Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Agrofert se vyloupl na Zanzibaru. Babiše tu mají moc rádi, Čechům slibují slevy

Autor: Václav Lang - 
1. dubna 2017
09:00

Při procházce jednou z vesnic na africkém ostrově Zanzibar můžete nabýt dojmu, že jste se ocitli na pražském Chodově. Tam totiž sídlí koncern Agrofert vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), o poznání menší Agrofert provozuje ve vesnici Uroa domorodec Kennedy.

Ne, Andrej Babiš skutečně nerozšířil své portfolio o obchůdek s africkými suvenýry kdesi v Indickém oceánu. To se jen místní domorodci zřejmě nechali inspirovat českými turisty. Na jednom místě totiž najdete tyto krámky: Mirek Obchod, Vašek Obušek, Roberts Tesco nebo zmíněný Agrofert. A někteří místní se dokonce kvůli Čechům učí jejich mateřštinu.

„Obchod s výrobky z ebenu a ostatního exotického dřeva je ve vesnici Uroa ve středním Zanzibaru. Majitel, který si říká Kennedy, pojmenoval svůj obchod Agrofert, protože dlouho hledal dobrý název, který přiláká české turisty. Elektronická evidence tržeb mu ale nic neříká,“ upřesnila pro Blesk.cz ze Zanzibaru čtenářka Helena Grofová. „Jeho výrobky jsou výjimečné kvality, sám je navrhuje a s manželkou vyrábí. O účtence si ale můžete nechat jen znát,“ dodala.

„Tohle je můj obchod, jmenuje se Agrofert a vždycky tu rád přivítám Čechy, kteří přijedou na Zanzibar,“ tvrdí ve videu Kennedy, který má podle svých slov „moc rád“ Andreje Babiše.

Ten už formálně majitelem Agrofertu není. Po přijetí zákona o střetu zájmů, přezdívaného Lex Babiš, je převedl do svěřenského fondu. Přestal tak mít přímou kontrolu nad více než dvěma stovkami firem. Zároveň byl s jměním 85 miliard vyhodnocen časopisem Forbes druhým nejbohatším Čechem za Petrem Kellnerem.

A co na novou „konkurenci“ říká skutečný Agrofert? „Hned bych tam jel na služební cestu,“ svěřil se Blesku mluvčí společnosti Karel Hanzelka. 

pupak ( 7. dubna 2017 20:12 )

Až pojedu na Zanzibar, Kennedymu rozhodně tržbu neudělám.

srpmistr ( 1. dubna 2017 14:30 )

Máte pravdu.

srpmistr ( 1. dubna 2017 13:13 )

Poslyš, jak to tady čtu, ty nebudeš tak úplně normální, že?

srpmistr ( 1. dubna 2017 13:11 )

Jehehehehehehe ;-D ;-D ;-D

Brnooo ( 1. dubna 2017 12:56 )

Navíc se jedná o celkový dluh. Jak hospodařili je vidět v denní statistice: Janota 470 mil. Kalousek 444 mil. a další je v závěsu Vl. Tlustý

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa