Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Všude nás odmítli.“ Babiš se pokusí o menšinovou vládu ANO a nestranických expertů

Autor: ČTK - 
27. října 2017
12:54

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se pokusí o menšinovou vládu složenou z ministrů ANO a nestranických odborníků. Řekl to serveru iDnes.cz. Reagoval tak na to, že další strany zastoupené ve Sněmovně odmítají s hnutím ANO spolupracovat v koalici. Kabinet by měl podle Babiše částečně plnit program všech stran. Předseda vítězné strany z voleb zatím nemá představu, jaké subjekty by mohly takový kabinet podpořit.

„Pokud jsme byli všude odmítnuti, tak zkusíme menšinovou vládu. A přijdeme s programem, který částečně i plní program všech stran,“ řekl iDnes.cz Babiš. V souvislosti s možnou podporou kabinetu ANO s odborníky poukázal na to, že některé strany ještě řeší svou budoucnost kvůli propadu od posledních voleb. „Mají své problémy, oni neuspěli ve volbách a členové oprávněně žádají hlavy,“ řekl.

Prezident Miloš Zeman pověří Babiše jednáním o sestavení vlády v úterý v Lánech. Televizi Barrandov ve čtvrtek řekl, že by šéfa vítězné strany pověřil i podruhé, kdyby nebyl s prvním pokusem o sestavení vlády úspěšný. Třetí pokus má k dispozici předseda Sněmovny. „Když neuspěje ani ten, následují předčasné volby. Já si myslím, že by to byla absolutní pitomost. Právě proto já mám potom podle Ústavy možnost rozpustit Sněmovnu, ale pozor, toto právo nemusím využít. To znamená, že Sněmovna může fungovat dál a může fungovat i vláda v demisi,“ uvedl Zeman.

Babiš znovu vyvrátil spojenectví s SPD

Babiš vyloučil, že by se ve vládě mohl objevit ekonom Jan Švejnar, s kterým se předseda hnutí ANO sešel v neděli bezprostředně po volbách. „Měl jsem schůzku s panem Švejnarem dávno připravenou. My jsme se setkávali pravidelně, já se s ním radím. Probírali jsme vzdělávání a vědu, on mi doporučil dva odborníky, jednoho na školství, vědu a výzkum, kterého jsem oslovil, ale ten to odmítl. S tím druhým jsem ještě nemluvil,“ uvedl.

Babiš v rozhovoru také vyvrátil spekulace, že stojí o sestavení vlády s pomocí hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). „Ty řeči, že my preferujeme (šéfa SPD Tomia) Okamuru, to je nesmysl," řekl Babiš. V rámci druhého kola povolebních rozhovorů podle něj ANO bude v úterý jednat s ODS, KDU-ČSL, KSČM a SPD. Dodal, že by pro první schůzi nové Sněmovny uvítal dřívější termín než 20. listopad, který vybral prezident.

VÝSLEDKY SNĚMOVNÍCH VOLEB 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
pochcanycarmin ( 31. října 2017 18:16 )

My zloději, voliči Zemana, křiváci všeho druhu a ostatní levičáci se řehtáme jako debilové.

kajineknahrad ( 28. října 2017 08:51 )

No od zednika se nějaká inteligence moc čekat nedá, specielně v tvém případě je vidět, že jsi blb. Těch 30 procent byli voliči, nikoliv národ, blbe. K volbám šlo cca 60 procent národa, takže Blbiše volilo ve skutečnosti cca 18 procent národa, ostatní se s ním nechtějí špinit. O zednících jsem si dosud myslel, že mají inteligenci alespoň na úrovni houpacího koně, ale asi jsem je přecenil

jerry ( 28. října 2017 07:03 )

82% národa Babiše nevolilo, to znamená, že Babiše ve vládě nechce!

kdo-si ( 28. října 2017 05:40 )

Přesně tak, jak jsem Babiše nevolil, tak teď by můj hlas získal.

zednik ( 28. října 2017 00:51 )

Si podej ruku se zdenkkem a jděte někam na doučování matiky. Těch skoro 30% je polovina z voličů, kteří přišli volit. Polovina z nich volila ANO !!! 40% ze sta nezvedlo *** z gauče a nevolili, ty ať teď drží hubu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa