Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Miki proslul „tykačkou“ se Schwarzenbergem. Mladý autista v TOP 09 skončil

Autor: Václav Lang - 
10. května 2017
05:20

Ještě před Vánoci tvrdil v rozhovoru pro Blesk.cz, že by se rád jednou stal pražským primátorem. Teď udělal z politiky krok zpět. Dvacetiletý slabozraký autista Mikuláš „Miki“ Kopas skončil v TOP 09, díky které se stal slavným. Angažovat se chce jako nestraník, protože prý v současných stranách není prostor pro jeho názor.

„Jsem přesvědčen, že samostatně pravicové strany nemají šanci a je potřeba je sjednotit ne do koalice, ale do jednotné unitární strany, kterou jsem nazval jako Liberálně konzervativní alianci,“ sdělil mladík na svém Facebooku. Rozhodl se nezaplatit členský příspěvek a tím ukončit své členství ve straně vedené Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

„Vize 2030 je málo, proto se loučím, ale nezanevřel jsem! Jen jsem přesvědčením liberál a konzervativec,“ vzkázal „topce“ na účet jejího vizionářského strategického dokumentu Vize 2030. Ostatně odklon od konzervativních pravicových hodnot zkritizoval i jiný odcházející člen TOP 09, poslanec František Laudát.

„Doufám, že jednou to bude lepší, protože si myslím, že v současné situaci to pravice projede a Andrej se znemožnil, jak jsem před rokem říkal, a nikdo mi to nevěřil, a fandím Bohoušovi, že už Andreje nakopl! Tak hodně zdaru! Takže budu nestranným, ale jasně ukotveným politikem, aktivistou atd., který má jasné názory, a budu se těšit na nějakých konferencích nebo někde jinde!“ rozloučil se Kopas.

Toto video Mikiho Kopase před lety proslavilo:

Kopas ještě před půl rokem v rozhovoru pro Blesk.cz tvrdil, že by se rád příští rok nebo v roce 2022 ucházel o post pražského primátora. Zatím se podle svých slov vedle studia zabývá zlepšováním přístupnosti pro handicapované. Vytváří například popisy dopravních uzlů pro nevidomé. „Mám se dobře, jsem těžce slabozraký politik, aktivista, dopravní analytik, amatérský fotograf a odborník na přístupnost pro nevidomé v dopravě,“ upřesnil loni v prosinci.

Většina lidí ho má však pořád spojeného s politikou. Do širšího povědomí se dostal v roce 2010, kdy byl středem zájmu novinářů ve volebním štábu TOP 09. „Můžem si tykat? Já jsem Miki, ty seš asi Karel,“ šokoval tehdejšího předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. Hned nato pobavil, když odhadoval, že tehdejší šéf diplomacie chodil do školy v 19. století.

Video se připravuje ...
Další videa