Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Babiše po literátech plísní i Dolejš: Stín šibenic nejde srovnávat s imunitou

Autor: Václav Lang - 
14. srpna 2017
15:50

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš teď schytává ránu za ranou. Po literárním a lidskoprávním PEN klubu se do něj pustil i místopředseda komunistů Jiří Dolejš. Také on Babiše zepsul za přirovnání svého možného trestního stíhání s politickými procesy z 50. let. Šéf ANO a favorit podzimních sněmovních voleb by prý coby bývalý člen KSČ měl takováto srovnání vnímat o to citlivěji, opřel se do něj v reakci pro Blesk.cz komunistický místopředseda. Dolejš ve straně reprezentuje modernější křídlo.

„Jsme jak v 50. letech. Je tu objednávka na osobu, která nevyhovuje korupčnímu systému,“ bránil se Babiš minulý týden v rozhovoru pro Právo spekulacím o zneužití dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Jen několik hodin předtím policie požádala Sněmovnu o jeho vydání k trestnímu stíhání.

Jak to bylo s Čapím hnízdem? Podívejte se na video:

Video  Čapí hnízdo jako klec pro Babiše: Právníci našli cestu, jak mu zavařit!  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička, David Vaníček
Video se připravuje ...

Srovnání s politickými procesy minulého režimu rozčílila kdekoho, málokdo však čekal tak ostrou reakci právě od zástupce komunistické strany. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš se napřed do Babiše pustil na Twitteru: „No, no. Stát ve stínu šibenice je fakt něco jiného než imunitní řízení ve Sněmovně.“

V pondělí pro Blesk.cz svou kritiku rozvinul. „Mám za zcela scestné srovnávat období justičních vražd, kdy si o právu na spravedlivý proces mohly oběti nechat jen zdát, s dneškem. Jako bývalý člen KSČ by to měl (Babiš) vnímat o to citlivěji,“ prohlásil.

„Ať se soustředí na svou obhajobu“

Dolejš přidal také srovnání se současnou situací. „Dnes policie musí žádat o vydání poslance, ten se může hájit standardními postupy, je tu ve veřejné debatě svoboda slova pro jiné názory a dokazování je pod drobnohledem. Místo takto zcestného politického skandalizování práce policie by se měl Babiš soustředit na svou obhajobu v řádném řízení. Jak chce aspirovat na šéfa exekutivy, pokud by se bál obhájit právní cestou?“ zmínil Dolejš. 

Později ještě na sociální síti dodal, že „kdo se neočistí, neměl by aspirovat na premiéra“, čímž jde proti názoru prezidenta Zemana, který by podle svých slov Babiše premiérem jmenoval i přes případné obvinění.

Za připodobnění k procesům z 50. let zkritizoval Babiše také PEN klub, uskupení spisovatelů a dramatiků hájící ochranu lidských práv. „Nemístné srovnání nesrovnatelného je hrubá urážka a poplivání památky obětí padesátých let, proto ho ani při hlubokém respektu ke svobodě slova nemůžeme nechat bez odezvy,“ uvedli vrcholní představitelé PEN klubu v tiskovém prohlášení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rego_senior ( 15. srpna 2017 19:06 )

zdenekk_senior ( 14. srpna 2017 20:43 )

Já si to o svoji ségře-tvoji matce taky myslím.

pavel215_klafunda ( 14. srpna 2017 20:42 )

Tak to jsi v TOP-09 správně, Emane!

pavel215_klafunda ( 14. srpna 2017 20:39 )

Mě ji rozkope a tobě ji zase rozmr.dá, buzíku. Otázkou je, kdo z nás na tom bude líp.

Miki_Kopas ( 14. srpna 2017 20:38 )

opravuji, volíme Mirka Kalouska. Už jsem zase nalitej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa