Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Topolánek hledá zájemce do „exilové vlády“. Kalousek: Chci tě za premiéra

Autor: simao - 
27. října 2017
23:01

Expremiér a někdejší předseda ODS Mirek Topolánek pobavil v pátek v podvečer český Twitter. A to fotkou z Londýna, ke které uvedl: „Sestavuji exilovou vládu. Kdo se hlásí?“ Ozval se mu Miroslav Kalousek (TOP 09). Exilovou vládu prý sestavuje on, Topolánka by však bral za premiéra. Oživily se tak i vzpomínyk na povolební vyjednávání v roce 2006, kdy chtěli Topolánek s Kalouskem upéct koalici, jakou dnes má Angela Merkelová.

Mirek Topolánek přidal na Twitter svou fotku z Londýna od sídla britské premiérky Theresy Mayové. „Nad hlavou mám Downing Street,“ hlásí český expremiér a k vládním vyjednáváním doplňuje: „V Moskvě nesestavuje Miloš s Andrejem stínovou, ale reálnou.“ Topolánek platí za kritika šéfa ANO Andreje Babiše, kterého ve své knize „Hlavně se z toho neposr*t“ označil za „tatarského nájezdníka“.   

Topolánkův nápad se přitom ujal a dočkal četného sdílení i komentování. A přidal se i aktivní politik - končící šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, který po neúspěchu ve volbách se ziskem 5,31 % pro Topku oznámil, že již nebude kandidovat znovu na jejího předsedu. „Počkej, tu sestavuju já. V zahraničí vyhrála TOP 09. Ale beru Tě na premiéra,“ zareagoval na Topolánka, kterému byl i na zmiňovaném křtu knihy.

Topolánek byl premiérem od srpna 2006 do května 2009. Ve volbách v roce 2006 dostala ODS 35,38 % hlasů, Paroubkova ČSSD skončila druhá se ziskem 32,32 %. První Topolánkova vláda využila devíti členů ODS a šesti nestraníků a jmenoval ji tehdejší prezident Václav Klaus. Shodou okolností právě dnes vítěz letošních voleb Andrej Babiš (ANO) vyhlásil úmysl pokusit se sestavit menšinovou vládu z ministrů za ANO a nestanných odborníků.

Babiše přitom může strašit právě Topolánkův případ. Jednobarevný kabinet pod vedením ODS totiž nedostal důvěru poslanců, a tak vláda podala v říjnu 2006 demisi. A když jmenoval Klaus Topolánka premiérem podruhé, bylo třeba již hledat koaliční partnery. Ti se nakonec našli - KDU-ČSL vedená Miroslavem Kalouskem a Zelení v čele s Martinem Bursíkem. Důvěru získala v lednu 2007, jenže jen tak tak. Díky tomu, že poslanci ČSSD Melčák a Pohanka opustili jednací sál Sněmovny. V březnu 2009 to pak nevyšlo a opozice vyjádřila vládě nedůvěru. 

S „bratrem Kalouskem“ chtěli koalici, jako má Merkelová

Topolánek před volbami, které opanoval Babiš, vzpomínal ve studiu Blesk.cz mj. i na někdejší blízkost ODS a KDU-ČSL „díky mému téměř bratrství s Miroslavem Kalouskem“. Bratrství v tomto smyslu použil s narážkou na křesťanské kořeny lidovců.

„Bratr Kalousek je spíše ironicky, ale Mirek Kalousek byl partner, my jsme spolu měli tehdy zájem vytvořit něco jako CDU/CSU, naše strany o tom moc nevěděly, proti i ten příběh byl neúspěšný,“ uvedl Topolánek s narážkou na německou koalici, kterou vede Angela Merkelová.

V roce 2006 byl program KDU-ČSL a ODS „velmi blízký“, po volbách však Topolánek s Kalouskem zjistili, že koalici dohromady nedají, a tak se na noční jednání k nim připojil i Martin Bursík. Topolánek vzpomíná, jak tehdy dělali „pragmatické, naprosto cílené kroky“.

„Maturita pro každou politickou stranu jsou povolební vyjednávání. Strana, která má určitý počet hlasů a není součástí té příští vládní koalice, nesložila maturitu... Navíc ty strany musí být připraveny dělat spoustu kompromisů,“ poznamenával Topolánek a jeho slova mají platnost i po volbách 2017, kdy se však do vlády s ANO nikdo nehrne.  

Video  „Kalousek tě zařízne jako ovci,“ řekl Topolánek Čunkovi. Jak chodí povolební vyjednávání?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Do opozice míří i TOP 09, v jejím čele však bude stát Kalousek jen do listopadového sjezdu. Tam se o post předsedy už znovu ucházet nechce. Zdůvodnil to tím, že nechce být překážkou v případném sjednocování sil pravice a středových stran proti „predátorům, kteří chtějí zničit demokratický systém Tomáše Garrigue Masaryka a Václava Havla“.

Upozornil ale také, že nejde o jeho „nekrolog“. Kalousek totiž věří, že nejlepší politická léta má ještě před sebou. I proto se chystá dál pokračovat jako řádně zvolený poslanec ve Sněmovně, kam se dostal coby lídr kandidátky Topky ve středních Čechách. To Mirek Topolánek skončil ve vrcholné politice poté, co v dubnu 2010 rezignoval na šéfa ODS. V čele ho nahradil Petr Nečas.

dlabec ( 31. října 2017 08:17 )

Drzost politických mafiánu nemá obdoby exilovou vládu chce sestavit Topolánek.Kdyby řekl chci sestavit exilovou vládu zloděju,mafiánu,tunelářu,rabovací gardy tak je to správně Klaus,Novák,kantýnská,Ritting, Topolánek,Dalík Bem,Janoušek,Langr,Rebíček,Kalousek,atd opoziční vláda grázlu zloděju Sobotka, Bakala,Paroubek,Spidla,Gros,Březina,Kraus atd pokud jsem na někoho zapoměl omlouvám se jejich tolik že bych se upsal u těchto grázlu máte lidé své mzdy,duchody,u nich je nakradený majetek státu na dva státní rozpočty oni si chrochtají,mlaskají jejich rodiny žijí v karibiku,děti si hrají na zlatou mládež a lidé makají za platy uklízeček na západ o dnás kde politici nekradou dělají politiku pro své občany. Tak Topolánku Kalousku neserte lidi tak dlouho budete provokovat a spolehat na zbytek mafie v politice že se vám nic nestane ale moc bych na to nespoléhal na každého dojde že uvařený prasata.

jarypadlo ( 28. října 2017 14:37 )

Vykradač důchodového účtu za asi 23 miliard sestavuje exilovou vládu a tunelář nejen s padákama Kalousek ho chce za premiéra? To nás Bůh ochraňuj.

zeleny.ropak ( 28. října 2017 06:00 )

Oba kluci jsou srandisti. Ono by nakonec bylo nejlepší, kdyby se do toho zahraničí odstěhovali oba. Nahrabali si dost. Topol s khaki mozkem se chce zviditelnit a Kalouse už má národ plné zuby. Kdyby opravdu nebylo těch idiotů v zahraničí, co jsou odtrženi od reality, mohli jsme od něho mít klid.Tak musíme čekat do předčasných voleb.Musíme doufat, že to Dalík v lochu nevydrží a na toho Topola to konečně práskne.Potom se ho zbavíme také.

silen ( 28. října 2017 03:56 )

...a nebude to lepší! Platí doslova ona archetypální moudrost: "Jaký národ - taková vláda." A jelikož jsme zparchantělý národ vychcánků a zlodějíčků, tak každý, kdo se dostane k vládnutí, pak krade ve velkém. A kdyby tu možnost měl kdokoliv z nás, co to tady kritizujeme, tak si bude pro sebe "hrabat" taky! To bychom si měli přiznat!

2626 ( 28. října 2017 01:22 )

 tihle dva se podíleli na tom jak to tu vypadá zvláště Topol obklopeny lobbisty a jeho drzost zmiňovat Masaryka v den státního svátku je sarkasmus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa