Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalousek si věří: Chce v Česku euro a vytáhl Feriho, aby „lovil“ mladé

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. ledna 2017
18:40

Zavedení eura, přitáhnutí mladých voličů k zájmu o politiku, větší připravenost Česka, aby bylo schopno čelit krizím, které nás čekají. Miroslav Kalousek a přední tváře TOP 09 se v sobotu sešli, aby sdělili, jaké má strana vize nikoli pro letošní volební rok, ale v dlouhodobém horizontu – pro rok 2030. Kalousek se při pohledu do budoucnosti opíral mj. o nového ambasadora Topky pro mladé voliče Dominika Feriho. A zopakoval svou víru, že se TOP 09 dostane na dvouciferný volební zisk.

Kalouskova TOP 09 představila v Michnově paláci na Újezdu svou vizi pro roky následující – Vizi 2030. O svébytné nápady a požadavky v ní není nouze. „Zvlášť v době gradujícího populismu naše země není připravována na krize a výzvy,“ míní Kalousek. A krize podle něj přijdou. Je třeba diskutovat o tom, jak se na ně připravovat, vyzýval šéf TOP 09.

Feri má přilákat mladé voliče

Kalousek představil odborné garanty pro jednotlivé oblasti, na které se chce TOP 09 zaměřit. Od Marka Ženíška, který dostal na starost bezpečí a zahraniční politiku, přes exministra Leoše Hegra pro zdravotnictví po poslankyně Markétu Adamovou a Jitku Chalánkovou a jejich starost o sociálně soudržnou společnost.

Kromě nich se na pódiu vystřídali u řečnického pultíku třeba nejmladší radní v republice Dominik Feri, který má být ambasadorem Topky pro mladé, europoslanec a ekonom Luděk Niedermayer, bývalý viceguvernér ČNB, který dostal logicky na starost ekonomické otázky, a senátor a ředitel Keplerova gymnázia Jiří Růžička pak oblast vzdělávání.

Kalousek cílí na střední třídu

Ambice má TOP 09 velké, jenže dokáže je prosadit? Větší angažmá Feriho má přitáhnout mladé voliče, Kalousek však věří, že Topka osloví i další. „Chceme prosazovat zájmy střední třídy, tedy odpovědných lidí, kteří staví na svých znalostech. Střední třída je podle našeho názoru základní kámen soudržné, prosperující a odolné společnosti,“ upozorňoval Kalousek a nepřímo poukázal na to, jakou část voličů by chtěl výrazně oslovit.

I když byla konference o vizích, v nadcházejících volbách by Kalousek rád dosáhl dvouciferného zisku, jak před konferencí řekl Blesk.cz. 

„Poslední volební průzkum nám dává osm procent preferencí, což je číslo, se kterým se nehodláme spokojit. Míříme na dvouciferné číslo a jsme přesvědčeni, že po volbách budeme významnou politickou stranou, která bude rozhodujícím způsobem ovlivňovat politické dění v ČR,“ uvedl dnes na tiskovce.

Růžička: O důležitosti vzdělávání se u nás jen mluví

Na tiskovce TOP 09 se řešila řada konkrétních témat. Mj. vzdělávání, ale třeba i placení eurem či cena práce v Česku. Škola ztratila monopol na vzdělávání, děti se učí i jinde – v různých institucích, na sociálních sítích, při možnostech vycestovat do zahraničí, upozornil během svého vystoupení senátor a ředitel Růžička.

Cítí, že stoupá nespokojenost části rodičů i dětí se vzděláváním, jaké je. I proto není spokojen, jak současné vzdělávání nejmladších generací funguje.

„Všeobecné vzdělávání podceňujeme a nepřipravujeme současné děti, současné studenty, kteří budou v nejproduktivnějším věku za dvacet třicet let, k tomu, co bude za dvacet třicet let pravděpodobně potřeba. Zcela jistě k tomu patří i to, že jsme zemí, kde se velmi často o důležitosti vzdělávání jenom mluví, ale víc se o ní mluví, než se pro ni finančně udělá,“ upozornil Jiří Růžička.

I Topka tak má vizi, přidat např. učitelům. Podle Růžičky by měli patřit k nejlépe placeným státním zaměstnancům. Vedle toho je nutné se starat i o talentované děti, stejně tak ale i hendikepované.

Niedermayer: Češi dostávají za práci málo peněz

„Potřebujeme nalézt zdroje na mzdy učitelů,“ potvrdil europoslanec Luděk Niedermayer. Podle něj by stát měl především zodpovědněji spravovat veřejné finance a vytvářet si rezervy na horší časy.

„Není to žádná obsese ekonomů nebo účetních. Je to cesta, jakým způsobem zamezit, aby naše občany ohrožovalo to, když naše ekonomika z vnějších či vnitřních důvodů uklouzne,“ podotkl Niedermayer.

I u něj bylo cítit zacílení Topky na střední třídu. Niedermayer si postěžoval, že na občany negativně dopadá to, že je v Česku příliš zdaněná práce.

„Práce v ČR není zrovna levná, ale zároveň to, co si občané domů odnášejí jako odměnu za práci, již je docela málo peněz. Důraz budeme klást zejména na to, aby se zlepšila situace lidí se středními příjmy, kteří jsou podle mého názoru dnešní daňovou politikou nejvíce postiženi a jejich životní úroveň není taková, jakou by si zasloužili,“ upozornil europoslanec.

