Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sáblíková, Šuláková i Vlk zaslouží metál, míní poslanci. Zeman kardinála škrtl

Autor: simao, ČTK - 
6. června 2017
17:55

Poslanecká sněmovna dnes navrhla prezidentu Miloši Zemanovi na státní vyznamenání rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou či in memoriam kardinála Miloslava Vlka a folklorní zpěvačku Jarmilu Šulákovou. K některým návrhům z předběžného seznamu se však poslanci vyjádřili negativně. Jeden z nich se týkal zpěváka, který vystupuje na akcích KSČM. Další exministra zahraničí Jana Kavana.

Prezident Miloš Zeman již oznámil, že úspěšnou rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou o státním svátku 28. října ocení. Sáblíková má na kontě pět olympijských medailí, včetně tří zlatých, 17 titulů mistryně světa či 11 celkových triumfů ve Světovém poháru.

Naopak o vyznamenání pro zesnulého kardinála Miloslava Vlka prezident neuvažuje. Vlk podle něj udělal všechno pro to, aby spory mezi církví a státem byly co největší.

Na seznamu, jenž čítá celkem 36 jmen a který v úterý Poslanecká sněmovna schválila, figurují také historik Petr Čornej, psychiatr Cyril Höschl nebo bývalý hokejový brankář Jiří Holeček.

VIDEO: Z úspěšných sportovců vyznamenal Miloš Zeman v minulosti mj. fotbalistu Pavla Nedvěda

Video  Pavel Nedvěd dostal vyznamenání od prezidenta. Jako čtvrtý fotbalista.  - iSport TV
Video se připravuje ...

Sněmovní nominaci dostali váleční letci Josef Koukal a Václav Kopecký, střelec bombardovací perutě Jaroslav Hofrichter nebo další váleční veteráni Antonín Šubrt a Josef Balejka, všichni in memoriam.

Na státní vyznamenání by mohli mít šanci také například pneumolog Boris Šťastný, hrudní chirurg a traumatolog Leopold Pleva, ekonom Milan Zelený, sochař a medailér Milan Knobloch, vědec Vladimír Mařík, skladatel Miloš Štědroň a bývalý motokrosový reprezentant Jaroslav Falta.

Zamítli Kavana i zpěváka Prusalise

Přišlo však i zamítnutí některých jmen. Poslanci nakonec nenavrhli diplomata a bývalého ministra zahraničí Jana Kavana, zpěváka Epanastatise Prusalise in memoriam, jenž vystupoval na akcích KSČM, a novinářku a aktivistku Věru Pickovou in memoriam, která byla za druhé světové války vězněna v koncentračním táboře a později se zasloužila o založení Společnosti Julia Fučíka.

Všichni tři figurovali na předběžném seznamu, který předložil organizační výbor. O samotných nominacích se ve Sněmovně nedebatovalo.

VIDEO: Loni dostal vyznamenání od Zemana zpěvák Daniel Hůlka

Video  Hůlka o vyznamenání od Zemana: Vyhrožovali mi kvůli němu smrtí!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

joudajoudovy ( 7. června 2017 06:58 )

kyberneticky troll v jedne osobe a s nekolika nicky opet zasahuje. uz jsi si vybral odmenu? zda placka s kokhelem kajou od kalouska ci predplatne bulvarniho platku od kretinskeho? ale on je tez slovak zbohatly v cesku, to ti nevadi zdenekk, ignotus, informatik, partyzanka, rego? prece vsechny coboly posilas do cobola?

joudajoudovy ( 7. června 2017 06:53 )

sablikova - ano sulakova s otaznikem. jako jeji umelecti kolegove vystupujici za komancu by dale pro komouse hrali, kdyby gorbacov nepustil vychoevropske satelity a nepadla berlinska zed. nakonec se tito komari bratri s dalsimi drziteli rudych knizek (2.miliony) pretransformovali do tradicnich politickych stran a s havlosom si rozdelili teritoria. a nyni, kdyz maji na kahanku, hlasaji jak je demokracie ohrozena a jak zde chce vladnou jedna totalitni strana. neni lepsi jedna strana zvolena demokraticky, nez smecka komunistu v dresu nekolika klubu? bartoska v CST pel jak nechce byt panem a dnes se radi mezi hornich 10.tis. a obcany urazi, kdyz nejsou na jeho financni urovni. prekabatniku ma kazdy plne zuby. tahnete do haje! vlk - mel by dostat metal za kradez stoleti a to cirkevni. asi se zapomina, kdy chtel zabrat majetek ceskych kralu - hradcany a venovat to vetikanu?

gabreta ( 6. června 2017 20:16 )

Čau Kalousku. Taky ti přeju hezkej den!!

gabreta ( 6. června 2017 19:30 )

Za co by měl dostat Vlk metál? Za to že chtěl státu šlohnout Katedrálu sv. Víta? Ale takovej Herman, ten by zase mohl pozvat pro placku Kanadskýho strýce Bradyho aby měli novináři téma a "kavárna" mohla vyrazit z náleven do ulic!!

PETR_50 ( 6. června 2017 18:27 )

nejsem sběratel, stačí mi od něj jeden.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa