Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kalousek intrikuje proti menšinové vládě Babiše. Chce u moci dál Sobotku, ČSSD to odmítá

Autor: Zuzana Štíchová - 
31. října 2017
18:55

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ani po bídném volebním výkonu a ohlášeném konci v čele strany nevzdává boj proti šéfovi ANO Andreji Babišovi. Chce přesvědčit všechny parlamentní strany kromě ANO a KSČM, aby nezvolily předsedu Sněmovny. Komora by se tím na úvodní schůzi neustanovila a u moci by zůstala vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). Neměla by totiž komu předložit rezignaci. Hnutí ANO a komunisté jako jediní deklarovali, že jim menšinová vláda nevadí. Kalouskův nápad se ale zatím nepozdává ani lidovcům, ani STAN a ani ČSSD, která sdělila, že ustavující schůzi Sněmovny blokovat nebude.

„Předsednictvo strany se dnes zabývalo strategií. Jak pan předseda Babiš, tak pan prezident Zeman se netají svou preferencí, že se bude jednat o menšinovou jednobarevnou vládu ANO. Ta může díky prvnímu a druhému pokusu a vůli prezidenta republiky vládnout neomezeně dlouho bez důvěry,“ objasňoval Kalousek novinářům, proč se strana k takovému kroku rozhodla. Podle Kalouska je to formálně ústavní postup, ale „je to na hranici vůle a zvůle, spíše už se to týká zvůle“.

Na ustavující schůzi 20. listopadu se tak Topka bude snažit, aby nebyl zvolen předseda Sněmovny. Ostatní strany kromě ANO a KSČM chce přesvědčit, aby do uren vhazovali jejich poslanci prázdné lístečky. „Ostatní strany se k tomu vyjadřovaly a s výjimkou ANO a KSČM všechny řekly, že takovou (menšinovou) vládu nechtějí,“ dodal Kalousek k motivaci. Chce tak donutit Babiše, aby partnery hledal jinde, nebo otevřeně přiznal koaliční podporu komunistů a SPD.

Nezvolit předsedu je podle Kalouska jedinou možností, jak menšinové vládě zabránit. Po Babišovi chce, aby prezidentovi vrátil pověření o jednáních k sestavení vlády, popřípadě aby přišel s transparentním řešením. Za to považuje právě oficiální přiznání partnerů. Se zbytkem parlamentních stran bude Kalousek vyjednávat osobně.

Další strany plán zpochybňují

Z nápadu TOP 09 ale nejsou nadšení lidovci. „To je takový balonek od pana Kalouska, my jsme byli zrovna na jednání. Takového žonglování je možné, ale pokud bude vůle ANO, SPD a Pirátů ustanovit vedení Sněmovny, tak myslím, že se tomu moc zabránit nedá,“ reagoval na Kalouskův návrh následně předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Zdůraznil, že lidovci nadále odmítají vládu, ve které bude sedět Andrej Babiš, podpořit.

„Jsem rád, že Miroslav Kalousek vyzývá ke spolupráci středopravých stran – a pak bez konzultace s kýmkoliv vystřelí nápad, aniž by měl plán B? Voliči rozdali karty a strany s většinou ve Sněmovně se s tím musejí popasovat. Blokovat Sněmovnu bez plánu B považuji za nesmysl,“ napsal na dotaz Blesk.cz také předseda STAN Petr Gazdík.

Tyto nápady podporovat nebudeme, myslíme si, že pakliže bude vítěz voleb pověřen prezidentem k sestavení vlády, tak by měl mít možnost požádat o důvěru Poslaneckou sněmovnu. Občané očekávají, že začne Sněmovna pracovat,“ řekl k tomu předseda SPD Tomio Okamura. „Nemyslím si, že by pan Kalousek se svými 5 % nám měl určovat, jakým způsobem má kdo sestavovat vládu. My menšinovou vládu bez naší účasti a bez toho, aby prosazovala náš politický program, podporovat nebudeme,“ doplnil také.

Opatrně se zatím k návrhu vyjádřil předseda ODS Petr Fiala. Ten pouze odkázal na jednání s TOP 09 od 14 hodin.

Skeptická je k plánu i ČSSD. Úřadující předseda strany Milan Chovanec uvedl, že sociální demokracie ustavující schůzi Sněmovny blokovat nebude. Není však ještě rozhodnuta, jestli podpoří kandidáta ANO Radka Vondráčka nebo kandidáta ODS Petra Fialu. „Je potřebné, abychom neblokovali ustavují schůzi. Myslím, že tady na to není nikdo zvědavý,“ řekl Chovanec.

Problém s rozpočtem

Největší problém kolem neustanovení Sněmovny by to přineslo rozpočtu. Nachystaný vládní návrh Andreje Babiše a Ivana Pilného by neměl kdo schválit a Česku by hrozilo rozpočtové provizorium, tedy stejné rozpočtové rámce jako loni. „To je zodpovědnost prezidenta a vítěze voleb, pokud nebudou chtít ten systém paralyzovat, musí přijít s férovějším řešením,“ poznamenal Kalousek.

Na problémy s rozpočtem upozornil také místopředseda lidovců Marian Jurečka. „Úvahy o tom, že by ustavující schůze Poslanecké sněmovny nebyla dokončena, tady začínám registrovat. Ale byl bych rád, kdybychom měli konstruktivní přístup. Minimálně v jedné věci bychom se měli chovat racionálně, a to je otázka státního rozpočtu,“ míní odcházející ministr zemědělství. „To bych chtěl vzkázat panu kolegovi. To by od nás občané asi neocenili,“ doplnil.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
11karel11 ( 18. listopadu 2018 22:33 )

Kalousek a vyjádření jeho syna.

lojzo ( 13. prosince 2017 18:33 )

A ti prostituti kteří přeběhli od KS%C do nových stran včetně KDU ČSL jsou ti největší zloději a zrádci národa,kteří rozkradli tuto republiku a za trest by měli všichni viset!Vážit si můžeme jenom těch,kteří v KSČ zůstali dodnes.KLAUS měl podanou přihlášku do KSČ ale předání moci bylo v době,kdy bšichni kandidáti do KČ byli 2 roky prověřováni a proto tam nevstoupil.Je to taky kripl na pověšení!

lojzo ( 13. prosince 2017 18:27 )

KALOUSEK zmlkne hned jak ho ožralýho potkají muslimové a podřežou mu tu vyrabovanou bednu!!!

mirkazam ( 2. listopadu 2017 14:44 )

Stručná charakteristika Kalouska....je to zákeřný hajzl.Celé čtyři roky jenom intrikoval,a jak je vidět,nehodlá s tím přestat..

marlen52 ( 1. listopadu 2017 15:17 )

kdy už Kalous pochopí, že ho lidi nechtějí. Ať už konečně pochopí že dovládnul a lidi si zvolili Babiše.ať jde od válu už předvedl co umí nebo spíš neumí. ještě teď je zelený vzteky jak jeho strana dopadla ale pro lidi je to jedině dobře.pryč s ním.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa