Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš čelí nadávkám za ČSSD: „Hamáček není Sobotka.“ Sprosťárnu schytal i Faltýnek

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. dubna 2018
20:45

Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že za jednání s ČSSD čelí nadávkám. Přesto se sešel ve čtvrtek v podvečer s Janem Hamáčkem a také Vojtěchem Filipem (KSČM), aby posunuli dál jednání o nové vládě. Komentářům pro média se však vyhnul a pouze Hamáček promluvil stručně o tom, že jednání budou pokračovat příští týden. Vrátili se k lovení bobříka mlčení? Tuto možnost naznačil vicepremiér Richard Brabec (ANO), podle kterého se osvědčila taktika z minulého týdne průběh jednání nekomentovat.

Kdy se Česko dočká vlády s důvěrou? Andrej Babiš (ANO) dostal čas na její složení od prezidenta do prázdnin. Čas kvapí, hlavní variantou je nyní menšinová vláda s ČSSD podporovaná komunisty. A tak i předseda komunistů Vojtěch Filip ve čtvrtek nakonec dorazil na jednání, které zahájil Babiš nejprve se šéfem ČSSD Janem Hamáčkem. 

Pouze vicepremiér Richard Brabec (ANO) neproklouzl a v šanci dohodnout se věří. „Na tom se nic nemění. Kdybychom tu vůli neviděli, tak už bychom se nějakým způsobem rozhodli. Já myslím, že ten včerejšek ukázal, že se máme o čem bavit. Ty podmínky, které tam padly, jsme opravdu zaregistrovali a je to teď na předsedech, ale také na vedení,“ uvedl.

„Faltýnku, jeb na to“

Samotná ČSSD však nepůsobí stoprocentně jednotně ohledně toho, zda s ANO do vlády jít, či nikoli. Nejčastěji vadí především účast trestně stíhané osoby ve vládě – ve spojení s Babišovou kauzou Čapí hnízdo. Nejhlasitěji proti je momentálně skupina senátorů ČSSD.

„Já jsem pozitivní, ano. Na základě mých genů, já jsem se tak narodil,“ věří i Jaroslav Faltýnek, že k dohodě dojde. „Z našeho pohledu jsme rádi, že jsme se dohodli na tom, že stejně jako před pěti lety nebudeme zvyšovat daně,“ podotkl. Se sociálními demokraty i KSČM se shodují na zvyšování důchodů i platů učitelů.

Faltýnkovo vyjádření pro novináře před Sněmovnou naboural pouze kolemjdoucí muž, který na šéfa poslaneckého klubu ANO pokřikoval „Faltýnku, jeb na to“. Babišova pravá ruka to přešla s úsměvem.

Babiš před novináře nepřišel

Sám Andrej Babiš před novináře nepředstoupil. Do Sněmovní 1, kde má ANO svůj poslanecký klub, dorazil bočním vchodem, sešel se s Brabcem a Faltýnkem, kteří ho „nabrífovali“ ohledně posledních jednání s ČSSD a navzdory původním očekáváním se vydal jednat přímo za Janem Hamáčkem.

A to do jeho kanceláře přes ulici ve Sněmovní 4. Podle informací Blesk Zpráv patrně podzemní chodbou, neboť komplex sněmovních budov je propojen a nachází se tu i podzemní parkoviště. Vyhnul se tak zájmu novinářů, své vyjádření si nechal až do večerního pořadu Jaromíra Soukupa na TV Barrandov.

„Lidi mi nadávají, že jednáme s ČSSD“

Když jednání s Hamáčkem a Filipem skončilo, Babiš pospíchal za Soukupem a na obrazovce jeho televize vystřídal Miloše Zemana. V barrandovském „duelu“ se pozastavil nad tím, že ANO již ČSSD ustoupilo. „My jsme pustili to vnitro,“ říkal. Lidé mu však prý přesto vyčítají, že jedná se sociálními demokraty. „Lidi mi nadávají, že vlastně jednáme s ČSSD a že bychom neměli jednat,“ uvedl Babiš.

Postěžoval si přitom, že v Česku není většinový systém jako v USA a nemůže automaticky složit jednobarevnou vládu. „Já nejsem Trump. My nemůžeme sami sestavit vládu, my na to potřebujeme partnera a ještě podporu jedné strany,“ obhajoval jednání s ČSSD. Přesto mu prý vytýkají, „že jsem měkkej, že jsem se změnil, ale to není pravda“.

„Ano, je pravda, že bych nejraději vládl sám, ale není to možné,“ připustil Babiš. A na obhajobu spojenectví s ČSSD uvedl: „Já říkám, že pan Hamáček je jiný, než pan Sobotka.“ S Hamáčkem a Filipem jednali poprvé dohromady. „A já jsem měl z toho dobrý pocit,“ dodal Babiš.

ANO zasedne na prvního máje

Faltýnek dnes také prozradil další postup v jednání ANO: „Dohodli jsme se s panem předsedou a panem místopředsedou Brabcem, že svoláme jednání výboru k těmto záležitostem na prvního máje odpoledne.“

Dnešní schůzka předsedů následovala poté, co se ve středu ve Sněmovní 1 sešli místopředsedové – aby potvrdili stoprocentní shodu v programu, ale pokročili i v rámci rozdělení ministerstev. ČSSD přistála s obnovenými jednáními na stůl nabídka na pět vládních křesel včetně rezortu vnitra, o který sociální demokraté stáli. A který jim ANO původně nechtělo nechat.

ČSSD žádá koaliční pojistky

Krach v jednání však změnil rozložení karet. „Co se týká ministerstva obrany nebo zahraničí, tak se rozhodli pro ministerstvo zahraničí,“ potvrdil ve středu první místopředseda ANO Faltýnek.

ČSSD také přišla s požadavkem koaličních pojistek. V případě, že by jejích pět ministrů podalo demisi, musel by dle jedné z nich podat do sedmi dnů demisi i premiér s ministry za ANO.

marais ( 29. dubna 2018 10:07 )

Pro pana tegila 1949 ...a pan Babiš je z které gardy?

marais ( 29. dubna 2018 10:03 )

Hamáček není Sobotka ,ale Babiš je trestně stíhaný premier..Dost smutné pro Česko.

marais ( 27. dubna 2018 09:21 )

Lidi zase nadávají Hamáčkovi, že jedná s trestně stíhaným premierem. Hanba mu.

Nezadat ( 27. dubna 2018 00:02 )

Jak se spojí ze socanama,tak jen co vím z okolí ztratí dobrejch 50 hlasů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa