Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš hledá před Vánoci spojence pro svou vládu. ODS mu opět dala košem

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. prosince 2017
14:40

Premiér Andrej Babiš (ANO) zahájil v úterý jednání o tom, zda získá podporu či alespoň toleranci pro svůj menšinový kabinet. Ráno se sešel se zástupci ODS, poté s lidovci. Od obou stran dostal košem a zvláště s KDU-ČSL se schůzka odehrávala patrně značně dramaticky. Do Vánoc chce Babiš stihnout projednat situaci s vyjednavači ze všech stran.

Andrej Babiš (ANO) ke stranám, s nimiž dojednává podporu, přichází s návrhem programového prohlášení vlády, na kterém se jeho kabinet shodl v pondělí. „Dělali jsme na něm dlouho a včera všichni členové vlády celý den chatovali, abychom ho dokončili,“ komentoval Babiš průběh jednání o dokumentu, díky kterému chce získat podporu pro svůj kabinet.

Babiš: Ministři jsou srdcaři

Vláda tak dle jeho slov „začala makat“. Babiš již stihl uvést do úřadu všechny ministry, byla to dle něj „honička“. „Mám z toho dobrý pocit, i pan prezident náš tým zhodnotil, že jsou to srdcaři. Snad naše vláda pro lepší Česko vydrží a získáme v parlamentu aspoň toleranci. Oni ať si tam povídají a my budeme makat za ně. A ať si nás kontrolují od rána do večera. Nemám s tím problém, byla by to výborná dělba práce,“ vzkázal na Facebooku šéf ANO.

Ve svém kabinetu má Babiš kromě 10 srdcařů také čtyři srdcařky, konkrétně v čele financí, obrany, práce a sociálních věcí a také místního rozvoje – tedy ministryně Alenu Schillerovou, Karlu Šlechtovou, Jaroslavu Němcovou a Kláru Dostálovou.

ODS Babiše opět odmítla

Složením vlády ani programovým prohlášením však Babiš neobměkčil druhou stranu ve volbách - ODS je dál proti a podporu menšinové vládě nevysloví. Sám Babiš přitom již v průběhu jednání nové Sněmovny veřejně vyzýval ODS, aby vládla spolu s ním. Jako jediná strana by mu totiž zaručila nadpoloviční, byť těsnou většinu hlasů.

„Jsme přesvědčeni, že menšinová vláda má být až ten poslední pokus, když selže jednání o většinové vládě. Nic takového hnutí ANO nedělalo. Jsme také přesvědčeni, že jsme nedostali mandát od našich voličů, abychom podporovali jednobarevnou vládu hnutí ANO,“ komentoval dnešní jednání šéf ODS Petr Fiala. A znovu tak odmítl Babišovy snahy.

Video  Babiš vyzval ODS a Piráty: Pojďme spolu do vlády! A pohrozil předčasnýumi volbami  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Bělobrádek: Měla vzniknout většinová vláda

S výtkami se Babiš setkal i u lidovců. „My jsme na jejich dotaz odpověděli, že pořád platí naše podmínka, že podpoříme či budeme tolerovat pouze takovou vládu, ve které nebude člověk, který je obviněn a hrozí mu kriminál. Stejně tak jsme se vyjádřili velmi krátce k programovému prohlášení vlády, ale po této naší větě již potom ten zájem diskutovat o konkrétní položky již nebyl tak velký,“ shrnul průběh jednání předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„My jsme přesvědčeni, že prioritně – a to jsme tam jednoznačně řekli - měla vzniknout většinová vláda, měla vzniknout vláda, která bude mít podporu Poslanecké sněmovny a ta měla teprve předložit programové prohlášení. Je velmi zvláštní, že vláda, která nemá vyjednanou podporu či toleranci - aspoň veřejně to nevíme – přichází s nějakým meziproduktem či polotovarem, kterých chce s ostatními stranami nějakým způsobem upravovat. Trochu nám to připomíná, jako když pejsek s kočičkou vařili dort a teď kdo chce, tak si tam může něco přidat,“ dodal Bělobrádek.

Vánoce se blíží, premiér nahání vyjednavače všech stran

Babiš má přitom poměrně naspěch. Do Vánoc chce své programové prohlášení představit všem stranám, o důvěru se pak Babiš chystá požádat 10. ledna. „Je to první kolo,“ připomněl dnes k probíhajícím jednáním Babiš s tím, že druhé kolo jednání chce stihnout po Novém roce.

Otázka je však také, zda na druhé kolo dojde se všemi stranami. ODS se zatím jeví neústupně. „Já nevím, jestli proběhne další schůzka,“ připustil Petr Fiala s tím, že ODS již své stanovisko Babišovi sdělila. „Teď předpokládám, že hnutí ANO bude hledat podporu jinde,“ dodal šéf ODS.

Hned ve středu tak budou následovat vyjednavači z ČSSD, STAN a KSČM. „Je to takový mix rozumných opatření a populismu, ve kterém ale chybí naprosto zcela jakákoliv konkrétnost,“ uvedl k programovému prohlášení Petr Gazdík (STAN). „U mnoha zákonů se ten ďábel skutečně vždycky skrývá v detailu,“ podotkl s tím, že nic moc konkrétního o některých chystaných reformách prý z programového prohlášení neví.

Komunisté jsou jediní, kteří zatím podporu menšinové vlády nevyloučili. Okamurova SPD, která spolu s ANO a KSČM vytvořila ve Sněmovně hlasovací blok, tvrdí, že menšinovou vládu podporovat nebude. „V tuto chvíli nemáme nad čím přemýšlet a důvěru v této chvíli vládě nedáme,“ uvedl dnes Tomio Okamura.

Jak se zástupci SPD, tak i s Piráty či nyní již Pospíšilovou TOP 09 se sejde Babiš ve čtvrtek. „To, co jsem zatím viděl, tak tam zcela chybí zásadní body našeho politického programu. Není tam zákon o referendu, není tam zákaz islámské ideologie a další,“ podotkl Okamura.

Čeká však, zda si Andrej Babiš nepřipravil některé „žolíky“, které na schůzce vytáhne. Ať už Babiš přijdes čímkoliv, opoziční Topka má zcela jasno. „TOP 09 nepodpoří tuto vládu, nevysloví jí důvěru a je připravena aktivně hlasovat proti této vládě,“ vzkázal Jiří Pospíšil.

Přehled ministrů Babišovy menšinové vlády najdete zde

mirkazam ( 19. prosince 2017 15:19 )

Ublížená ODS,která se je odstřižená od lizu,teď bude dělat jenom naschvály.Specielně Fiala,který by rád rozhodoval a šéfoval,ten tak hned pokoj nedá....ale hlavně by měli začít pracovat,a to se jim nějak nechce.....hlavně dělat fóry,a brát za tyto obstrukce nekřesťanský prachy....je vidět,že ODS je vyškolená Kalouskem...

hejhej ( 19. prosince 2017 15:16 )

tajfun: Ten napomádovaný kašpar Fiala, pidistrana TOP09 a KDUČSL mají plnou hubu demokracie , ale neuznávají demokraticky zvolené ANO s největším počtem hlasů. Cokoliv ANO navrhne, okamžitě jsou proti.Uřvaný arogantní opilec Kalousek mele o šetření, ale to, že si politici přidávají každý rok, k tomu drží hubu, stejně ODS a pidi strany TOP09 a STAN. Nejlepší, když budou předčasné volby a ANO získá více jak 50% po té šaškárně, kterou předvádějí nedemoratické, výše jmenované strany.

egyptanka ( 19. prosince 2017 14:10 )

ODS ve vládě nechceme.

katerina78 ( 19. prosince 2017 14:09 )

buďte radi i za tú koblihu, nám nedá nikto nič a ešte vám ju aj osobne rozdával

xiioma ( 19. prosince 2017 13:39 )

Tak nevím, že se Babiš diví tomu, že trestně stíhaného člověka někdo nechce jako předsedu vlády.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa