Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Klaus zmínil velkou koblihu od Babiše a kárá ODS. Připomněl jí opoziční smlouvu

Autor: simao, vr - 
27. října 2017
17:40

Andrej Babiš (ANO) se zaměřil na možnost sestavení menšinové vlády, kde by byli společně ministři za jeho hnutí a také nestraničtí odborníci. Uchýlil se k tomu poté, co ho prý všechny strany – včetně druhé ODS – odmítly. Je tohle definitivní varianta, podle které by se mohlo v Česku vládnout? „Věci u nás nejsou ani zdaleka ukončené. Teprve se začíná. Dojde k mnoha překvapením,“ varuje v komentáři pro Blesk.cz exprezident Václav Klaus.

Pro Andreje Babiše by byla ODS jako druhá nejsilnější strana u voleb spojencem, se kterým by dal dohromady sněmovní většinu. Se 78 mandáty ANO a 25 křesly ODS by jejich koalice dosáhla na celkem 103 hlasů v Poslanecké sněmovně. ODS se přitom stala jedinou stranou, která by s babišovci dala dohromady nadpoloviční většinu, aniž by bylo třeba podpory přeběhlíků z jiných stran či hnutí. Připomeňme, že byla založená v dubnu 1991 v Olomouci a u jejího zrodu stál Václav Klaus.

Klause zaujalo, že si ODS řekla o šéfa Sněmovny

Babiš by o koalici s ODS stál, zatím ale dostal košem. „Zaujal mne zájem předsedy ODS o post šéfa Sněmovny. To mi něco říká. To se nedá získat kvůli modrým očím předsedy Fialy, to musí být za něco. Tomu se kdysi říkalo opoziční smlouva. To je jistě možné, ale měla by se k ní ODS čestně přihlásit, jako jsem to udělal já,“ říká nyní Klaus.

Právě on podepsal opoziční smlouvu s Milošem Zemanem po předčasných volbách v roce 1998. Tehdy druhá ODS (se ziskem 27,74 %) podpořila vítěze voleb ČSSD (32,31 %), kterou vedl Miloš Zeman. Co se procentuálního zisku hlasů týče, je však tentokrát situace mnohem nevyrovnanější (29,64 % ku 11,32%). Sám Klaus přitom byl předsedou Poslanecké sněmovny od července 1998 do června 2002. Jako třetí muž v historii na tomto postu, který převzal právě po Zemanovi.

Babiš nabízející „slušně velkou koblihu“?

Klaus však nyní ODS vzkazuje, že by měla „mou smlouvu přestat kritizovat“. „Každý se mne ptá, jakou velkou koblihu Babiš nabídne. Ten post předsedy Sněmovny by asi byla docela slušně velká kobliha,“ dodává Klaus pro Blesk.cz.

Šéf ODS Petr Fiala již přitom odmítl možnost podpory menšinové vlády v čele s Babišem. „Je to jedna z možností, pro které musí získat tato vláda úplně stejnou podporu většiny ve Sněmovně jako každá jiná vláda. Andrej Babiš si jde plnit sen, že chce vládnout sám. My jsme už oznámili, že podporu menšinové vládě premiéra Andreje Babiše nevyslovíme,“ upozornil v pátek Fiala.

Podle šéfa ODS by přitom měl post předsedy Sněmovny „za současného rozložení politických sil“ zastávat zástupce demokratické opozice. ANO však má také svého kandidáta na předsedu Poslanecké sněmovny, je jím advokát a lídr ve Zlínském kraji Radek Vondráček, který je také členem povolebního vyjednávacího týmu hnutí.

Tento týden přitom Fiala upozorňoval mj. i na to, že „ODS nebude jednat s hnutím ANO o vládě nebo její podpoře“. Dostojí svým slovům, nebo dojde na překvapení, jak naznačuje Klaus? Za ODS se do Poslanecké sněmovny přitom dostal z pražské kandidátky i Klausův syn Václav Klaus mladší. Nasbíral z celé strany nejvíc preferenčních hlasů.

zednik ( 28. října 2017 12:56 )

Je to tak. Navzájem ani spolu nechtějí spolupracovat, každý by rád kopal s 5% na svém písečku, ale společný nepřítel ANO s téměř 30% je stmeluje. Tomu se v Čechách říká závist a "dělat nohy" Fotka je povedená , v Evropě stejně mnoho lidí ani neví, kde slavné Česko leží, jestli na Ukrajině nebo na Bálkáně nebo jestli to není Polsko.Teď budou navíc váhat, jestli se volby netýkali nějakého kmene Buri Furi .

Tajfun ( 28. října 2017 10:06 )

Ačkoliv tohoto pána nemusím,tak tentokrát musím uznat,že má hodně pravdy a není to jenom o tom,že fandí synovi i když by to bylo celkem pochopitelné,Fiala jednou něco před volbami plácl aby nalákal voliče a ted'se toho drží,ale nemá velkou šanci na přežití ve vedení strany nemá.ODSce nefandím,ale jde o stabilitu této země,hlavně at'nedaj na štvavé kecy Kalouska,ten v této zemi napáchal neskutečné zvěrstva a je potřeba aby už neměl vliv na chod tohoto státu.

tambol ( 28. října 2017 09:32 )

Mám dojem že by bylo dobré udělat nové volby a vypráskat tu Pražskou pakáž ze sněmovny nebo jí alespon omezit práva na to aby dělaly neustálé obstrukce ve sněmovně.Kur-va člověk maká za pár peněz a ty *** dělají jen bordel.Je třeba aby politci co něchtějí konat byly odvolatelní jak to říká Okamura.Na hovno politik který je jenom vyžírka a kecá nesmysly. Ty co nechtějí pracovat pro lidi za naše peníze,hodit na hnůj a to myslím zcela vážně...

kurna1 ( 28. října 2017 09:31 )

Tak se nám tady vydal Klaus z rozumu a může si jít klidně dohajan

dlabec ( 28. října 2017 09:14 )

Klaus jako vždy máte pravdu jenže Fiala není žádný lídr je to trošku namyšlený trtlík který neumí prohravát proto mu to ani nemyslí, to co říkáte je opravdu pro lídra jako je váš syn tvrdý politik který vý moc dobře že spojení s ODS muže přinest straně státu lidem jenom užitek!!! ostatní strany jsou tragedie zloděju podrazáku CSSD TOP křiváku STAN KDU drogově závislích pirátu Okamura to se neví co!!!Proto ještě jednou vyzívám lidi ODS vykopněte Fialu dokud je šance jako politická strana něco dokázat,pracovat a příští volby je ODS v čele jinak je hrozba nevolitelnosti netáhel kterým lidé dali duvěru aby pracovali jak dlouho jim vydrží jenom kecy!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa