Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Stropnický přijde o křeslo. Vládu Babiše má skácet demise pěti ministrů ČSSD

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. dubna 2018
22:30

Zkrachovalá jednání o vládě se znovu rozjela a ČSSD se vytasila na ANO s novým požadavkem - pokud by jejích 5 ministrů podalo demisi, má do sedmi dnů podat demisi celá vláda. Tohle „autodestrukční tlačítko“ má být zabudované v nové koaliční smlouvě. Obě strany přitom řeší i konkrétní vládní křesla. Z dvojice resortů obrana - zahraničí si ČSSD vybrala křeslo současného ministra Martina Stropnického, potvrdil dnes Jaroslav Faltýnek (ANO).

„Co bylo opravdu podstatné a bylo to těžištěm toho dnešního vyjednávání, byly záležitosti týkající se tzv. koaličních pojistek,“ uvedl po 1. kole nových vyjednávání o vládě statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

Schůzku s ANO si pochvaloval, ČSSD však přišla s novým požadavkem. „Nám v podstatě jde o to, abychom s pomocí koaliční smlouvy dokázali nastavit takové koaliční spoluvládnutí, které bude spoluvládnutím partnerským. Nikoli tím, aby měla jedna nebo druhá strana pocit, že je nějakým koaličním přívažkem,“ vysvětloval Zimola.

Babiš by měl skončit do sedmi dnů

Za zásadní bod tak Zimola označil právě požadavek do koaliční smlouvy ohledně možné demise celé vlády. „Dojde-li v koalici i po dohadovacím řízení k situaci, kdy nedojde k dohodě o řešení koaličního sporu v případě, kdy pět ministrů jmenovaných za koaliční stranu ČSSD podá demisi do rukou prezidenta, podá do sedmi dnů demisi předseda vlády a spolu s ním jeho prostřednictvím všichni ministři navržení hnutím ANO,“ citoval z textu Zimola.

Podle současného korunního prince ČSSD jde o důležitou tezi, která by neměla zapadnout. „My jsme vzali na vědomí tři jejich zásadní požadavky mimo věci, na kterých jsme se shodli. Tyto požadavky předložíme výboru, který nás zavázal, abychom jednali, ať se k tomu postaví a rozhodne,“ nekomentoval blíže první místopředseda Jaroslav Faltýnek (ANO) tento požadavek ČSSD.

ČSSD bere Černínský palác po Stropnickém

Vyjednavači se ve středu bavili i o nabídce ohledně jednotlivých ministerstev. „Je ještě možné připustit nějaká dílčí jednání o některých ministerstvech, ale nebudou se týkat sociální demokracií stěžejně požadovaných - ministerstva vnitra nebo práce a sociálních věcí,“ ujišťoval Zimola.

Po krachu prvních jednání tak dnes ČSSD a ANO rozjely druhé kolo tam, kde skončili. Vnitro však již není problémem. Do Lidového domu putovala nabídka na pět ministerstev včetně tohoto ožehavého resortu.

A ČSSD dostala tentokrát i na výběr. „Co se týká ministerstva obrany nebo zahraničí, tak se rozhodli pro ministerstvo zahraničí,“ potvrdil Faltýnek. Přiživil tak spekulace o cestě stávajícího šéfa resortu Martina Stropnického (ANO) z ministerstva na ambasádu: při NATO nebo v Izraeli.

Bez Babiše i Hamáčka

Středeční schůzka se odehrála bez předsedů Andreje Babiše a Jana Hamáčka. „Důvodem toho bylo, že jsme se na úrovni místopředsedů snažili projednat všechny pracovní záležitosti pro jejich další předsednické setkání, které s největší pravděpodobností proběhne zítra, nebo v pátek,“ vysvětloval Zimola.

S kolegy s ANO si prý ve středu vyjasnili, že ČSSD nestupňuje své další požadavky. „Požadavky zůstávají stále stejné,“ tvrdí Zimola. Na průběh jednání si totiž předtím postěžoval veřejně na Twitteru. „Tak prý ČSSD stupňuje požadavky: program, ministerstva, přehled výdajů a příslibů, pojistky spolupráce, změny ve Sněmovně a řešení obviněného člena vlády?! Když nás podezírají neinformovaní, musíme vysvětlovat. Když to dělají přímí účastníci jednání, je to spíš účelovka,“ vzkázal na sociální síti Zimola.

Stoprocentní shoda v programu

Dnes se přitom opět projednávaly i programové záležitosti. „Na programu té potenciální koaliční vlády jsme se už dokázali shodnout ještě před krachem těch minulých jednání. Nevnímáme tam žádné zásadní rozpory,“ podotkl Zimola.

Podle Faltýnka již strany v podstatě našly stoprocentní shodu. „My jsme předali naší podobu koaliční dohody, protože je zřejmé, že my jako vítěz voleb a ten, kdo sestavuje vládu, my dáváme ten návrh. Řekli jsme, že my bychom rádi jako bázi koaliční smlouvy použili koaliční smlouvu minulé vlády s nějakou modifikací, ale ne zas tak velkou,“ uvedl vicepremiér v demisi Richard Brabec.

Také Brabec odmítl komentovat, co si o současných návrzích ČSSD myslí, ANO to nejprve musí projednat. Na řadu tak přijde opět bobřík mlčení. „Nám se velmi osvědčilo minulý týden, jak jsme drželi ten rádiový klid a ty věci jsme neřešili v přímém přenosu,“ dodal Brabec s tím, že nejprve musí informovat předsedu Babiše a kolegy ze strany.

„Brutální,“ kritizoval Zimola senátory ČSSD

Schůzka se přitom odehrála poté, co se v sociální demokracii rozhořel ve čtvrtek otevřený názorový střet o to, zda s ANO do vlády jít, či nikoli. Před vstupem do koalice totiž dnes varovali senátoři ČSSD v čele se šéfem Senátu Milanem Štěchem. Vadí jim mj. přítomnost trestně stíhané osoby ve vládě.

„Senátoři ČSSD brutálně využili mediální příležitosti vytvořit nátlak na vedení strany. Na grémiu budeme chtít slyšet, proč veřejně komentují koaliční vyjednávání a jdou tak proti usnesení vlastní strany. Hlas senátorů nemá větší váhu než hlas řadových členů,“ šil do vlastních řad ve středu odpoledne Zimola na Twitteru.

„My jsme se jich na to ani neptali, to je interní problém sociální demokracie, který si musí vyřešit oni,“ reagoval Faltýnek.

Chovanec: ČSSD tančí za hranou

Senátoři však nejsou sami, kdo se současným stavem vyjednávání nejsou zcela v pohodě. Také exministr vnitra Milan Chovanec, který si dle svých slov po předchozím sjezdu ČSSD naordinoval „mediální dietu“, tento týden vystoupil se svým varováním.

„Na sjezdu i v členské základně velmi silně rezonuje otázka trestně stíhané osoby ve vládě (...) Moc nechápu, proč jsme se nepokusili o obnovení staré koalice, kde v záloze jsou i hlasy Starostů. Stále se hovoří jen o variantě s podporou KSČM, kde sociální demokracie tančí podle mnohých na hraně, ale za mne spíš za hranou bohumínského usnesení. A druhá cesta může být podpora menšinové vlády hnutí ANO bez stíhaných osob,“ řekl Právu exministr.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 26. dubna 2018 13:46 )

ČSSD je pidistrana vyděračů a podrazáků. Jen všechno pro sebe - chceme plná koryta. ČSSD nemá žádnou osobnost, Hamáček a Zimola jsou stejně trapní jako trio Sobotka, Chovanec a Zaorálek.

marmat ( 26. dubna 2018 13:40 )

To jsou střípky...snad dají do týdne Titanik, který je stáhne do hlubin dějin.

lqexx ( 26. dubna 2018 12:14 )

Bohužel to vím, ministr vnitra který údajně chtěl po Ráthovi peníze z úplatků na financování strany. No je to stejné jako když ministr vnitra získá podvodem titul JUDr. a po prohlášení, že ho nebude používa je vše vpořádku. Chce se mi blejt velebnosti.

marmat ( 26. dubna 2018 11:33 )

Ale néééééééééééééééééééééééééééééééé jen dále pilují možnou likvidaci "DÁRCE orgánů". Neuvěřitelná nestydatost a nenažranost s drzostí = TROJITÉ salto vzad do Macochy.

marmat ( 26. dubna 2018 11:29 )

Bude ho řídit Hamáček...to jste nečetl/a???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa