Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tristní pohled na prázdné židle bez ministrů. Poslední písemné interpelace rozzuřily opozici

Autor: ČTK, simao - 
7. září 2017
13:51

Sněmovna ve čtvrtek nehlasovala ani o jedné z pětice písemných interpelací, které v dopoledním bloku projednávala. V jednacím sálu nebyl dostatečný počet členů dolní komory, aby mohli rozhodovat. Nebyl však přítomen ani jeden ze členů vlády, na něž písemné dotazy směřovaly. Absence ministrů se stejně jako v minulosti stala terčem kritiky, tentokrát od předsedy klubu TOP 09 a Starostů Michala Kučery (TOP 09).

„Když se podíváte na ta prázdná místa, tak to nám dává vláda na vědomí, co si myslí o parlamentní demokracii, co si myslí o Sněmovně a co si myslí o přístupu k tomu, jak má plnit své úkoly,“ řekl Kučera.

Účast ministrů za ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL na interpelacích v tomto volebním období označil za tragickou. „Přítomných je nula ministrů. To tady ještě nebylo,“ konstatoval.

Předsedající Radek Vondráček (ANO) na to podotkl, že ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) přítomen byl, ale při Kučerově vystoupení sál opustil. Na svá místa dorazili alespoň ministři Richard Brabec (ANO) a Jan Chvojka (ČSSD), na které však interpelace nemířily.

Komunista Filip měl pro Sobotku pochopení

Smířlivě se naopak k dnešním absencím členů vlády vyjádřil místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip(KSČM), když se měly projednávat jeho písemné dotazy na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a na ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Sobotka se omluvil z celého jednacího dne, Stropnický z části dopoledne.

„Chápu, že tady pan předseda vlády není a už se žádné odpovědi nedočkám,“ uvedl Filip. Právě Sobotka měl dnes v plánu pořádně perný den – od bilančních setkání s ministry Ivanem Pilným (ANO) a Milanem Chovancem (ČSSD) přes návštěvu Národní galerie a ústní interpelace až po přijetí italského předsedy vlády Paola Gentiloniho, se kterým má ve čtvrtek v podvečer jednat o migraci i zlepšení bezpečnosti v EU.

Právě Sobotka se přitom stal terčem i během středečního jednání Sněmovny, ve které se řešilo vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapího hnízda. Sám Babiš předhazoval Sobotkovi privatizaci OKD – prodej zbývajícího státního podílu v roce 2004 za 4,1 miliard korun. Sobotka byl tehdy ministrem financí, podle kritiků byl prodej pro stát výrazně nevýhodný. Premiér se brání, že prodej proběhl za tržní cenu.

Do Sobotky přitom ve středu šil jiný z komunistů – poslanec Miroslav Grebeníček, který na Sobotku vytáhl právě OKD a privatizaci 44 tisíc RPG bytů, ze kterých těžil uhlobaron Zdeněk Bakala.

Písemné interpelace, na kterých Sobotka a spol. chyběli, ve čtvrtek Sněmovna probírala s největší pravděpodobností naposledy v tomto volebním období. V případě Stropnického Filip ocenil, že se mu ministr omluvil i osobně.

Předkladatelé písemných dotazů na členy vlády nenavrhovali ani žádná usnesení, o kterých by Sněmovna hlasovala. V sále bylo kolem pěti desítek poslanců, pro hlasování je nutná přítomnost 67 členů dolní komory. Z dnešního jednacího se omluvilo devět ze 17 členů vlády, další tři z části jednacího dne.

ondra.dos ( 10. září 2017 22:52 )

Během této dohry volebního období se nejspíš vláda snažila ukázat, jak plní heslo: "Nekecáme, makáme..."

aleksandra ( 8. září 2017 23:37 )

Tak tomu říkám pracovní morálka! Jejich "snahu" ve volbách určitě "ocením", mohou se spolehnout - nikoho z nich volit nebudu. Moje volba je TOPka, ta svojí práci odvádí více než dobře.

noacojezase ( 8. září 2017 20:41 )

Tristní pohled na PS je neustále.

zednik ( 7. září 2017 16:35 )

A proč by tam lezli, když věděli, že žádný ministr nepřijde? Navíc tam dřepeli včera. Dnes mají volno

jorden213 ( 7. září 2017 14:28 )

A jak je to s Diag human, se zablokováním účtů v bankách a exekucí na 13 miliard.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa