Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pilný ujišťoval Sobotku: Rozpočet stihneme do konce září. Bude i na vyšší platy učitelů?

Autor: simao, ČTK - 
7. září 2017
10:02

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se na dnešní bilanční schůzce s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO) shodli, že návrh rozpočtu na příští rok i přes spory ohledně zvyšování platů vláda schválí standardně, tedy do konce září. O růstu platů bude koalice jednat v pondělí před jednáním vlády. Podle Sobotky se musí koaliční strany dohodnout na jednotném postoji.

„Můj pohled a ČSSD je, že by se platy měly zvýšit od 1. listopadu, a to o deset procent všem ve veřejném sektoru a učitelům o 15 procent. Nejednali jsme dnes, jak se budou konkrétně zvyšovat platy. Zde se musí dohodnout celá koalice,“ uvedl po schůzce s ministrem financí Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Peníze je možné podle premiéra získat z nespotřebovaných výdajů jednotlivých ministerstev. Sobotka uvedl, že ke konci srpna to bylo zhruba 100 miliard korun, část je ale určena na spolufinancování projektů z fondů EU.

Pilný řekl, že by dnes měl získat od jednotlivých ministerstev informace, kolik z nespotřebovaných výdajů mohou na růst platů ve školství uvolnit. Za minulé roky by celková neutracená částka mohla činit kolem 40 miliard, uvedl již ve středu Pilný.

Odboráři z veřejného sektoru ve středu vyhlásili stávkovou pohotovost na podporu požadavku růstu platů.

V hodnocení činnosti ministerstva financí se Sobotka i Pilný shodli, že rozpočtu pomáhají opatření proti šedé ekonomice přijatá za této vlády. Jde především o elektronickou evidenci tržeb a kontrolní hlášení u DPH.

„Shodli jsme se, že opatření, která vláda prosadila, přinášejí reálné příjmy do státního rozpočtu. Ekonomika velmi dobře roste. Lépe se daří vybírat daně, ale stát získává příjmy ještě v rychlejším tempu než odpovídá růstu ekonomiky a to je výsledek těch opatření – EET a kontrolního hlášení,“ uvedl Sobotka.

Sobotka dále uvedl, že by ministerstvo financí mělo pokračovat do konce mandátu vlády v přípravě modelu, jakým bude financována dostavba bloků v jaderné elektrárně Dukovany.

Premiér ve středu avizoval, že s Pilným bude jednat kvůli rozpočtu na příští rok také v pátek. S ministrem se však nakonec sejdou až po víkendu. „Pan premiér s panem ministrem vše probral dnes, k dalšímu jednání se sejdou v pondělí,“ sdělil ČTK mluvčí vlády Martin Ayrer.

gabreta ( 7. září 2017 10:57 )

" Podle Sobotky se musí koaliční strany dohodnout na jednotném postoji". Nebo když neposlechnou příkaz, tak na ně soudruh Srábotka taky podá návrh na trestní stíhání?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa