Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Babiš chystá zásadní projev. Politologové: Sněmovna ho policii vydá

Autor: Jakub Veinlich - 
5. září 2017
05:15

Je to tady. V úterý začíná poslední schůze Poslanecké sněmovny v tomto složení. Příště se sejdou poslanci až po volbách. Asi nejsledovanějším bodem programu bude hlasování o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Podle politologů Jana Kubáčka a Lukáše Jelínka nás čeká pořádně dlouhá diskuse. Na jejím konci ale s největší pravděpodobností bude usnesení oba politiky policii vydat. 

„Ten výsledek je myslím celkem zřejmý, protože většina poslanců je pro vydání těch dvou,“ řekl Blesk.cz politolog Lukáš Jelínek, který se shoduje i s dalším politologem Janem Kubáčkem. Který je dokonce přesvědčený, že pro své vydání budou hlasovat jak Babiš, tak i Faltýnek.

„Myslím si, že Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek budou hlasovat exemplárně pro své vydání, protože by je to poškodilo, kdyby je Sněmovna nevydala. Ono bude stejně klíčové až to druhé hlasování po sněmovních volbách,“ je přesvědčený Kubáček.

Oba politologové navíc očekávají dlouhou debatu – dá se tedy předpokládat, že by se poslanci ve středu nemuseli dostat vůbec k ničemu jinému. Žádost o vydání obou poslanců je totiž naplánovaná jako první bod jednání.

Babiš i Faltýnek chtějí promluvit

„Bude to relativně dlouhá debata, protože si budou chtít své říct určitě poslanci hnutí ANO a tím zopakovat a znásobit argumenty Andreje Babiše, nemluvě pak o vystoupení Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka,“ popisuje pravděpodobný scénář nadcházející schůze poslanců politolog Kubáček.

Blesk.cz oslovil s dotazem, zda se chystají vystoupit před hlasováním o jejich vydání, jak Andreje Babiše, tak i Jaroslava Faltýnka. Oba odpověděli, a to shodně. Oba dva totiž chtějí před poslanci vystoupit.

„Ano, chystám si projev. Bude zásadní. Chci v něm lidem říct, co se tady pár týdnů před volbami kolem mé osoby děje,“ řekl nám Babiš.

„Ano, vystoupím. Chci říci, že je to celá účelová, před volbami načasovaná kauza, která má poškodit naše hnutí, a zakomponování mé osoby do tohoto vymyšleného příběhu to dokládá,“ napsal Faltýnek Blesk.cz v SMS zprávě.

Prostoru ve Sněmovně bude chtít podle Kubáčka využít nejen Babiš ke své obhajobě, dají se ale podle všeho očekávat i plamenné projevy od jeho politických soupeřů.

„Opozice bude chtít dát určitě najevo svým voličům, že má smysl jít k volbám a hlasovat proti Andreji Babišovi,“ odhaduje průběh schůze Kubáček a Jelínek mu přikyvuje.

„Srovnávat tu trestně právní linii s předvolební kampaní podle mého názoru není šťastné, předpokládám ale, že takový Miroslav Kalousek si nenechá vzít tu příležitost, aby zopakoval 101. souboj s Andrejem Babišem,“ míní Jelínek.

Vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka už doporučil poslancům také Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny. Poslanci se jím ale nemusí řídit. Což je ale méně pravděpodobná varianta. „Náš klub se bude doporučení držet,“ řekl Blesk.cz šéf poslanců za KDU-ČSL Jiří Mihola.

Sněmovna asi poslance vydá

Občanští demokraté sice nemají závazné hlasování klubu nařízené, dá se ale předpokládat, že v tomto případě budou hlasovat stejně, jak doporučil výbor v čele s Miroslavou Němcovou, tedy poslankyní ODS.

„Naší dlouholetou tradicí je, že při vydávání poslanců nemáme závazné hlasování, a každý člen klubu se rozhodne na základě svého uvážení. Tuto tradici nebudeme kvůli A. Babišovi měnit,“ napsal redakci Zbyněk Stanjura předseda poslaneckého klubu ODS.

Ostatní předsedové poslaneckých klubů na náš dotaz neodpověděli. S poslanci budou jednat nejpozději v úterý před schůzí. Námi oslovení politologové jsou přesvědčeni, že výsledek je jasný už teď, ať trvá jednání Sněmovny ve středu, jak dlouho chce.

„Sněmovna Babiše a Faltýnka určitě vydá. Já jsem sám zvědavý, jestli třeba nebude model, kde bude pro své vydání hlasovat Andrej Babiš i Jaroslav Faltýnek a naopak někteří poslanci hnutí ANO budou hlasovat proti, aby zdůraznili tu politizaci celé kauzy, tak jak o ní Andrej Babiš mluví,“ stojí si za svým Jan Kubáček.

„I v zájmu pana Babiše i pana Faltýnka je, aby soud řekl, jestli jsou černými ovcemi, anebo obětními beránky,“ uzavřel Lukáš Jelínek.

Policie žádá vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli Farmě Čapí hnízdo. Žalobci mají podezření na majetkové machinace kvůli získání evropských dotací v době, kdy farma vznikala.

 

sepondt ( 5. září 2017 12:12 )

to je mi u pr.de.le volim ANO

sores ( 5. září 2017 12:09 )

Hnu.sn.ý Kalousák musí mít přímo orgasmus že Babiše dostal tam kde mu to hrozně přál. je to nejh.nusnější politik od konce války. Zuří že vláda přidá almužnu lidem na platech a důchodcům 280,- t.j. 9,-Kč na den navíc. Do.bytek sám si žije nad poměry och.lasta.

sepondt ( 5. září 2017 12:00 )

jen tak dal ANO narustaji volebni hlasy

sepondt ( 5. září 2017 11:37 )

sněmovna nemit Babise a kuracky zákon tak nemá co delat

petr11 ( 5. září 2017 09:23 )

....byla padesátá léta a tohle je jako co?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa