Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Okysličení Topky: Pospíšil kandidátem na předsedu, do strany vstupuje Niedermayer

Autor: simao, ČTK - 
4. listopadu 2017
13:33

Miroslav Kalousek ustoupí z čela TOP 09, strana však po volebním neúspěchu, kdy se tak tak dostala do Sněmovny, doufá v okysličení. Po Jiřím Pospíšilovi, který byl dnes oficiálně zvolen jako jediný kandidát Prahy na nového předsedu, se do Topky hlásí i další z europoslanců, kteří za ni kandidovali - někdejší viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

„V momentě, kdy jsem získal nominaci na své domovské půdě, tak můžu veřejně říci, že se budu ucházet o post předsedy TOP 09,“ uvedl dnes Jiří Pospíšil. V tajném hlasování získal hlasy 77 procent delegátů, což je podle něj silný mandát. Kromě Prahy už získal podporu na severní a jižní Moravě a také v Královéhradeckém a Plzeňském kraji, uvedl.

Pospíšil chce spolupracovat s lidovci i Starosty

Pokud by uspěl, chce se Pospíšil zaměřit na přípravu na komunální volby, které budou příští rok. „Pokud budu zvolen, tak budu chtít, abychom spolupracovali se stranami z pravého středu, to znamená primárně se STAN a KDU-ČSL,“ řekl. Tam, kde to bude vhodné, chce v komunálních volbách postupovat společně.

Na případnou námitku, že do strany vstoupil teprve před několika dny a hned kandiduje na předsedu, Pospíšil uvedl, že s TOP 09 spolupracuje na různých úrovních již několik let. Na kandidátce strany se loni dostal do krajského zastupitelstva v Plzeňském kraji a v roce 2014 do Evropského parlamentu.

Europoslanec Luděk Niedermayer vstoupí do TOP 09. Své rozhodnutí oznámil na dnešním krajském stranickém sněmu v Praze. ČTK to řekl krajský manažer strany Petr Kučera.

Niedermayer: Máme spoustu šikovných lidí

Jedenapadesátiletý Niedermayer dosud v Evropském parlamentu působil za TOP 09 jako nestraník.

„Byl jsem dlouho přesvědčen, že do politiky jdu, abych se zabýval odbornými otázkami, ve kterých se cítím poměrně silný. Kombinace mého zapojení do práce v Evropském parlamentu a současné domácí situace – tedy rostoucího euroskepticismu - mne však přivedly k angažovanosti v širších tématech, které už spadají do centra politické diskuse. A tedy k určitému myšlenkovému posunu, který jsem původně nečekal,“ přiznal nedávno Niedermayer pro Respekt.

O někdejším viceguvernérovi České národní banky Niedermayerovi se spolu s europoslancem Pospíšilem spekulovalo jako o možném uchazeči o post předsedy TOP 09.

Niedermayer to však dnes odmítl. „Kandidát by se měl hledat uvnitř strany. Je tam spousta lidí, kteří jsou šikovní. Já za sebe to vylučuji. Myslím, že by to nebyla dobrá cesta,“ řekl serveru irozhlas.cz a dodal: „Je důležité, aby vznikla otevřená diskuse, kde se objeví spousta jmen. Po ní člověk může posoudit, kdo by straně co přinesl. Je spousta lidí, o kterých vím, ale nechci jmenovat, protože je i spousta lidí, o kterých nevím.“

Dosavadní šéf TOP 09 Miroslav Kalousek již oznámil, že funkci obhajovat nebude. Strana v letošních sněmovních volbách získala pouze sedm mandátů, zatímco v minulém období měla 26 křesel. Kandidaturu na předsedkyni strany v pátek oznámila bývalá pražská radní Ludmila Štvánová.

Naopak europoslanec Jiří Pospíšil byl dnes zvolen oficiálně jediným kandidátem Prahy na nového předsedu.

Adamová být předsedkyní nechce, zvažoval to Lepš

Naopak místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová předem avizovala, že kandidovat na předsedkyni nebude.

Čestný předseda strany Karel Schwarzenberg dnes v diskuzi uvedl, že by se mu v čele TOP 09 líbil místostarosta Prahy 11 Jakub Lepš, nebo někdo jemu podobný. Lepš v návaznosti řekl, že kandidaturu zváží. Nominaci dnes sice nezískal, podle stanov ho však může přímo na celostranickém sněmu nominovat jiný člen strany.

Do předsednictva TOP 09 dnes delegáti nominovali Tomáše Czernina a v případě, že nebude zvolena první místopředsedkyní, Markétu Pekarovou Adamovou. Nominaci do výkonného výboru získali předseda pražské buňky Martin Dlouhý a starosta Libuše Jiří Koubek. Na dnešním jednání zazněla také kritika pražského vedení zejména ze strany oblastní organizace Prahy 6. Krajský sněm dnes také bude volit delegáty na celostátní sněm, který je naplánován na konec listopadu. 

salto ( 6. listopadu 2017 08:19 )

hejhej ( 5. listopadu 2017 15:37 )

Topka, strana přeběhlíků, odnož ODS. Když vidím K.S. začíná mi být líto - nesoudný dementní dědek. Pospíšil, rovněž přeběhlík , vávač EU proti vlastním lidem a k arogantnímu opilci Kalouskovi je zbytečné se vyjadřovat. Stejně si myslím, že volby někde v Praze byly zmanipulované ( podzřele se topákům zvedly %). Budou-li opakované volby, věřím, že tato strana spolu se STAN zanikne.

kerloss ( 5. listopadu 2017 13:22 )

no vidis troubo ze i ty jsi kryisa politik, a Zeman? on byl prebehlik? stale byl v cssd a kdyz se ho zbavili vznikla s nim nejaka nova strana kterou zalozil nejaky znání ktery ho tam zlomil jako predsedu. urcite neprebehnul z nekolika stran jako napr,Kradlousek Pospisil a jini trapaci z politiky.

jiri novotny ( 5. listopadu 2017 11:15 )

A to nevědí, že když se mrtvola okysličí, tak se urychlí hnilobný proces ?

vamberk ( 5. listopadu 2017 10:45 )

Doporučuji kliknout si na webové stránky Nadačního fondu proti korupci http://www.nfpk.cz/kalousek - mají mimo jiné zpracovanou publikaci "Miroslav Kalousek a 20 let jeho úřednických a politických her" - velice konkrétní a poučné. Zájemcům pošlou zdarma tuto publikaci i jiné, které zpracovali. Po přečtení výčtu jeho dlouholetých podrazů se divím, že tenhle "státotvorný" psychopat Kalousek ještě nechodí kanálama !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa