Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pilný ve Sněmovně ocenil rozpočet: Je realistický a schodek bude 50 miliard

Autor: jer, ČTK - 
5. prosince 2017
16:20

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) považuje navržený státní rozpočet na příští rok za realistický. Charakterizuje ho asi umění možného, řekl v úterý ve Sněmovně při jeho představování. Poslanci začali rozpočet projednávat v prvním čtení, kdy budou schvalovat jeho příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. Schodek má proti letošnímu schválenému deficitu klesnout o deset miliard na 50 miliard korun. Pokrýt ho mají hlavně vydané státní dluhopisy.

Rozpočet připravovala ještě vláda složená ze stran končící vládní koalice. Pilný uvedl, že jednání o rozpočtu byla složitá. Ovlivnila je podle něj jak blízkost voleb, tak i to, že původní požadavky na rozpočet převyšovaly navržený schodek o 100 miliard. Ocenil, že koalice se nakonec dokázala dohodnout.

„Česká ekonomika je ve výborné kondici,“ prohlásil Pilný. Jako jedno z rizik růstu označil nastavení obchodních vazeb po odchodu Británie z EU. Hlavním tahounem české ekonomiky by měla být i nadále domácí poptávka a zahraniční obchod. Proti inflaci by měl mírně působit silnější kurz koruny, administrativní opatření by měla mít na růst cen jen nepatrný vliv. Vývoj běžného účtu platební bilance podle ministra neznamená rizika pro ekonomiku.

Mezi dalšími informacemi o rozpočtu uvedl také, že výdaje ministerstva obrany vzrostou proti letošku o 6,4 miliardy korun a měly by představovat 1,1 procenta hrubého domácího produktu. Vzrostou také investiční výdaje v kapitolách ministerstva vnitra a Bezpečnostní informační služby určené na bezpečnostní opatření.

Návrh rozpočtu podpoří v prvním čtení strany končící vládní koalice, tedy ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Hlasovat pro bude i SPD, která tak chce zamezit rozpočtovému provizoriu. STAN a TOP 09 naopak budou navrhovat vrácení návrhu vládě k přepracování. ODS tento záměr nepodpoří, podle ní na to není dost času.

Komunisté návrh rozpočtu aktivně nepodpoří, nebudou ale hlasovat ani pro jeho vrácení vládě. Piráti se při hlasování o základních parametrech rozpočtu zdrží. Většina stran navrhuje přesuny peněz v rámci rozpočtu. K tomu budou mít prostor ve výborech a ve druhém čtení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa