Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Kopíruje Zemanův styl.“ Babiš po Kanárech vezme vládu do tří dalších krajů

Autor: Jaroslav Šimáček - 
31. března 2018
05:49

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) tráví Velikonoce u moře, po návratu do Česka ho ale čekají hned tři „spanilé jízdy“ do krajů. Babiš obráží republiku po vzoru prezidenta Miloše Zemana a rovnou bere s sebou celou vládu. Premiér se svojí družinou ministrů byli už ve Zlínském, Libereckém i Středočeském kraji. Začátkem dubna pak plánuje návštěvu Královéhradeckého kraje, potvrdil Blesk Zprávám Babiš. To vše na pozadí vyjednávání o nové vládě s ČSSD a komunisty v zádech.

Andrej Babiš se vydal na Velikonoce s rodinou na Kanárské ostrovy, ve čtvrtek večer dorazili letadlem do Tenerife. Už v dubnu má však s ministry v plánu i další výjezdy po českých regionech.

„Další výjezd Hradec Králové 9. dubna, jedeme již v neděli odpoledne,“ uvedl Babiš pro Blesk Zprávy. Mluvčí vlády Barbora Peterová pak dodala, že je jasno také o dalších výjezdech.

„Termíny postupně přidáváme a aktualizujeme,“ podotkla s tím, že po Královéhradeckém kraji budou následovat Karlovarský (16. dubna) a Moravskoslezský kraj (24. a 25. dubna). Právě vládní krajské  „spanilé jízdy“ však v poslední době budí nemalý rozruch.

Politolog: Babiš kopíruje to, co Zeman dobře rozjel

Babiš již stihl vyvézt ministry vlakem do Zlínského kraje, kde je přivítal hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), na Liberecko a naposledy také tento týden do Středočeského kraje, kterému vládne Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Krajské cesty přitom jsou aktivitou, kterou během prvního funkčního období rozvinul především prezident Miloš Zeman. „V případě vlády je to okopírování stylu Miloše Zemana. Právě toto bylo u Zemana velmi úspěšné a účinné. Když někam přijede, tak v těch lidech vyvolá velkou přízeň, že si na ně někdo vzpomněl, že mezi ně přijel,“ řekl Blesk Zprávám politolog Josef Mlejnek z Institutu politologických tudií na FSV UK v Praze. 

Více než konkrétní ekonomické dopady přitom vidí jiný efekt. „Věhlas se šíří, lidé si to mezi sebou předávají. Je to gesto, stačí tam přijet, něco pronést na návsi či na náměstí a kdyby se na to podíval přísněji nějaký ekonom, řekne, že z toho vlastně nic není. Ale dělá to obrovský dojem. I vláda to dělá kvůli tomu, že si chce zvednout popularitu a přízeň u voličů,“ doplnil.

Andrej Babiš cesty své vlády hájil při návštěvě středních Čech slovy, že nechce slibovat, ale mapovat investiční potřeby v regionech. „Naše země nikdy neměla desetiletý investiční plán a je potřeba ho udělat,“ uvedl Babiš.

Předtím se vůči kritice za krajské výjezdy ohradil také na Facebooku: „Musím se fakt smát těm, kteří nás za to kritizují. Nezlobte se na mě, ale vůbec tomu nerozumí. Vůbec netuší, co děláme a proč to děláme. My děláme jako úplně první vláda investiční plán na příštích 10 let. Pro tuto zemi a pro její lidi!“

Politolog Mlejnek však má pro vládní výjezdy pochopení. „Když se oni takto rozhodnou, tak těžko jim to vyčítat. Možná je to lepší, když takto cestují po krajích, než kdyby dělali nějaká nezvratná rozhodnutí, pokud jde třeba o privatizací za miliardu apod. S ohledem na to, že premiér Andrej Babiš vyjednává o vládě číslo 2, která by důvěru mít měla a opět má být postavena na hnutí ANO, tak mohou argumentovat, že to dělají již pro druhou vládu,“ podotklá.

Má vláda bez důvěry jen „svítit a topit“?

Babiš v čele menšinové vlády bez důvěry přitom doufá, že se mu nová vláda podaří domluvit do konce května. Řada kroků současného kabinetu je však průběžně a poměrně intenzivně kritizována opozicí. A nejde zdaleka jen o tyto krajské výjezdy.

„Debata o tom, co vláda v demisi smí a nesmí, je hodně zpolitizovaná. Na jakýkoliv krok, který vláda udělá, bude opozice reagovat tím, že má jenom svítit a topit na Úřadu vlády,“ zmínil Mlejnek. Podle něj je nešťastné, že česká Ústava tento problém fakticky neřeší.

Že má vláda bez důvěru jen „svítit a topit“, o tom začátkem března mluvil šéf ODS Petr Fiala. Poslanec občanských demokratů Jan Skopeček se nad vládou pozastavil pro změnu právě během její poslední krajské návštěvy ve středních Čechách.

Kritika za dopravu

„Vláda bez důvěry je na návštěvě Středočeského kraje. Určitě zjistí, že největším problémem je doprava. Tak ji připomeňme, že hejtmanka je z ANO, ministr dopravy z ANO, primátorka Prahy z ANO. I tak Středočeši čelí výhrůžkám o zákazu vjezdu kamionů do Prahy, neexistencí okruhu, atd.“ uvedl Skopeček z ODS na Twitteru.

Premiér Babiš však takovou kritiku odmítá. „Dopravu jsme přebírali v totálním rozkladu. Byly zastavené stavby, mýtné s Kapschem jsme zdědili. Prosadili jsme ale zákon o výkupu pozemků, začali jsme projektovat a stavět. Bohužel podle našich zákonů ty věci trvají. Nikdy se ale nestalo, že by nebyly peníze. Staví se víc už dnes a bude se stavět víc,“ uvedl premiér v sobotním Právu.

Video se připravuje ...
Další videa