Pracovní týden jen 4 dny? Podle Topky je to možné

Jednou z vizí, která v souvislosti s prací Čechů, zaujala výrazněji, je přitom čtyřdenní pracovní týden. Nikoli pětidenní, jak je nejčastější praxí nyní.

„Kdyby to dnes někdo navrhoval, tak bychom byli dnes naprosto zásadně proti, při současné produktivitě práce a při současné struktuře ekonomiky,“ upozornil Kalousek. V rámci vize ale počítá i se změnou struktury pracovních sil a „nevídaným postupem robotizace, automatizace“, ale i zvýšením produktivity práce.

„Pokud se to všechno podaří, tak dojde k situaci, kdy někdy za 13, 15 let povedeme diskuzi zda postupně nepřejít na čtyřdenní pracovní týden. Úplně stejně jako když jsem chodil do první třídy, tak svět začal přecházet z šestidenního pracovního týdne na pětidenní. Je to reálná vize, ovšem za předpokladu, že tomu budou odpovídat všechny ostatní podmínky,“ dodal Kalousek.

Placení eurem jako nutnost

Téma financí se však stočilo i k placení eurem. „V textu najdete, že TOP 09 se hlásí k tomu, že v roce 2030 v České republice budeme platit eurem. Je to širší odraz toho, že úspěšnou budoucnost naší republiky vidíme pouze v kontextu dobrého fungování EU a eurozóny. Nevidíme EU jako něco, co by se mělo rozpadnout, naopak je to něco, čeho jsme pevným členem a chceme se podílet na tom, aby tento celek dobře fungoval,“ upozornil Niedermayer.

Věří, že by Česko mohlo být hrdým členem eurozóny a rozkolísání kurzu koruny vidí jako velké riziko. „Přijetí eura přispěje ke snížení transakčních nákladů, což bude znamenat přesun bohatství z finančního sektoru do korporací a k lidem a přispěje to naší ekonomice k lepšímu růstu a ke zlepšení životní úrovně našich lidí,“ míní europoslanec.

Kalousek k placení eurem dodal, že se osobně domnívá, že by to mělo být výrazně dříve než v roce 2030: „Neznamená to, že v roce 2030 předpokládáme zavedení eura, ale že to už dávno budeme platit eurem.“

Kalousek: Nejsme připraveni na krize

Proč Topka nyní s Vizí 2030 přichází, vysvětloval Kalousek i připraveností Česka na krize. „Většina lidí si plánuje svůj život na déle, než jsou čtyři roky volebního období. Jsme přesvědčeni, že i společnost by se měla dohodnout, kam a jak chce směřovat v delším časovém horizontu, než jsou čtyřleté volební programy,“ vysvětloval Miroslav Kalousek, proč Topka s vizí přichází. 

„Svět kolem nás se mění tak rychle a v takové míře, jakou to nemá obdobu v historii. Tyto změny s sebou přinášejí rizika, na které většinou nejsme připraveni. Ať už to jsou rizika krizí finančních, enviromentálních, imigrační, bezpečnostní nebo výzvy vyplývající z technologického pokroku,“ vypočítával šéf Topky. 

Jeho straně prý jde o zvýšení životní jistoty každého občana tím, že se budou rizika předvídat a bude se na ně připravovat ve všech oblastech lidské činnosti – tak, aby byla společnost odolnější, odpovědná a na rizika celkově připravená. I proto Vize 2030 dostala název Úspěšná země, odolná společnost.

„Úspěšná země je ne taková, která odere co nejvíc lidí na daních a která sežere, co nejvíc peněz z EU, ale úspěšná země je taková, ve které budou lidé rádi chtít žít,“ dodal Kalousek.

salto ( 30. ledna 2017 09:34 )

Kalousek, Feri, ostatně drtivá většina TOP - to je ale panoptikum...

joudajoudovy ( 30. ledna 2017 09:15 )

kalous usaty, se svym rojem prebehlych ptaku a mladym mulatem, zverejnil silny kalibr pro potencionalni volice. cilova skupina - stredni vrstva a omladina. vize - napr. euro, vetsi spoluucast pacientu a uspora pro pripad krize. je videt, ze vizoun je silne mimo misu a mulat nemusi spolehat na socialni jistoty etiopie. blizka vize pro top 09: glo, glo, glo a utopenci vpred ani krok! blizka vize pro kalouse usateho: konec medialni star a zdrceny moravec z ct. vyzva pro vynalezce a zlepsovatele - zkonstruovani pachomeru k zmereni zapachu z lejn, ktera kalous vypousti do ovzdusi cca 30.let.

joudajoudovy ( 30. ledna 2017 08:32 )

zdenekk, nech si rozmrazit procesor. proc nehlasas, aby zvanil kalous v mediich zverejnil svuj majetek a prijmy? kdyz rovnost a pravda, tak pro vsechny bez vyjimek....

st.rec ( 29. ledna 2017 13:23 )

Tunelář nám chce vnutit propadající se €uro a populisticky slibuje úroveň Německa?Myslí tím počet hnědáků a teroristů,zločinců a kozopichů mezi námi?

hejhej ( 29. ledna 2017 12:59 )

Kalousek má v sobě více drzostí jako ho.ven. On, který okrádal důchodce, invalidy , matky s dětmi a sami si přidávali na platech má tu drzost ještě otevírat tu svou ožraleckou hubu. Poslanci TOP09 odmítli hlasovat pro zvýšení důchodů - hovada. A oni chtějí do PS? Na politické smetiště s odpornou chátrou TOP09.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa