Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišovy nahrávky naposledy v komisi Sněmovny. Zeman se pustil do Plíška

Autor: Zuzana Štíchová - 
29. srpna 2017
15:19

Posledními výslechy svědků skončila vyšetřovací část práce komise k únikům informací z policejních spisů. Týká se především nahrávek novináře Marka Přibila s Andrejem Babišem, který v době jejich pořízení zastával funkci ministra financí a vicepremiéra. Na odposleších je řeč o stále ještě vyšetřovaných kauzách. Komise už bude jen zpracovávat závěrečnou zprávu, tu by měla předložit do 12. září. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman například vyloučil, že by informace unikaly od státních zástupců, a obul se do předsedy komise Plíška.

Za dveřmi jedné z jednacích místností Sněmovny zmizel krátce po deváté hodině ráno novinář Marek Přibil, který měl komisi objasnit rozpory mezi tvrzením dalších svědků a svou vlastní první výpovědí. Právě Přibil je totiž jedním z hlavních aktérů nahrávek, na kterých je zřejmě jeho soukromý rozhovor, nebo série rozhovorů, s Andrejem Babišem.

Ten deník Mladá fronta Dnes, kde byl novinář zaměstnán, vlastní, a dušoval se, že do jeho obsahu nebude zasahovat. Rozpory podle předsedy komise Martina Plíška (TOP 09) v novinářově výpovědi zůstaly. Přibila se zastal místopředseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Podle něj neexistují dvě stejné výpovědi různých lidí.

Poslanci chtěli například vědět, jak novinář nakládal s některými informacemi z vyšetřovacích spisů. Přibil strávil před komisí zhruba hodinu, před novináři následně utekl. „Ptali jsme se hodně na zpřesnění výpovědí, které se lišily od výpovědí jiných svědků. Rozdílnost je tam nadále,“ shrnul na tiskové konferenci Plíšek.

Po Přibilovi odpovídal na otázky poslanců také ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín. Ten odešel ze Sněmovny kolem půl dvanácté a o čem se s komisí bavil, nechtěl prozradit. Novináře odbyl prostým „bez komentáře“. „Objasnil nám statistiku, kterou nám generální inspekce poslala. Statistiku k únikům ze spisů. Popsal nám v těch kauzách, které šetříme, jak daleko je GIBS. Mám tím na mysli Vidkun, Beretta, nahrávky Babiše a Přibila, dotační kauza na ministerstvu školství, kauza Nečas Nagyová, OKD a další,“ informoval předseda komise.

Poslanci se snažili dozvědět k případu více také od předsedy Městského soudu v Praze Libora Vávry. Ten při příchodu novinářům řekl, že podle něj nedochází k únikům informací do médií systémově. Odmítl, že by v nich hrály roli soudy. Nepřímo tak ukázal na selhání jednotlivců jinde. 

Posledním na řadě byl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, kterého ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) minulý týden zbavil mlčenlivosti. „Já jsem vyšetřovací komisi zejména seznámil s tím, jakým způsobem probíhají přijatá opatření v rámci státního zastupitelství proti únikům informací. Jsou velmi striktní, mohu vcelku vyloučit, že by docházelo k únikům informací z trestních věcí ze státního zastupitelství,“ prohlásil rozhodně Zeman.

Za vším je třeba hledat zejména motiv. Dozorující státní zástupce, jakožto pán přípravného řízení, a za to, že je ta kauza dovedena před soud a k rozsudku, rozhodnutí nemá zájem na tom, aby nějaké informace pouštěl,“ dodal.

Pokud by skutečně nedocházelo k únikům ze soudů a kanceláří státních zástupců, zbývá už jen policie.

Zeman se pustil do Plíška

Nejvyšší státní zástupce se také opřel do předsedy komise. Martina Plíška zkritizoval za některá vyjádření do médií. „Se opakovaně vyjadřoval v tom směru, že bude nutné přijmout nějaká opatření směrem ke státnímu zastupitelství. Zesílit kontrolu, zejména parlamentní kontrolu státního zastupitelství. Zavést politickou kontrolu. Mně nezbylo než namítnout podjatost pana předsedy. Tato námitka byla následně pochopitelně zamítnuta,“ popsal dusný moment Zeman.

Členové komise jsou údajně, co se týká základních závěrů, ve shodě. Na jednu loď se tak zřejmě dostal i místopředseda Sněmovny Radek Vondráček, zástupce hnutí ANO v komisi. Ten byl zpočátku s Plíškem v ostrém sporu, a dokonce ho vyzýval k rezignaci na funkci. Podle jeho slov už je teď ale vše v pořádku, protože oba zmírnili svá vyjádření poskytnutá novinářům.

Vyšetřování se týká nahrávek, na kterých figuruje kromě Přibila také exministr financí Andrej Babiš. Na poslední nahrávce například mluví o likvidaci konkurenční firmy, která dlužila na daních.

Předseda komise Martin Plíšek (TOP 09) kolegům předložil také první verzi závěrečné zprávy. Tu by Sněmovna měla probrat na nejbližším zasedání, které začíná 5. září. Hotová bude zřejmě příští pátek.

Nezadat ( 29. srpna 2017 18:11 )

Co máte proti Stb?Ti nekompromisně obžalovali i vysoce postaveného komunistu když kradl.Byl to elitní sbor vystudovaný na kriminalistické škole a měli určitě lepší výsledky jak ti dnešní idioti co věčně odkládají spisy.Jako každá složka podléhala politické moci a proto byla největší chyby se jich zbavit,jelikož by pracovali dobře i novému režimu.Možná v tom byl záměr je odstranit aby nemohli rozkrývat ty nehorázné zlodějny v době divoké rivatizaci.

LubomirB ( 29. srpna 2017 11:21 )

Mám obavu, že "přátelé starých pořádků" nám v zákulisí navařili pěknou bramboračku. Podobně jako "PUČ" v roce 2013, který multinásobně poškodil naši demokracii (odstřelení pravicové vlády uprostřed reforem, čistky Rusnokovy vlády bez důvěry, vzestup estébácké skupiny Ano, poškození pověsti vojenské rozvědky, policie, prokuratury, soudu, kolaps pravice a čtyřleté upevňování moci populistů za spoluúčasti socialistů s likvidací střední třídy a svobody slova významné části masmédií). A to jsem si po Klausově AMNESTII myslel, že nic horšího už nebude. Kromě „puče“ jsme se dočkali omilostnění nájemného vraha a Babišismu… Je zvláštní, že Zeman se najednou omlouvá Nečasovi a na Klausových narozeninách byl přistižen při rozhovoru s Nečasovou... Jedno je jisté: KLAUS-ZEMAN-BABIŠ jsou součástí jednoho estébácko-prognostického projektu.„Přátelé starých pořádků“ mají lidi všude a škodit je desetinásobně jednodušší než budovat. Bude to chtít ještě jednu generaci, než je všechny objevíme a vykoušeme...Více o principu práce StB zde: https://bez-obalu.inpage.cz/inpage/co-neni-videt/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa