Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Klaus u Babiše je nesmysl,“ tvrdí Fiala a chce pro něj šéfa výboru

Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
31. října 2017
11:40

Předseda občanských demokratů Petr Fiala považuje za absurdní a politicky nepředstavitelné úvahy šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, že by členy jeho menšinové vlády mohli být také odborníci z ODS. Novinářům to řekl ve Sněmovně po schůzce vyjednávacích týmů obou stran. ANO i ODS dál trvají na svých návrzích do funkce předsedy Sněmovny, vítěz voleb prosazuje Radka Vondráčka (ANO), občanští demokraté Fialu.

ODS trvá na tom, že nepodpoří menšinovou vládu hnutí ANO, ani se jí nijak nezúčastní, a to ani individuálně. Po jednání ve Sněmovně to řekl předseda ODS Petr Fiala. Za nesmyslné a absurdní označil možnost, že by se někteří členové zúčastnili „vlády odborníků“ pod taktovkou ANO. Andrej Babiš zmiňoval v tomto směru například poslankyni Janu Černochovou nebo Václava Klause ml.

Pro tyto členy by vedení ODS rádo získalo posty předsedů některých výborů. Podle Petra Fialy by měl Václav Klaus mladší vést školský výbor, Jana Černochová obranný nebo bezpečnostní, Miroslava Němcová šéfovat volebnímu výboru a Marek Benda ústavně právnímu.


 

Hnutí ANO zahájilo další kolo jednání se stranami, které se dostaly do parlamentu. O vládní spolupráci už nejedná s TOP 09 a hnutím STAN. Na schůzce s ODS se nejednalo ani o možných společných prioritách, pouze o vedení komory a vedení výborů. ODS nadále trvá na předsedovi Sněmovny a chce čtyři předsedy výborů. Variantou sestavení vlády tak nadále zůstává menšinový kabinet ANO. Ten by v nejhorším podpořili komunisté a zřejmě i SPD Tomia Okamury.

Komunisté by mohli podle Vojtěcha Filipa tolerovat případnou menšinovou vládu hnutí ANO jen ve vážné situaci, kdy by bylo Česko dlouhodobě bez vlády, a program vlády by musel KSČM vyhovovat. Plnou podporu takové vládě však Filip neslíbil. Předseda ANO Andrej Babiš chce v příštích dnech s ostatními stranami vyjednávat o podpoře menšinové vládě.

VÝSLEDKY SNĚMOVNÍCH VOLEB 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
dlabec ( 31. října 2017 17:46 )

Fiala jediný nesmysl je že takové politické nemehlo je lídr ODS

volby2017 ( 31. října 2017 16:52 )

105105 komu vyhrožuješ spermožroute? Má pravdu regoslava!

marmat ( 31. října 2017 13:25 )

5vceskychnastole:Pořád je největší pecka SNĚHURKA + ? trpaslíků Jako živé.

marmat ( 31. října 2017 13:23 )

Prosím nekažme si s tím nemocným zdeneekem diskuzi....ZASKLEME HO VŠICHNI-je to provokatér poslední kategorie

marmat ( 31. října 2017 12:56 )

Kalousek mluvil stejně jako před měsícem...inu OK ..Kdo jinému jámu kopá, napodruhé do ní zaručeně už padá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa