Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Letní poslanec“ z ČSSD kritizuje Sněmovnu: „Míň kecej, víc dělej“

Autor: Václav Lang - 
29. června 2017
05:01

Jen nakrátko si Václav Valhoda (ČSSD), starosta jihočeské Volyně, vyzkouší, jaké je to být poslancem. V úterý nastoupil jako náhradník za Vítězslava Jandáka, a jelikož má před sebou pouze dvě celé sněmovní schůze, vysloužil si přezdívku „letní poslanec“. V rozhovoru pro Blesk.cz zhodnotil vyhlídky ČSSD pro volby a promluvil i o „zasvěcovacích rituálech“ nových zákonodárců.

Jaké máte dojmy z dění tady ve Sněmovně?

Dojmy mám stejné, jako jsem měl už před tím. Zdá se mi, že je Sněmovna dost těžkopádný orgán z hlediska schvalování zákonů, které jsou nutné a potřebné. Jsem příznivcem přístupu „míň kecej a víc dělej“, takže z tohohle hlediska považuji jednání Sněmovny za těžkopádné, což jsem říkal i v minulosti, a čím dál tím víc se v tom usvědčuji. Tím Sněmovnu pomlouvám, přestože tu sedím, ale je to tak.

Třeba dnešní schvalování ústavní novely o držení zbraní bylo poměrně vyhrocené. Jak jste to vnímal?

Pochopil jsem to tak, že jsou za chviličku volby a někteří se prostě potřebovali předvést. Oni to tam i někteří poslanci pojmenovali, jako že tam ti lidé exhibují. Něco takového se tu podle mě dneska dělo celé dopoledne. Jestli už byl návrh v třetím čtení, tak si myslím, že v prvním druhém čtení už to mohlo být všechno prodiskutované. Někteří už se opakovali. Myslím, že to mohlo být kratší, ale je to Poslanecká sněmovna, jestli si o tom někteří potřebují popovídat, tak je to nutné vydržet.

Jak nový poslanec hodnotí práci Sněmovny? Podívejte se:

Budete poslancem jen krátce – teď nás čeká červencová schůze, pak zářijová. Jak to berete? Jde spíš o to zaplnit nějak to uvolněné místo?

Kolegové mě nazvali letním poslancem. Jde o to seznámit se s tím, jak to tady funguje, protože jako starosta se setkávám s výsledky práce ve Sněmovně a někdy k nim mám dost ostré připomínky, takže sleduji, jak to tady vzniká, a můžu potom říct: ano, byl jsem tam tři a půl měsíce, ale poznal jsem, jak to funguje – je to někdy těžké.

Už jste ty připomínky sděloval i někomu ve Sněmovně?

Ještě jsem neměl možnost, protože to všechno bylo narychlo. Celý ten nástupní proces jsem měl v úterý, kdy jsem přišel, seznámil jsem se s prostředím, chodil jsem od jedné kanceláře k druhé vyplňovat lejstra, pak jsem dostával osvědčení, takže jsem měl na zasedání klubu ČSSD necelou hodinku a nechtěl jsem se tam nějakým způsobem vlámat. Takže jsem spíš poslouchal, jak to tam funguje a jaké jsou názory těch, kteří přednášejí různé návrhy zákonů, abych se s tím alespoň trošku seznámil. Protože doba, kdy jsem se dozvěděl, že sem nastoupím, byla velmi krátká, abych se dokázal seznámit s celou problematikou.

„Budeme rádi za 21 procent”

Nebudete mít třeba nějakou uvítací party, kde byste se blíž seznámili? Dělá se to?

To nevím. Nic jsem nezkoušel, ani jsem se na to neptal. Uvidím, až to tady blíže poznám.

Na podzim budete kandidovat do parlamentu?

Nekandiduji. Vrátím se zase ke starostování, ke komunálu. Budu se snažit obhájit post starosty v příštím volebním období.

Jak vůbec vnímáte současnou situaci v ČSSD, která je teď taková neutěšená?

Každá strana prochází nějakým přerodem. Je to víc než 25 let od revoluce, navíc je to strana, která má víc jak 140 let, a přišli noví lidé, život se nějak vyvíjí a vyvíjí se i strana. Nedávno si tím prošla ODS. Myslím si, že soc. dem. přesně kopíruje to, co dělala ODS.

A bude ji kopírovat i ve volebních výsledcích? Protože v těch ODS není aktuálně příliš úspěšná.

Doufám, že ne. Myslím si, že když v těchhle parlamentních volbách získáme to, co jsme získali minule, těch necelých 21 procent, že za to budeme velmi rádi.

vohgtbirdfarm ( 29. června 2017 09:37 )

V jaký roli dáš Chovance ?

vohgtbirdfarm ( 29. června 2017 09:16 )

https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/prvni-zpoved-babisova-novinare-pres-muj-telefon-byly-porizeny-ta jne-nahravky-nasich-schuzek-33640?dop-ab-variant=&seq-no=1&source=hp

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa