Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Komise špatně počítaly kroužky, zuří voliči. U soudu už je 7 stížností

Autor: bud - 
28. října 2017
11:32

Některé okrskové volební komise špatně započítávaly preferenční hlasy pro jednotlivé kandidáty. Upozorňují na to někteří nespokojení voliči, kteří v oficiálních výsledcích své „kroužkování“ nenašli, napsal web iROZHLAS.cz. Nejvyšší správní soud zatím v souvislosti s volbami eviduje sedm stížností, soudci se jimi budou zabývat příští týden.

Na nesrovnalosti při hlasování upozornil například Jan Outlý. „Výsledky v naší vesnici sečteny a jako konečné publikovány na volby.cz. U kandidáta, kterému jsem dal přednostní hlas, je číslo nula,“ napsal na sociální síti.

Nejde přitom o jediné zpochybnění správného počítání, server iRozhlas.cz shromáždil i několik dalších svědectví. „Volil jsem v Brně, byl to okrsek 14012. Našel jsem si přesně výsledky, protože statisticky jsem na to docela zatížený, a viděl jsem u svého kandidáta, kterého jsem kroužkoval, nulu ve svém okrsku, tedy nula preferenčních hlasů,“ sdělil reportérům volič Jaroslav Zůda.

Video  Zeman exkluzivně o volbách: Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech 
Video se připravuje ...

Starostové volby nenapadnou

Současně hnutí Starostové a nezávislí krátce po volbách uvedlo, že uvažuje o napadení výsledků voleb kvůli nezapočítání některých preferenčních hlasů. Nakonec ale lídr hnutí Jan Farský řekl, že tak neučiní, protože by to stejně nemělo na výsledky voleb vliv. „Přijde nám nešťastné, že kandidátům uvedeným na druhé straně volebního lístku v mnoha případech nebyly započteny preferenční hlasy,“ řekl k tomu Farský.

Nejvyšší správní soud momentálně eviduje celkem sedm stížností na skončené volby, soudci se jimi budou zabývat v následujících dnech. Řada lidí, kteří upozornili na nesprávné sčítání hlasů, ovšem stížnost neplánují podávat. Podle zákona by totiž muselo dojít ke znatelnému ovlivnění výsledků voleb, aby bylo možné je zrušit.

„Mělo by to smysl pouze v případě, kdyby chyba volební komise ovlivnila výsledek voleb. A to můj jeden preferenční hlas neudělal,“ řekl v této souvislosti nespokojený volič Jiří Suchomel.

Připomeňte si, jak to vypadalo ve volebních místnostech minulý týden:

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
moiaza ( 28. října 2017 14:24 )

Český volič se dostal do takového stádia, že si dokonce myslí o volbách že byly pravdivé a nazmanipulované. Jeho vymytý mozek nemá ponětí o podvodech.

zednik ( 28. října 2017 13:01 )

Hlavně nic nepřepočítávejte, nebo se nakonec zjistí, že Mareček Bendů a Miruš Němcová neprošli a to byla pro stát katastrofa

Dodovec ( 28. října 2017 12:18 )

No, stížností je už deset a máte recht, kontrolně jsem se juknul na okrsek, kde jsem volil a opravdu tam není můj preferenční hlas Nicméně by nic neovlivnil...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa