Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Takhle by se to kardinálovi líbilo.“ Na Vlka přišlo vzpomínat tisíc lidí

Autor: simao, vei, ČTK - 
18. května 2017
19:36

Nedožité 85. narozeniny Miloslava Vlka ve středu večer připomněl Koncert pro kardinála v kostele svatých Cyrila a Metoděje v pražském Karlíně. Vlk zemřel v polovině března, 85 let by mu bylo právě ve středu 17. května. Na Vlka zavzpomínal i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Na přípravě koncertu se ještě podílel, koncert se odehrál tak, jak si ho přál, uvedl Antonín Randa, předseda organizace Cesta 121, která pomáhá stárnoucím kněžím.

Očekával jsem, že přijde 400 až 500 lidí, nakonec jich bylo asi tisíc,“ řekl Randa Blesk.cz po koncertu. 

Mezi hosty, kteří potvrdili účast, jsou kardinál Dominik Duka, ministr kultury Daniel Herman, europoslankyně Michaela Šojdrová,která přiletěla jen kvůli koncertu ze Štrasburku, exministryně Helena Válková, desítka senátorů a poslanců, režisér Jiří Strach nebo developer Radim Passer.

Podle Randy si koncert vyslechla také rodina kardinála Vlka a lidé, kteří se o něj v posledních měsících jeho života starali. Na koncertě zaznělo oratorium Jana Zástěry Korunovace českých králů na slova Korunovačního řádu českých králů dle Karla IV. a z koncertu vznikne také CD. 

Randa: Koncert jsme řešili ještě před chemoterapií

Pod Zástěrovou taktovkou skladbu zahrála Hudba Hradní stráže a Policie ČR. Dirigent Zástěra byl Vlkův přítel, znali se ze svatováclavských bohoslužeb ve Staré Boleslavi.

„Někteří lidé dokonce slzeli, Oratorium Jana Zástěry je opravdu úchvatné dílo,“ řekl Randa Blesk.cz k atmosféře koncertu na Vlkovu počest. 

„Na podobě koncertu jsme se domlouvali s panem kardinálem. Bylo to v době, kdy se nečekalo, že by se toho neúčastnil. Bylo to ještě před chemoterapií. Těšili jsme se, že si to užijeme dohromady,“ řekl Randa webu lidovky.cz. 

Úvodní slova pronesl převor břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek, na Vlka zavzpomínal také kardinál Duka. Kardinál Miloslav Vlk zemřel 18. března po těžké nemoci. Jeho tělo bylo o týden později uloženo do arcibiskupské hrobky v katedrále svatého Víta na Pražském hradě.

Pro některé návštěvníky akce to byla také šance se s Vlkem ještě jednou rozloučit. Naposledy. „Už by to ale nemělo být v takové smutnější atmosféře, která provázela předchozí týdny. Teď si to jdeme užít jako narozeniny.  A na narozeninách není čas na smutnění, ty se mají oslavit. Věříme, že pan kardinál to tam někde nahoře bude poslouchat,“ dodal před koncertem Randa.

Kdo měl zájem, mohl se po koncertu vypravit na faru a navštívit pokoj pana kardinála, kde strávil poslední týdny, než odešel definitivně do nemocnice. Byla tam zapálená svíčka a květina a lidé mohli chvíli rozjímat,“ doplnil Randa z organizace Cesta 121.

Koncert byl prý nezapomenutelný. „Takhle by se to panu kardinálovi určitě líbilo. Ta atmosféra byla velmi silná,“ uzavřel dojatý Randa, který se s kardinálem Vlkem znal osobně a v posledních dnech jeho života ho také navštěvoval v nemocnici. 

VIDEO: Pohřeb kardinála Miloslava Vlka: Zádušní mši sloužil Dominik Duka
Video  Tělo kardinála Vlka bylo uloženo do hrobky. Loučit se přišly davy lidí i duchovní z Thajska  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Vlk se výrazně zasloužil o ekumenickou spolupráci křesťanských církví v ČR. Jako biskup, kterým se stal po pádu komunistického režimu, pracoval na obnově zdevastovaných církevních struktur a usiloval o navrácení církevního majetku.

Ve funkci pražského arcibiskupa Vlk třikrát hostil v České republice papeže. Usiloval o přiblížení katolické církve veřejnosti a po odchodu z čela české katolické církve se Vlk často kriticky vyjadřoval i k politické situaci a politikům. Historikové oceňují také jeho přínos k česko-německému dialogu a usmíření obou národů.

salto ( 19. května 2017 13:21 )

Jo, jo - zapařená pr.el není nic pěkného

Zobrazit celou diskusi