Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Zm*di, zločinecká banda.“ Nová nahrávka Babiše má doložit „šikanu“ konkurence

Autor: simao, ČTK - 
27. srpna 2017
19:56

Skupina Juliuse Šumana na sociální síť Twitter opět vyvěsila další nahrávku, na které má vystupovat šéf ANO Andrej Babiš. Tentokrát se týká společnosti s pohonnými hmotami FAU, na kterou si měla údajně zasednout Finanční správa, až firma skončila v konkurzu. Správa tlačení na firmu, která se měla stát Babišovi dle nahrávky nepohodlnou, odmítá, naznačené souvislosti označuje za absurdní. Jednatel firmy FAU si však stěžuje na šikanu. Babiš označil nahrávku za manipulaci.

Na nové nahrávce má vystupovat Andrej Babiš a mluvit o privatizaci společnosti Precheza v roce 1997, ale také o jiné společnosti FAU Přerov, mířící do insolvence poté, co si na ni „ty naši klekli“.

Babiš přitom nešetří ani sprostými slovy, zaznívá i označení „zločinecká banda“, dlužící údajně státu. Pod označením „ty naši“ míní podle Skupiny Šuman právě Finanční správu.

Po jejím zásahu přitom skutečně skončil obchodník s pohonnými hmotami FAU v konkurzu. Právě v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert má vlastní přitom sklad pohonných hmot.

„Nezlobte se, ale já už opravdu nebudu neustále komentovat nelegálně pořízené zvukové nahrávky, které mne mají za pomoci manipulace pouze poškodit,“ reagoval na nahrávku Babiš pro web Českého rozhlasu.

Finanční správa nařčení odmítá

Soud postup daňové správy označil za nezákonný a zajišťovací příkazy zrušil. Precheza měla o sklad, v němž se také přimíchávala biopaliva do nafty a benzinu, údajně zájem, FAU jej ale nechtěla prodat, uvedly k tomu Hospodářské noviny.

Finanční správa nařčení z účelové likvidace opavského obchodníka FAU odmítla. „Souvislosti naznačené v článku odmítáme jako zcela absurdní,“ uvedla Gabriela Štěpanyová z tiskového oddělení Finanční správy.

Agrofert: Nemáme s tím nic společného

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka ČTK vzkázal, že holding se o firmu FAU nikdy nezajímal a nemá s ní nic společného. „Nikdy jsme o FAU zájem neměli a nemáme a s nikým jsme o tom nejednali. Agrofert s touto firmou nemá nic společného,“ řekl Hanzelka. Firma FAU má podle něj v areálu Prechezy pouze svůj vlastní autonomní pozemek a provoz.

„Jde o historicky dané pozemkové uspořádání, které vzniklo v roce 1993, tedy dávno před majetkovým vstupem Agrofertu do chemičky Precheza v roce 1997. Neexistuje žádné majetkové, personální ani obchodní propojení. Naprosto odmítáme zatahování Agrofertu či Prechezy do záležitostí společnosti FAU. Takové úvahy jsou zcela mylné,“ dodal Hanzelka.

Na společnost FAU se podle HN nejprve zaměřila celní správa, a to dva měsíce poté, co se tehdejší majitel Agrofertu Babiš stal ministrem financí. Celníci společnosti doměřili spotřební daň za minerální oleje, které obchodník dovezl z Rakouska a prodal jihlavskému Agropodniku. FAU se proti krokům celníků bránila žalobou a nakonec u soudu uspěla.

200 milionů korun

Finanční správa kvůli zajišťovacím příkazům podle HN mezitím obstavila majetek společnosti FAU. Úředníci po firmě FAU vymáhali DPH za jeden obchod hned dvakrát. Poprvé po ní chtěli jako po ručiteli 200 milionů korun, které neodvedla zkrachovalá společnost Verami.

Tentýž den si berní správa řekla dalšími příkazy o 218 milionů. „Nabyla totiž dojmu, že firma FAU, kterou podezřívala ze zapojení do řetězce zasaženého podvodem na DPH, daň nezaplatí. Následovala okamžitá exekuce a firma skončila v konkurzu,“ uvedly HN.

Hlas podobný Babišovu na nové nahrávce mluví o tom, že jde o „zločineckou bandu“, která státu na daních dluží právě oněch dvě stě milionů. Skupina, která zveřejňuje nahrávky, kvůli nimž Babiš podal (dnes již odložené) trestní oznámení, přitom slibuje na svém náhradním profilu nahrávky další. Aktuální nahrávku zveřejněnou v neděli odpoledne pojmenovala „Zvukové stopy AB: Příběh jedné firmy“.

Video  Chovanec o odposleších Babiše: Odmítám, že by to udělali policisté  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Je to šikana, stěžuje si jednatel

Jednatel společnosti FAU Vojtěch Csabi celou kauzu považuje za šikanu. A Krajský soud v Ostravě nedávno potvrdil, že obchodník FAU neuváděl zboží do volného oběhu, tudíž spotřební daň nemusel platit. Výklad, jímž se daňové orgány snažily obhájit vymáhání spotřební daně, označil za absurdní.

V dalším sporu tentýž soud podle HN tvrdě napadl finanční správu za nezákonné zajišťovací příkazy. Majitelé firmy FAU budou podle HN po státu žádat náhradu škody. „Je to šikana. V Německu máme nejvyšší rating a ani nemusíme platit milionové kauce. Tady nás poslali do konkurzu,“ uvedl jednatel firmy.

Insolvenční správce nyní rozprodává majetek FAU. Do insolvence je podle právního zástupce firmy Alfréda Šrámka přihlášeno 1,1 miliardy korun, miliarda z toho jsou pohledávky státu.

Nezadat ( 28. srpna 2017 12:34 )

A kdo by té chovné svííní z plzeňských práv a penysovi z ČSSSD věřil.

aIIahakbar ( 28. srpna 2017 12:02 )

Bylo vás dost, to je pravda.

aksam ( 28. srpna 2017 10:06 )

Zm x d bude o někom řikat, že je zmxd. Jako jeho voliči. Co tady muselo bejt STBákú, že ho volí. SMUTNO.

hukrates ( 28. srpna 2017 00:44 )

očividně ano, má v hlavě vymyto... na tom bureš postavil svou politickou kariéru, že vymyl hlavu lůze...

hukrates ( 28. srpna 2017 00:41 )

Pokud jsem až dosud nevěřil, že Babiš se stal tichým společníkem nakladatelství CNC, tak po přečtení tohoto článku tomu věřím na sto procent. Takto tendenčně probabišovsky ta Burešova nehoráznost není podána ani v Mladé frontě Dnes... Pán Bůh s námi...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa