Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Heydrich se tu bavil krátce před atentátem. Pak sál zaplnili senátoři

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
5. srpna 2017
07:55

Historie horní parlamentní komory založené koncem roku 1996 se nezačala psát v jednacím sále někdejší valdštejnské konírny, kde zasedají senátoři dnes, ale v Hlavním sále Valdštejnského paláce, který se už využívá pouze k reprezentaci nebo třeba ke koncertům. První zasedání a po něm další desítky během následujících dvou let hostil druhý největší sál v Praze. Večer před atentátem tu byl na koncertě i říšský protektor Reinhard Heydrich.

Teprve koncem roku 1996 vznikla po Sněmovně druhá parlamentní komora, pojistka demokracie. Senát dostal jako sídlo přidělen komplex Valdštejnského paláce. Ten ale musel projít kompletní rekonstrukcí, včetně jízdárny, kde se nachází Jednací sál. Proto se první krůčky této instituce odehrávaly v Hlavním sále, který je po Španělském sále Pražského hradu druhým největším v Praze.

Zatímco původní majitel Albrecht z Valdštejna zde nechával okázale čekat některé návštěvy, jeho dávný potomek tu uspořádal koncert na počest otce říšského protektora Reinharda Heydricha, který byl hudebníkem. Heydrich se osobně zúčastnil, tou dobou mu ale zbývaly poslední dny života. Druhý den dopoledne po něm Jan Kubiš hodil bombu.

Ta první schůze proběhla právě tady, konkrétně 18. prosince 1996. Zároveň bylo totiž potřeba provést velké rekonstrukce Valdštejnského paláce a tento sál byl pro schůzi v tuto dobu nejvhodnější,“ přiblížil průvodce Senátu Tomáš Bruner. Senátoři v Hlavním sále zasedali první dva roky. Teprve v roce 1998 se přestěhovali do sálu, ve kterém zasedají dodnes.

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

„Dneska jsou ty židle orientované směrem ke krbu. Tehdy byly na straně a střed místnosti, kde sedělo předsednictvo, se nacházel na straně. Také tady nebylo tehdy hlasovací zařízení, které najdeme v dnešním sále. Byli tady skrutátoři, to znamená lidé, kteří ručně sčítali jednotlivé hlasy,“ poznamenal k ustavující senátní schůzi.

Hlavní sál pochází stejně jako zbytek budovy z 30. let 17. století. Původní a nejvýznamnější je na něm strop. „Do dneška se historici přou, jestli máme na stropě obraz Albrechta z Valdštejna, nebo jestli je tam namalovaný někdo jiný. Případně jestli to má být jen nějaká alegorie. Kolem toho obrazu jsou jednotlivé válečné trofeje, to má symbolizovat, že Valdštejn byl svého času velitel celé habsburské armády,“ popsal výzdobu Bruner.

Zajímavostí místnosti jsou vysoko posazené kliky dveří. Ty se sem ale dostaly až v průběhu 19. století z Černínského paláce. Legenda, že to bylo kvůli Albrechtovi z Valdštejna, který tudy jezdil na koni, není pravdivá.

Vysoko posazené kliky u dveří do Hlavního sálu. Není pravda, že to bylo kvůli jezdcům na koních. Vysoko posazené kliky u dveří do Hlavního sálu. Není pravda, že to bylo kvůli jezdcům na koních. | Blesk / David Malík

Valdštejnský palác pohledem z Valdštejnské zahrady:

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Další díly seriálu najdete zde: Když promluví zdi

aIIahakbar ( 5. srpna 2017 08:13 )

To se mají čím chlubit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa