Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babišovy odposlechy u ledu? Hrozí, že poslanci nestihnou řešit zprávu komise

Autor: simao, ČTK - 
5. září 2017
08:35

Intenzivně prošetřovali i během prázdnin údajné úniky ze spisů, nyní začnou pracovat na závěrečné zprávě. Vyšetřovací komise ke kauze odposlechů Andreje Babiše (ANO) a bývalého novináře Marka Přibila se však nemusí dočkat toho, aby její zprávu vůbec poslanci ve Sněmovně projednali. Podle deníku Právo totiž hrozí, že již v pátek ukončí poslanci zářijovou a poslední oficiální schůzi před volbami. A vydají se naplno za horkou fází předvolebních kampaní.

Sněmovní vyšetřovací komise k únikům informací z vyšetřovacích spisů, v jejímž čele stojí poslanec Martin Plíšek (TOP 09), začne v úterý zpracovávat závěrečnou zprávu. Vyslechla již i Andreje Babiše a také novináře Marka Přibila, který společně s ním figuruje na nahrávkách, jež na internet vypustila Skupina Šuman.

Podle deníku Právo však nyní hrozí, že úniky ze spisů již Sněmovna nestačí probrat a kauza „splaskne bez závěru“. Andrej Babiš kvůli odposlechům podal trestní oznámení, to však policie také odložila. O svém záměru podat trestní oznámení přitom Babiš mluvil ve studiu Blesku.

Video  Exkluzivně: Babiš podá trestní oznámení kvůli nahrávkám a odposlechům.  - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Nyní by do prázdna mohla vyznít i zpráva vyšetřovací komise. Podle Práva se totiž zástupci většiny poslaneckých klubů shodli na tom, že by zářijová sněmovní schůze, která začíná v úterý odpoledne, mohla skončit již tento pátek. A to kvůli tomu, aby se politici měsíc a půl před volbami mohli naplno pustit do horké fáze kampaně. 

Plíšek: Pro projednání existuje vůle

Šéf komise k únikům ze spisů Plíšek však nadále věří, že plénum závěrečnou zprávu projedná. „Z mého pohledu je vhodné, aby Poslanecká sněmovna druhý jednací týden zprávu projednala,“ řekl Plíšek.

Až bude zpráva hotová, chce se Plíšek obrátit na předsedu Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD), projednat to podle něj bude muset také organizační výbor a poslanecké kluby. Nový bod pro nadcházející schůzi poslanců chce zařadit právě v pátek.

„To je klasický postup. Spíše jsem zaznamenal informaci, že je vůle projednat tuto závěrečnou zprávu na půdě Poslanecké sněmovny,“ dodal Plíšek. Zdůraznil, že komise má čas na vypracování zprávy do 12. září, a svůj úkol tedy splní dříve.

Plíšek předpokládá, že se tento týden poslanci sejdou ještě několikrát, aby byla v pátek hotová. „Měla by zhodnotit výslechy, skutková zjištění, silná a slabá místa z hlediska úniků informací z vyšetřovacích spisů do médií a na veřejnost. Potom by komise měla navrhnout také určitá opatření, jak na straně exekutivy, tak na straně změn určitých zákonů,“ popsal Plíšek. Návrhy komise by se podle něj měla zabývat nová vláda.

Budou rozhodovat o vydání Babiše

Komise zprávu tedy podle všeho bez problémů stihne, otázka projednání na plénu je však otevřená. Horkou fázi kampaně, na kterou se nyní strany soustředí, již přitom odstartovala většina z parlamentních. Dnes se na to v Praze dopoledne na Karlově náměstí chystá KDU-ČSL Pavla Bělobrádka.

Poslanci poté dnes odpoledne zahájí zřejmě poslední řádnou schůzi před říjnovými sněmovními volbami. Jejím patrně nejsledovanějším bodem bude rozhodování o tom, zda vydají předsedu a místopředsedu hnutí ANO k trestnímu stíhání – tedy Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka kvůli dotaci pro Farmu Čapí hnízdo.

Sněmovna by měla hlasovat o policejní žádosti ve středu. S největší pravděpodobností jí vyhoví. Dnes by se měli poslanci zabývat zejména předlohami, které jim vrátil Senát.

Dostanou se i ke klimatické dohodě?

Poslanci budou podle předběžného programu hlasovat o růstu státního příspěvku zaměstnavatelům na platy lidí se zdravotním postižením. Zatímco Sněmovna schválila zvýšení z 9 500 na 10 500 korun měsíčně, Senát žádá 12 000 korun.

Senátoři navrhli také úpravu novely, jež má zejména posílit kontrolu zpravodajských služeb. Debata se vede o to, zda se má Vojenské zpravodajství zabývat vedle obrany také bezpečností.

Horní komora vrátila poslancům i novelu o posuzování vlivu plánovaných stavebních záměrů na životní prostředí, jež má přinést zjednodušení procesu. Senát chce normu provázat s nedávno přijatým stavebním zákonem.

Poslanci by se měli vypořádat rovněž s původním zněním zmírnění zákona o povinném zveřejňování smluv v internetovém registru. Zákonodárci je nahradili jinou novelou, která je již účinná. Zrychleně už v úvodním kole by dnes poslanci mohli schvalovat vládní novelu, která by až na výjimky zakázala privatizaci státních lesů. V návrhu programu je také schvalování kontroverzní pařížské klimatické dohody.

Nezadat ( 5. září 2017 15:37 )

Nezadat ( 5. září 2017 15:34 )

V době revoluční techniky co vlastní policie si můžou udělat jakoukoliv nahrávku.Až vystoupí jediný člověk a řekne tuto nahrávku jsem natočil tam a tam při takové příležitosti a atd,tak to bude o něčem jiný,ale jinak tomu chovnémo praseti z plzeňských práv co nechává tyto zprávy vytvářet nevěřím ani slovo.

1pravda1 ( 5. září 2017 10:41 )

Už mám té Chovancovy policie dost a přesně to odpovídá tomu, že po palcem má policie podvodný student práv z Plzně - Chovanec - jak může být podvodník ministrem vnitra! Tady se odposlouchával člen vlády a policii to nezajímá a Babišovo trestní oznámení bez vyšetření odložila? Aha, takže nechce, aby občané věděli, kdo je Šuman, protože kdyby vyhrožoval teroristickým útokem, tak mají Šumana do hodiny, ale Chovancova policie nekoná, ona zřejmě kryje Šumana, jehož nitky vedou až na MV - jak zjistila Slonková ze Seznamu. CHOVANEC TAKÉ ŘEKL V ROZHOVORU PRO NOVINKY, ŽE ANO BEZ BABIŠE TAKOVÝ VOLEBNÍ VÝSLEDEK NEUDĚLÁ, TAKŽE ÚČEL JE JASNÝ.

gogo56 ( 5. září 2017 09:15 )

jasně že to splaskne co by taky chtěli po podvrzích od Chovance , jasné účelové obvinění . po nikom tak nejeli jak po Babišovi ,teď topka má v programu že zruší pěstování řepky , proč si nedala do programu že zruší fotovoitaické elektrány které zabírají nemalou plochu úrodné půdy!!!!§řepka je polní plodina , elektrárny těžko!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa