Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Volební komise spletly hlasy, do Sněmovny se dostal „špatný“ poslanec. Hrozí to i příště?

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
25. listopadu 2017
06:28

Poté, co některé okrskové volební komise ve Středočeském kraji nezapočítaly preferenční hlasy Martina Kupky (ODS) na zadní straně lístků, blíží se velká změna. Ministerstvo vnitra už začalo s proškolováním. Jako první si pozvalo ředitele krajských úřadů. Výsledek – zapisovatelem u voleb má být profesionální úředník a hlasovací lístky se v každém případě změní. 

Po volbách to vypadalo, že čtvrtým poslancem ODS ve Středočeském kraji bude opět Petr Bendl – bývalý ministr zemědělství a dopravy. Jen pár hodin před ustavující schůzí Sněmovny ale Nejvyšší správní soud – netradičně v neděli - rozhodl jinak.

„Po otevření volební dokumentace se ukázalo, že skutečně ve 100 okrscích okrskové volební komise neotáčely hlasovací lístky, neboť žádný z kandidátů uvedených na zadní straně hlasovacího lístku neměl započtený přednostní hlas, ačkoliv ve skutečnosti alespoň některý z nich přednostní hlas obdržel“, uvedl Petr Mikeš, soudce zpravodaj, při čtení nálezu

Jinými slovy – členové okrskových volebních komisí nezapočítali hlas Kupky, který byl na druhé straně lístku. Po přepočtení hlasů tedy soudci konstatovali, že Petr Bendl musí nečekaně vyklidit poslaneckou kancelář, protože fakticky nebyl zvolen poslancem. Na jeho místo šel v pondělí už do Sněmovny skládat poslanecký slib Martin Kupka.

„Já to rozhodnutí respektuji. Není ale příjemné, když se měsíc po té, co si nastaví v rodině člověk věci, dozví, že je vše jinak. Ale je to život,“ řekl Bendl Blesk.cz bezprostředně po verdiktu NSS.

Kupka – bývalý Bendlův mluvčí na krajském úřadu i ministerstvu dopravy - se tak rázem dostal z 31 místa kandidátky na druhou příčku a získal o 357 hlasů víc. Bývalý Středočeský hejtman Bendl spadl na pozici prvního náhradníka.

Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna Blesk.cz řekl, že chyby už se nesmí v dalších volbách opakovat. Do výjezdového sídla úřadu v Praze na Spiritce si proto pozval všechny ředitele krajských úřadů, kteří dostali pro volby nové „noty“.

„Shodli jsme se na nutnosti důkladného a metodického proškolení předsedů okrskových volebních komisí a taktéž zapisovatelů s tím, že ministerstvo vnitra vyzve všechny starosty, v jejichž obcích jsou okrskové volební komise, aby zajistil ze svých úředníků – ze svých obecních úřadů - profesionální výkon zapisovatele, který vyhodnocuje volební výsledky v daném okrsku,“ řekl Mlsna Blesk.cz.

Úřady, které nebudou schopné vygenerovat ze svých řad profesionálního zapisovatele, se mají obrátit buď na obce s rozšířenou působností, nebo přímo na kraje.

V týdnu zasedla také Státní volební komise. Úkol od ní dostal Český statistický úřad, který výsledky voleb z jednotlivých okrsků zpracovává.

„Úřad musí mnohem podrobněji a s větší důkladností seznamovat předsedy okrskových volebních komisí zejména s vyhodnocováním při sčítání hlasů – to znamená, které hlasy jsou platné, které hlasy jsou neplatné,“ dodal k dalšímu úkolu pro úředníky náměstek Mlsna.

Nové hlasovací lístky

NSS vnitru a zákonodárcům doporučil reagovat na chyby, které odhalil. Mezi doporučeními zmínil například možný jednotný volební kodex pro všechny volby, větší profesionalizaci kontroly i netisknutí volebních lístků z obou stran.

„Nejvyšší správní soud dospěl k závěru, že nešlo jen o běžnou lidskou chybu v počtech, ale o systémový nedostatek. Jako velký problém se ukázal oboustranný hlasovací lístek, který vede nejen ke zvýšení chybovosti volebních komisí, ale může vést k přehlédnutí i ze strany voličů. Druhým okruhem problémů bylo automatické přičtení přednostních hlasů prvním čtyřem kandidátům, aniž by skutečně přednostní hlasy získali,“ řekl soudce Petr Mikeš.

Měnit se proto bude určitě i podoba hlasovacích lístků. Variant je podle Mlsny hned několik.

„Tisk jen na jednu stranu připadá jednoznačně v úvahu, zejména v situacích, kdy na rubové straně jednoho lístku zůstává v podstatě osamocený jeden nebo dva kandidáti – není žádný problém, aby všichni kandidáti na jedné kandidátce jedné strany byli uvedeni na lícové straně volebního lístku,“ vidí jedno z východisek Mlsna.

Vnitro chce teď posoudit, zda bude stačit upravit řádkování a velikost písma na hlasovacím lístku, nebo změní jeho formát například na velikost A4.

„Spíše bychom se přikláněli ke zvětšení toho hlasovacího lístku – protože některé politické strany mají tak dlouhý název – že je kolikrát problém, aby se vše vešlo jen na jednu stranu,“ doplnil Mlsna.

Volby v jeden den?

Hlasovací lístky pro volby musejí mít jednu podobu – jaká to bude, rozhodne ministerstvo v rámci nového volebního kodexu. Jeho věcný záměr přitom vnitro připravilo už v roce 2004, některé z jeho verzí počítaly i s korespondenční volbou, kterou požadují krajané, nebo s přímou volbou starostů. Paragrafové znění zákoníku mělo být předloženo vládě už do konce roku 2011.

ODS chce podle Martina Kupky pod rozhodnutí NSS prosazovat cestu k elektronickým volbám.

"Na základě téhle osobní zkušenosti chci iniciovat diskusi a případné změny zákona a zavedené praxe," uvedl Kupka. Poukázal na to, že elektronická volba už existuje v některých zemích. Výhodou je to, že umožňuje rychlou kontrolu a okamžitý přenos dat.

Video  Takhle se tisknou volební lístky: Padne na ně 600 tun papíru  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Politici mluví také o změnách v odměňování členů volebních komisí. V úvahu podle některých zákonodárců připadá také možnost, že by se volby v České republice konaly, podobně jako v jiných zemích EU, v jeden den, namísto v pátek a sobotu. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 27. listopadu 2017 08:39 )

Jakpak se k tomu postaví dotčení předsedové okrskových volebních komisí? Jednoznačně porušili volební zákon. Jistě byli řádně proškoleni a předpokládám, že byli m.j. informováni i o tom, že volební lístek má dvě (slovy dvě) strany. Ono je to celé divné, obávám se, že se jedná o špičku ledovce a možná by bylo namístě přepočítat všechny volební lístky. Možná bychom byli překvapeni.

kukuku ( 25. listopadu 2017 08:25 )

Těch, kteří tam nepatří (omezených s modrým neprokrvovaným mozkem případně černou zadnicí), jsou desítky.

europa ( 25. listopadu 2017 06:59 )

Tomu se v ČR říká "svobodné volby"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa