Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Okamuru naštval Babiš: ANO chtělo vždycky vládnout samo, menšinovou vládu nepodpoříme

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Mii - 
31. října 2017
17:50

Hnutí ANO dost možná chtělo vládnout samo už od začátku. Vytváří totiž dojem, že se jako jediné chce podílet na vládní odpovědnosti. Před úterním jednáním ANO a SPD to uvedl předseda strany Tomio Okamura. Zástupci ANO krátce nato požádali SPD, aby podpořilo menšinovou vládu ANO. SPD to odmítlo s tím, že by tak nemohlo plnit své programové požadavky.

Okamura řekl, že Babiš o podporu požádal hned na začátku schůzky. „My jsme řekli, že nebudeme podporovat vládu, která neplní náš program. Pakliže by chtěli plnit náš program, tak jsme připraveni převzít vládní odpovědnost. Taková nabídka ovšem nepadla,“ řekl Okamura. Odmítl i možnost, že by SPD vládě k zisku důvěry přispěla například tím, že by její poslanci opustili při hlasování sál.

Vládní místa Babiš SPD nenabídl, uvedl Okamura. Naopak ANO přišlo také s diskusí o odvolatelnosti politiků, kterou prosazuje SPD. Z diskuse vyplynulo, že prvním bodem k prosazení v této oblasti by mohla být přímá volba starostů a hejtmanů, uvedl Okamura.

SPD stojí o to, aby mohla vést bezpečnostní a hospodářský výbor. Ani v jednom z těchto případů nepřišlo ze strany ANO odmítnutí, konstatoval Okamura. SPD podpoří do čela Sněmovny kandidáta ANO Radka Vondráčka, naopak od ANO dostala příslib, že zástupce SPD podpoří do pozice místopředsedy komory.

ANO vytváří mylný dojem, říká Okamura

Možnost menšinové vlády kritizoval Okamura už před začátkem schůze. „Rozhodně není pravda, co tady říká ANO, že se nikdo nechce podílet na vládní odpovědnosti. Přijde mi, že je to určitý marketing ze strany ANO, jak vytvořit umělou atmosféru, že snad jsou jediní, kteří tady chtějí posouvat věci v souladu s volebním programem,“ řekl Okamura novinářům. Během předchozích dvou schůzek se obě hnutí podle něj dostala jen k šesti programovým celkům.

Překvapilo ho proto, že už v takové fázi přišel Babiš s návrhem menšinové vlády ANO. „Je vidět, že to v podstatě možná byl cíl od začátku. Vytvořit určitý dojem a ve skutečnosti je snaha vládnout sami,“ konstatoval Okamura.

Šéfovi SPD vadily i spekulace, že by prezident mohl nechat Babišovu vládu fungovat dlouhodobě v demisi. „Vláda by měla získat důvěru, jestli ji nezíská, měl by následovat druhý pokus. Já si myslím, že je to na hraně ústavnosti, je třeba, aby byly vyčerpány všechny tři pokusy, jestliže se nepodaří to na první, druhý pokus postavit,“ řekl.

wernerovamagdalena ( 1. listopadu 2017 12:39 )

V tomhle má néš domáví nécek ptavdu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa