Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš měl vysvětlit nahrávky. Odmítl se s poslanci bavit, zlobí se šéf komise

Autor: pet, ČTK - 
25. července 2017
15:20

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš popřel, že by měl někdy k dispozici takzvaný živý policejní spis. Novinářům po úterním slyšení před sněmovní komisí k únikům údajů z vyšetřovacích spisů řekl, že kvůli nahrávkám s někdejším novinářem Markem Přibilem podal trestní oznámení. Věcí se tedy zabývá policie. Podle předsedy komise Martina Plíška (TOP 09) Babiš před komisí pouze prezentoval své politické postoje a opakoval fráze.

Přibil v úterý strávil na slyšení před sněmovní komisí zhruba dvě a půl hodiny. Při odchodu novinářům pouze zopakoval, že s předsedou hnutí ANO a bývalým ministrem financí Andrejem Babišem žádné takzvané živé policejní spisy neprobírali, a doufá, že to doložil. Dále jen uvedl, že nemá povinnost média informovat. 

Z nahrávky zveřejněné začátkem května na anonymním twitterovém účtu Julius Šuman vyplývá, že Přibil předává Babišovi dokumenty, které podle novináře pocházejí z policejního vyšetřování kauzy Beretta týkající se vynášení informací z trestního spisu. Přibil uvádí, že údaje by poškodily ČSSD a ODS, a Babiš se s ním domlouvá na nejvhodnějším termínu zveřejnění.

Babiš i Přibil se proti takové interpretaci zvukového záznamu ihned ohradili. Babiš v reakci uvedl, že se stal obětí cílené provokace. Přibil mluvil o dezinformaci dané vytržením nahrávek z kontextu a jejich sestříháním. 

Plíšek: Babiš byl arogantní, nechtěl odpovídat

„Pro mě je to pokračování politického boje,“ zopakoval Babiš na adresu komise, jež vznikla na základě podnětu poslanců ČSSD a TOP 09. Podle Babiše jde o doklad spojenectví těchto stran a cílem je vyvolávat ve veřejnosti záporné pocity o něm. Bývalý ministr financí uvedl, že trestní oznámení podal začátkem května, byl i u výslechu. „Mám důvodné podezření, že jsem již delší dobu sledován a odposloucháván,“ prohlásil Babiš. Oznámení pro podezření z porušení cizích práv míří na neznámého pachatele.

Babiš strávil před členy komise necelou půlhodinu. „Já jsem v životě žádný živý spis v ruce neměl, nikdy jsem do žádného spisu nenahlížel, takže to bylo rychlé,“ komentoval jednání komise Babiš. Tvrdí, že odpovídal na každou otázku.

Předseda komise Martin Plíšek byl vystoupením Babiše rozhořčen. „Andrej Babiš odmítl odpovídat na celou řadu otázek členů komise. Nebyl ochoten se vyjádřit ke svým schůzkám s Markem Přibilem. Na rozdíl od ostatních pozvaných předvedl arogantní chování,“ uvedl Plíšek pro Blesk.cz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

byvalyvoIiccssd4 ( 26. července 2017 18:37 )

Je postižený, nemůže za to.

lambrika ( 26. července 2017 17:15 )

zdenekk , už máš asi 20 nicku a sám si píšeš a píšeš . . . to je sranda , co ?

janebulim ( 25. července 2017 22:04 )

Tvůj pytel sra.ček je mi ukradený. Ale proti gustu...

janebulim ( 25. července 2017 22:02 )

Asi trpíš, proto o tom píšeš.

janebulim ( 25. července 2017 21:54 )

To ale není u zdenkka nic neobvyklého.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa