně nejvhodněji, ale upozorňuje, že se jedná především o vládu menšinovou, ve které komunisté nefigurují.

„Ta souvislost je umělá. V tomto kontextu si nemyslím, že je hladovka namístě,“ zareagoval ministr Plaga. „Ten den pro jmenování nové vlády není šťastný a je mi líto, že to vyšlo právě na dnešek, ale je to skutečně náhoda,“ řekla Blesk Zprávám ministryně financí Alena Schillerová, která stejně jako Plaga zdůraznila, že se komunisté nebudou aktivně podílet na vládě. „Podpora KSČM má být opřena pouze a zcela jen o programové shody,“ dodala Schillerová.

Právě Schillerová byla ve středu jmenovaná ministryní financí už podruhé. Žádný velký rozdíl mezi oběma slavnostními ceremoniály nevidí. „Má to jen politický rozměr. Včera jsem byla v demisi, dnes už v ní nejsem,“ popsala.

První zasedání vlády bylo pro nové ministry rychlé. Překvapením ale pro některé bylo, že premiér oznámil jak konec vedoucího Úřadu vlády Radka Augustina, blízkého člověka prezidenta Miloše Zemana, tak i nástup nové mluvčí – bývalé reportérky televize Prima Petry Doležalové.

Dovolená v srpnu je tabu

Premiér postupně během dne uváděl některé ministry do jejich úřadů. Těch, kteří ve vládě pokračují, se tato oficialita netýká. Ani staronový ministr školství Rober Plaga, ani šéfka státní kasy Alena Schillerová podle svých slov nechystají ve svých úřadech žádné změny.

Schillerová je se svým týmem spokojená – teď s ním pracuje především na přípravě státního rozpočtu. Všem ministrům proto doporučila, aby v srpnu nepočítali s příliš dlouhou dovolenou.

„Dozvěděli se ode mě, že všechna jednání proběhnou v srpnu. Takže je žádám, aby byli připraveni. Doporučila jsem, jim, aby raději počítali s tím, že v srpnu už mají mít z větší části po dovolené, i když já si také ještě pár dní volna v tomto měsíci vyberu,“ doplnila ministryně.

Taurus70 ( 28. června 2018 07:04 )

 Taky se mi nelibi co se deje ale poslouchat jednoho z nejvetsich zlodeju a tunelaru v republice kazat o cestnosti a moralce je fakt silne kafe,ten chlap bud vubec nevi co slovo moralka znamena nebo opravdu musi byt denne jako delo.😕

corpa ( 27. června 2018 23:49 )

Premiér Andrej Babiš (ANO) předložil prezidentu Miloši Zemanovi nejprve seznam ministrů se jménem Miroslava Pocheho (ČSSD) a napodruhé bez něj, když Zeman Pocheho odmítal jmenovat. Uvedl to be středu server Aktuálně.cz na základě vyjádření místopředsedy ČSSD Martina Netolického a nejmenovaných zdrojů z Hradu. Předseda ČSSD Jan Hamáček o vyškrtnutí Pocheho podle Netolického věděl.

gabreta ( 27. června 2018 23:01 )

Skupině lidí z Turnovska, držící odtučňovací dietu, držím palce. Vydržať sůdruzi, vydržať!!

zawaro ( 27. června 2018 22:15 )

Paříš? Čtyřikrát porouchat češtinku.

marmat ( 27. června 2018 21:40 )

Opr. NIČÍ

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa