Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Úspěšný oportunista Pospíšil přebírá TOP 09. O Kalouskovy tirády ale nepřijdeme

Autor: Petr Holec - 
27. listopadu 2017
05:20

Jiří Pospíšil to zase dokázal. Po několikaletém trápení bez vyšší politické funkce přebírá po volebním fiasku TOP 09, do níž vstoupil jen krátce před volebním sjezdem. Jeho zvolení šéfem je určitě jedním z nejbizarnějších: proti Pospíšilovi se vyslovili Miroslav Kalousek i Karel Schwarzenberg, zakladatelé a oficiální i stínoví šéfové strany, jejichž skutečnými funkcemi v TOP 09 si občas nebyli úplně jisti ani oni sami. 

A nejen to. O personálním přetlaku ve straně uplácané v roce 2009 hlavně z přeběhlých lidovců vám nejvíc řekne to, že Pospíšil v podstatě neměl ve volbě protikandidáta; Pavel Němec byl stafáž. Což samozřejmě není jeho chyba: hlavně Kalousek se už od vzniku TOP 09 poctivě staral o to, aby vedle něj v „jeho“ straně nikdo nevyrostl. Výsledkem tohoto osobního managementu je teď nejen bídných pět procent ve volbách, ale i téměř stoprocentní kádrové prázdno.  

Pospíšil totiž nevyrostl v TOP 09. Jako správný politický turista a oportunista, milující nade vše vysoké funkce a nejlíp s kompletním servisem, vyrostl nejdřív v ODA a pak v ODS, ty ovšem stačil včas hodit přes palubu, když mu jeho nadmíru vyvinutý politický čich napověděl, že půjdou ke dnu. Z ODS utekl začátkem roku 2014 přesně včas, aby se ještě ve stejném roce stačil dostat za TOP 09 do europarlamentu. Ten sice bývá spíš politickým hřbitovem a jeho členy jen málokdo zná, pokud v Bruselu nezpůsobí aspoň skandál, na málokterém hřbitově ale platí tak dobře. A Pospíšil tolik miluje toskánské víno.

A málokoho pro změnu voliči milují tak jako Pospíšila. Exministr spravedlnosti, jehož i navzdory popularitě (za málokterého politika lidi demonstrují jako kdysi za odvolaného Pospíšila) nakonec z funkce odvolala i sama stále nepopulárnější ODS, protože si budoval popularitu na její úkor, je jedním z nejúspěšnějších volebních skokanů. Dejte ho na kandidátku na poslední místo, a můžete se vsadit, že nakonec všechny přeskáče a pošle do práce.

K ironii Pospíšilovy popularity samozřejmě patří i to, že právě včas začal bojovat proti tzv. kmotrům, i když je sám jejich zlatým dítětem. Do vysokých státních funkcí proto nejdřív ochotně jmenoval jejich lidi, aby je pak zase odvolával, když ohrožovali jeho. Své o tom ví nejen někdejší vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula, později advokát Ivo Rittiga. I jeho se Pospíšil, s nímž občas cloumají i prezidentské ambice, zbavil v pravý čas.

Pospíšil může TOP 09 pomoct. Je miláčkem i tzv. pražské kavárny, která vždy volila TOP 09 hlavně kvůli starému knížeti, vždycky ale měla reputační problém s Kalouskem. V posledních volbách proto radši hojně volila Piráty. Problém je, že Kalousek pořád nemůže skončit. Krátce po volbách sice oznámil, že v čele TOP 09 končí, jako velký divadelní tragéd ale pořád nemůže ze své milované role vystoupit, i když ví, že tím ničí vlastní stranu.

Navíc Pospíšil ještě před svým zvolením řekl, že TOP 09 bude řídit z Bruselu, protože tam jsou peníze. V Česku tak jeho novou funkci zastíní Kalouskovy tirády nabývající na intenzitě s každým ztraceným volebním procentem. Ale možná to vlastně bude Pospíšilovi vyhovovat. Aspoň bude mít jednou argument pro případný vstup do další strany.

Projev Jiřího Pospíšila:

Video  Jiří Pospíšil – projev na sněmu TOP 09  - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

         

zamlzena ( 27. listopadu 2017 15:11 )

Fakt je, že Poéspíšilo odpovídá občanům na jejich dopisy. I když jsem nesouhlasila s jeho náhkledem, byl slušný a odpověděl. Náš občan je velmi pasivní a pohodlný a politici jsou toho odrazem. Neříkejter "oni", jsme to "my".

Jakk ( 27. listopadu 2017 13:44 )

Naprosto s Váma souhlasím.

auslak ( 27. listopadu 2017 13:01 )

A co ještě tak přibrat nějaké teplé místo třeba v OSN nebo v jiné světové organizaci. Odtud by se taky dobře řídila TOP 04

rumovapalice ( 27. listopadu 2017 10:10 )

ta pani je senátorka za zelený, takže to už úplně stačí, jednak je senát k ho.vnu a Babiš ho chce zrušit, za druhý třeba zelený nedostali ve volbách ani bodík a opossum Stropník to zabalil, pani je teda zbytečná politička na druhou, divím se jí, že se tak ztrapňuje, dyk přece byla esem někde u starýho Rychetskýho, že tam raději nezůstala a nacpala se do politiky - nechápu

havran2 ( 27. listopadu 2017 09:11 )

Jeden za 18.pič.a druhý bez dvou za 20.buzik ! ! !

Zobrazit celou diskusi