Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Otočili ti, kteří půjdou „ke korýtkům“? Senátoři ČSSD bouří proti vládě s Babišem

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
25. dubna 2018
12:25

Proti vládě s hnutím ANO se ve středu jasně postavili senátoři ČSSD. Vadí jim trestně stíhaný člen vlády, nutná spolupráce s další stranou, například komunisty, nebo hlasovací mašinérie ve Sněmovně, které se účastí Tomio Okamura. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha je například překvapivé, že otočili někteří členové širšího vedení strany. Naznačil, že to souvisí se slibem funkcí. Na motivaci „teplého místa“ upozornil i předseda senátorů ČSSD Petr Vícha.

Byla to pohoda a zklidnění. Tak mluví o konci vládních vyjednávání s hnutím ANO předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). To ale bylo před třemi týdny. Znovuobnovení jednání, které prošlo na předsednictvu strany jen těsně, proto nepovažuje za šťastné. Senátoři ČSSD tak budou hlasitě vysvětlovat svým spolustraníkům, proč podle nich není další vláda s ANO nejlepším nápadem.

„Nechci mluvit za členskou základnu, ale mně chodí spíše maily, kde mě žádají, abych vydržel v postojích,“ řekl pro Blesk Zprávy opatrně Štěch k náladám uvnitř strany. Podle kuloárních informací ale téměř 20 tisíc členů strany, kteří by rozhodovali o účasti ve vládě s ANO, není spolupráci s Andrejem Babišem příliš nakloněno. A to ani přes pět postů ve vládě, včetně ministerstva vnitra.

„Za normálních okolností při 7% výsledku by pět ministerstev bylo obrovským úspěchem pro každou politickou stranu. Respektujeme rozhodnutí předsednictva, ale kdyby se zdrželi hlasování ti, kteří by měli být ministry či náměstky, tak by neprošlo,“ zaryl do vlastních řad tvrdě předseda klubu ČSSD v Senátu Petr Vícha.

Někteří možná kalkulovali s tím sjezd obejít. Kdyby se tam hlasovalo, jestli se má pokračovat nebo ukončit, tak jsem přesvědčen, že by sjezd rozhodl ukončit jednání,“ přidal další nefér praktiky zevnitř strany Štěch.

„Zatahují se do toho už trochu personální záležitosti. Mám informace, že se vzkazuje některým regionům 'váš zástupce by měl být ve vládě nebo náměstkem, bude to pro vás zajímavé'. To považuji za hrubou chybu. Bylo by to jakési kupování vlivných lidí,“ pokračoval šéf Senátu a zašel ještě dál. 

Nově zvolení senátoři složili slib a ujali se mandátu Nově zvolení senátoři složili slib a ujali se mandátu | čtk

„Byl jsem zaskočen, že někteří lidé, kteří pevně stáli za tím, že se nemá vůbec vyjednávat, například tady z Prahy, tak najednou otočili,“ krčil nechápavě rameny. „Pak se začne mluvit o některých osobách, které by v té vládě měly být. To podezření, že se k tomu přidává personální obsazování, je velmi vysoké. Dříve či později se to ukáže,“ dodal člen předsednictva i ústředního výkonného výboru strany, tedy dvou vysoce postavených orgánů ČSSD.

Překážkou je Babiš osobně

Podle Víchy jsou důvody k apelu senátorů proti společné vládě v zásadě tři: trestně stíhaný Babiš, nutnost spolupráce s komunisty a hlasovací mašinérie ve Sněmovně. Tu má ANO s Okamurovou SPD a KSČM.

„V sociální demokracii je zvykem, že když kandidujete, tak předkládáte negativní lustrační osvědčení a čestné prohlášení o tom, že proti vám není vedeno žádné řízení. Svého času to tak mělo i hnutí ANO. Když se to začalo týkat jejich osob, tak to zrušili,“ připomněl Vícha k prvnímu důvodu. 

S komunisty by se ČSSD podle senátorů neshodla v oblasti zahraniční politiky. V rámci hlasovací většiny s SPD by pak sociální demokracie neměla jistotu, že se ANO neobrátí pro podporu právě tam.

Podle Víchy se Štěchem je také úsměvná podmínka, kterou vedení ČSSD požaduje. Jde o prvoinstanční odsouzení trestně stíhaného Babiše. ČSSD chce do případné koaliční smlouvy prosadit, že v takovou chvíli by Babiš musel rezignovat. Oba senátoři ale upozorňují, že do této fáze se trestní stíhání zřejmě v tomto volebním období neposune.

„Je to víceméně proklamace, protože víme, jak dlouho to trvá. V době, kdy má ta vláda fungovat pravděpodobně k ničemu takovému nedojde,“ přiznal Vícha a Štěch přitakával a připomněl možné průtahy i v souvislosti s možnými „zdravotními problémy“, díky kterým je možné řízení protahovat. Průtahy proslul například exhejtman David Rath.

Štěch také varoval před každodenními „podpásovkami“ ze strany Babiše nebo vysoce postavených představitelů hnutí ANO.

Hamáček bojkotu nerozumí

Předseda ČSSD Jan Hamáček výrokům senátorů uprostřed jednání o vládě nerozumí. Jejich postoje jsou podle něj ale dlouhodobě známy. Hamáček připomněl, že o obnově jednání ČSSD s ANO rozhodlo předsednictvo strany. „Rozhodnutí sjezdu a předsednictva je pro vyjednávací tým závazné a očekával bych stejný přístup i od ostatních členů strany,“ napsal ČTK v textové zprávě.

„Vedení strany postupuje podle rozhodnutí předsednictva tak, aby případnou dohodu předložilo členské základně k odsouhlasení. V takovém hlasování bude mít každý člen jeden hlas, ať už předseda, poslanec, senátor či řadový člen strany,“ uvedl Hamáček a připomněl tak znovu vnitrostranické referendum.

oltec ( 25. dubna 2018 17:47 )

zrušit senát v tak malém státě není třeba a zlotřilci nemusí ke svým vysokým důchodum ještě okrádat státní kasu aby na ně lidi poctivě pracovali a Štěch ať začne chodit k logopedovi není mu rozumět soudruhovi

jajas ( 25. dubna 2018 17:19 )

Možná jen chtějí na sebe upozornit, protože česká veřejnost na nich kašle. Pořád se něco děje a oni se nijak nezapojovali....takže si to teď vybírají....tak to teda v pravou chvíli, magoři.....

jajas ( 25. dubna 2018 16:32 )

Moje řeč!

strejda777 ( 25. dubna 2018 16:29 )

Takže slovutní senátoři se po dobrém obídku a šlofíčku rozhodli, že budou dělat, zcela netradičně, problémy! Oni vůbec nemají zájem na to, aby ta krize skončila. Už to vypadalo, že se ta všichni domluví, ale protože ONI jsou strašně důležití a hlavně pro nás, potřební, budou dělat problémy. Takže u příštích senátorských voleb nebudu.

hejhej ( 25. dubna 2018 16:08 )

Socani jsou vyděrači a podrazáci. Divím se panu Babišovi, že se s něma vůbec baví. Hamáček - ten už se chudák ve snu vidí možná i premiérem. Předčasné volby by poslaly ke dnu ČSSD, TOP09, STAN a snížili % ODS.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa