Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci budou hlasovat o rozpočtu. Výbor ho doporučil ke schválení

Autor: bru, ČTK - 
3. prosince 2017
19:20

Sněmovna se začne v úterý zabývat návrhem státního rozpočtu na příští rok. Končící vláda ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL jej předložila se schodkem 50 miliard korun. Deficit je o deset miliard nižší, než jaký se předpokládá podle schváleného rozpočtu na letošek.

Poslanci schvalují v prvním čtení základní parametry rozpočtu, tedy příjmy, výdaje a výši schodku včetně způsobu jeho vypořádání. Rozpočtový výbor už ve čtvrtek doporučil plénu, aby základní parametry podpořilo. Pokud by Sněmovna jeho stanovisko nepřijala, vrátila by návrh rozpočtu kabinetu k přepracování. Zatím se tak stalo jen jednou, před pěti lety.

Předpokládá se, že dolní komory základní parametry rozpočtu schválí. Podporu mu deklarovaly právě strany dosluhující koalice. Ve 200členné Sněmovně mají nadpoloviční většinu celkem 103 hlasů. Návrh rozpočtu kritizuje zejména pravicová opozice ODS a TOP 09. Výtky směřují ke schodku, podle pravice je vzhledem k nynějšímu ekonomickému růstu příliš vysoký. Poslanci Pirátů, hnutí SPD Tomia Okamury a KSČM se v rozpočtovém výboru hlasování zdrželi.

Po schválení základních údajů dojde na jednotlivé kapitoly

Po prvním čtení, pokud Sněmovna základní údaje schválí, už budou poslanci moci předkládat jen návrhy na přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Šanci budou mít ve výborech, které budou v dalších dnech příštího týdne projednávat jednotlivé kapitoly, a následně ve druhém čtení. Druhé čtení by se mohlo uskutečnit v pátek 15. prosince. Závěrečné schvalování rozpočtu se očekává od úterý 19. prosince.

Senát se rozpočty nezabývá. Pokud Sněmovna návrh schválí, poputuje rovnou k podpisu prezidentu Miloši Zemanovi.

Daně mají státu přinést 772 miliard

Příjmy rozpočtu jsou navrženy na 1314,5 miliardy korun, výdaje by měly činit 1364,5 miliardy korun. Schodek má pokrýt především vydání státních dluhopisů. Vláda v návrhu počítá s růstem ekonomiky o 3,1 procenta a průměrným růstem spotřebitelských cen o 2,3 procenta. Výdaje na platy státních zaměstnanců mají vzrůst proti letošku o 24,4 miliardy korun na 186,4 miliardy. Na daních chce stát vybrat přes 772 miliard korun.

Návrh státního rozpočtu je jediným zásadním bodem na programu schůze. Kromě něj by mohli poslanci ještě rozhodovat o změnách ve složení sněmovních orgánů. Na programu mají ještě pravidelné interpelace na členy vlády, není vůbec jisté, zda na ně dojde.

Aktuální složení Poslanecké sněmovny najdete zde

Speciál Prezidentské volby 2018 zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa