Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

50 miliard deficit? Lidovci podpoří v 1. čtení rozpočet, STAN a TOP 09 návrh potopí

Autor: ČTK - 
5. prosince 2017
12:29

Návrh státního rozpočtu podpoří v prvním čtení strany končící vládní koalice, tedy ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Hlasovat pro bude i SPD, která tak chce zamezit rozpočtovému provizoriu. STAN a TOP 09 naopak budou navrhovat vrácení návrhu vládě k přepracování. ODS tento záměr nepodpoří, podle ní na to není dost času. Komunisté návrh rozpočtu aktivně nepodpoří, nebudou ale hlasovat ani pro jeho vrácení vládě. Piráti se při hlasování o základních parametrech rozpočtu zdrží. Většina stran navrhuje přesuny peněz v rámci rozpočtu.

"Jednoznačně podporujeme návrh, jak ho vláda předložila do Sněmovny," řekl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Hnutí nechce navrhovat ani žádné významné přesuny peněz v rozpočtu. Podle ministra financí Ivana Pilného (ANO) by se zdroje pro změny v řádu miliard hledaly velmi obtížně.

„V prvním čtení podpoříme tento dohodnutý rozpočet, protože si myslíme, že je to kompromis. Zároveň tam máme dvě zásadní připomínky,“ řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Lidovci budou chtít od ledna plošné zvýšení platů učitelů o pět procent, což by znamenalo nárůst výdajů o tři miliardy korun. Zároveň přidat peníze vyčleněné na sociální služby o dvě miliardy. Odkud by se peníze měly do těchto kapitol přesunout, chtějí upřesnit až ve druhém čtení rozpočtu.

Také zástupci ČSSD zopakovali, že základní parametry rozpočtu v prvním čtení podpoří. Při dalším projednávání ale chtějí přidat zhruba 3,5 miliardy korun na sociální služby. Budoucí vládu také chtějí zavázat ke zvyšování prostředků na školství v rozpočtech pro nadcházející roky.

Pro rozpočet budou v prvním čtení hlasovat i poslanci SPD, přestože kritizují navržený schodek 50 miliard korun. Hnutí se ale obává rozpočtového provizoria, které by nastalo v případě neschválení rozpočtu a znamenalo by mimo jiné, že se od ledna nezvýší důchody. Ve druhém čtení ale chce SPD měnit strukturu výdajů, mimo jiné chce 3,5 miliardy korun vyčleněných na inkluzi ve školství přesunout na zvýšení platů pedagogických pracovníků.

ODS navržený deficit i podobu rozpočtu kritizuje, vládě ho ale vracet nechce. "Není září ani říjen, je prosinec a možnosti na přepracování jsou výrazně limitovány," řekl předseda strany Petr Fiala. Ve druhém čtení ale ODS chce předložit pozměňovací návrhy. Detaily představí v dalších dnech, dnes její představitelé mluvili například po posílení výdajů na obranu.

Deficit v době konjunktury vadí i Pirátům, zároveň se ale chtějí vyhnout rozpočtovému provizoriu. Hlasování v prvním čtení se proto zdrží. Při dalším projednávání chtějí posílit investice do vysokých škol, přidat na platy učitelů a na platy v sociálních službách. 

Starostové: Deficit 50 miliard je neobhajitelný

Starostové s navrženým rozpočtem nesouhlasí, deficit 50 miliard korun v době konjunktury je podle nich neobhajitelný. Proto navrhnou vrácení rozpočtu vládě k přepracování. Pokud poslanci základní parametry rozpočtu přesto přijmou, budou Starostové chtít zvýšit vyčleněné prostředky na platy učitelů. Podle nich by se měly od ledna zvýšit na 130 procent průměrné mzdy, což by znamenalo dodatečné výdaje přes 15 miliard korun. STAN chce také přidat peníze na památkovou péči nebo na výstavbu místních komunikací. Peníze chtějí odebrat z kapitol ministerstev obrany, financí a práce a sociálních věcí, kde podle nich není letos dostatečně čerpáno.

Také TOP 09 bude chtít zajistit vrácení návrhu rozpočtu vládě k přepracování. „Dvacet dní rozpočtového provizoria není žádná tragédie. Horší je mít takhle špatný rozpočet,“ řekl předseda poslaneckého klubu strany Miroslav Kalousek. TOP 09 navrhne snížení celkových výdajů o 22,4 miliardy korun. Pokud rozpočet v prvním čtení projde, navrhne TOP 09 přesuny peněz, které by znamenaly nárůst prostředků pro vědu, výzkum a vzdělávání.

Aktuální složení Poslanecké sněmovny najdete zde

Speciál Prezidentské volby 2018 zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

auslak ( 5. prosince 2017 14:30 )

Takovou léčbu by jistě ani neustáli. Benda , Němcová , Kalousek , Gazdík a další zasloužili poslanci , by asi umřeli hlady.

lambrika ( 5. prosince 2017 14:23 )

rego :::::imbecile , blbečku ,hňupe , zas..ný chcípáku,blbá poběhlice , haj.zle tak pestrý slovník má jenom málokdo , nepiš pořád dokola jak si říkáte doma , nech si to pro rodinu

karoly ( 5. prosince 2017 14:16 )

Podle toho kolikrát se zde objevuje "rego"si myslím,že jseš Kraďousek.

begina ( 5. prosince 2017 13:51 )

Kdo je u tebe poběhlice, ty ***e!? Tak si tituluj svopu vypráskanou rodinu.

binddy ( 5. prosince 2017 13:34 )

 Pro rego,ministr zdravotnictví žádné poplatky ve zdravotnictví nechce. Uvažuje pouze o tom,že si připlatí ten, kdo bude požadovat ošetření v nemocnici aniž by musel, to znamená, bez doporučení obvodního lékaře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa