Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sobotkova vláda končí: Demisi podá ve středu, premiér ještě stihne summit

Autor: bru/ČTK - 
24. listopadu 2017
15:23

Končící vláda podá demisi na svém nejbližším řádném zasedání po dnešním konci ustavující schůze Sněmovny, tedy ve středu 29. listopadu. Na Twitteru to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Poslanci uzavřeli ustavující schůzi dnes odpoledne, zvolili během ní mimo jiné předsedu Radka Vondráčka (ANO) a čtyři z pěti místopředsedů.

Premiér původně avizoval, že kvůli podání demise svolá mimořádné zasedání vlády první pracovní den po závěru ustavující schůze poslanců. V pondělí má však Sobotka v plánu pracovní cestu do Budapešti na summit 16 zemí střední a východní Evropy a Číny. Na středu už bylo svoláno řádné jednání kabinetu s běžným programem.

Vzhledem k tomu, že skončila ustavující schůze Poslanecké sněmovny, vláda podá v souladu s ústavou demisi. Stane se tak na nejbližším zasedání vlády, které již bylo svoláno na středu 29. listopadu,“ uvedl Sobotka. Kabinet už před měsícem bezprostředně po volbách omezil svou činnost, neposílá do Sněmovny nové zákony a zabývá se jen neodkladnými záležitostmi.

Demisi podává kabinet k rukám prezidenta, který následně vládu pověří vykonáváním funkce do jmenování nové vlády. Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek řekl, že předsedu hnutí ANO Andreje Babiše jmenuje premiérem zřejmě ve středu 6. prosince, jeho chystanou menšinovou vládu pak v pátek 15. prosince.

marmat ( 24. listopadu 2017 20:01 )

Klucí z chobotnice: nové, předčasné volby by z Vás všech už udělaly lehce trhací (předdirkovaný) kalendář...Ale to vy přece už teď víte ? Prakticky je to už dnes "SOUMRAK BOHŮ"

marmat ( 24. listopadu 2017 19:56 )

A k tomu se musíme chca-nechca koukat na Sobotku - kterej si své křeslo vymlaskne do posledního lizu...

marmat ( 24. listopadu 2017 19:54 )

Dnes dostala namachrovanost pana profesora Fialy konečně červenou kartu ! Aspoň do třetí volby !!! Takovou šílenou sprchu si Kalouskův učeň vykoledoval snad jako první v historii PS. A ta jeho příšerná nepokora a vztek - to je to, proč ANO má výsledky jaké má.Formát Faltýnka, Vondráčka, Jourové...to je prostě JINÁ LIGA

hejhej ( 24. listopadu 2017 19:48 )

Bude to opravdu demise nebo zase Sobotková šaškárna: demise - nedemise ????

asijo ( 24. listopadu 2017 18:39 )

posranej zdenekk a všechny jeho multinicky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa