Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Valachová měla slzy na krajíčku. A do Klause mladšího šila za „pitomost“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. května 2017
17:20

Končící ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) hájí kariérní řád, který podle ní prospěje učitelům a celému českému školství. V reakci pro Blesk.cz odmítla výtky Václava Klause mladšího (ODS), podle kterého jde o „h*vadinu“ a „pitomost“, kterou by ihned zrušil bez náhrady. Na emotivně laděném výboru, kde se řád také řešil, pak prý jen tak tak zadržovala slzy. Nikoli smutku či vzteku, ale dojetí.

„Jsem právník a nepoužívám to sloveso skoro nikdy, ale vy lžete, lžete,“ pustila se prý ministryně Valachová na jednání senátního výboru do zástupců Pedagogické komory, když se projednával kariérní řád, uvedl Deník.

Setkala se na jedné straně s podporou, ale také s kritikou kariérního řádu, o němž Jiří Růžička, expert na školství z TOP 09 a ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera, uvedl, že negativa převažují nad pozitivy. A že kvůli novému třístupňovému rozdělení učitelů dojde i na nárůst administrativy.

Valachová plná emocí

Hrozí přitom, že v případě průtahů by se novela zákona o pedagogických pracovnících nemusela stihnout v Senátu projednat. Jednání ve výboru i proto bylo značně emotivní. Valachová se ale dočkala i poklon a lítosti nad tím, že v pátek podá demisi a ve funkci končí.

Senátor Václav Homolka (KSČM) uvedl, že s odchodem Valachové z funkce nebude moci končící ministryně zaručit splnění svých slibů. Podle Deníku v tu chvíli Valachová sklonila hlavu a zadržovala pláč. Ministryně to odmítá. „Neplakala jsem, byl jsem dojatá opakovanými výzvami k nepodávání demise ve prospěch školství,“ vzkázala Blesk.cz.

Vedle dojetí však Valachová předvedla tento týden i jinou, výrazně bojovnou pózu. A vymohla na vládě navíc 400 milionů od 1. září pro odměňování učitelů. I to přitom bylo dle ní drama. „Vláda rozhodla jednomyslně, já sem ji k tomu dramaticky vyzvala, že žádám jednomyslné hlasování, všechno ostatní je špatně,“ komentovala vládní jednání Valachová. Největší díl dostanou začínající učitelé.

VIDEO: Valachová o 400 milionech pro učitele a „podepsání krví“

Ministryně odmítla Klausovu kritiku

Valachová na Úřadu vlády při dotazu Blesk.cz odmítla kritiku kariérního řádu ze strany Václava Klause mladšího, školského experta pro změnu z ODS a bývalého ředitele prestižního soukromého gymnázia PORG.

„Já bych kariérní řád zrušil okamžitě bez náhrady jako zcela nesoudnou pitomost, kterou se tady někdo snaží 20 let zavádět a nevyřeší naprosto nic. To je jedna z věcí, která patří do šuplíku ‚zrušit bez náhrady‘,“ řekl Blesk.cz přitom před časem Klaus mladší.

„To, co předkládáme, je pravý opak. Vychází to z toho, co učitelé sami v rámci besed, v rámci velmi ostrých debat, které se mnou vedli, si vypřáli. A vypřáli si: Chceme, abychom se zaměřili na učitele před tabulí. Mě jako rodiče to také zajímá, protože ten učitel před tabulí učí mé dítě. Chceme pro něho profesní podporu,“ uvedla v reakci pro Blesk.cz Valachová. Učitelé mají kromě peněz dostat i možnost se dál vzdělávat a ne chodit na „přihlouplé“ kurzy, podotkla ministryně.  

VIDEO: Valachová v reakci pro Blesk.cz odmítla kritiku Václava Klause mladšího

Kariérní řád má přitom podpořit i začínající učitele. Zavádí institut uvádějícího učitele, který má tomu začínajícímu pomoci na startu školské dráhy. „Začínající učitele by podpořilo, kdyby stát nedělal tyhle všechny h*vadiny, které stojí miliardy korun, a skutečně by peněz do škol za žáky přišlo víc,“ míní však Klaus.

„Starší učitelé na mladší lehce žárlí“

I tato jeho slova Valachová odmítá. Připustila však, že zamýšlená podpora začínajících učitelů může mít jiný dopad. „Služebně starší učitelé to vnímají s troškou žárlivosti. Pokud mi něco učitelé vytýkají, tak říkají ti služebně starší, že už byli na barikádě tak dlouho a kde oni mají ty benefity, že ti začínající si polepší lépe,“ podotkla Valachová.

Říká jim prý na to, aby nežehrali – mohou se stát uvádějícími učiteli, případně v kariérním řádu vstupovat jako první do nejvyššího stupně 3, se kterým se pojí příplatek pět tisíc korun k platu.

„Kariérní řád není o penězích, to je celková profesní podpora. Učitelská profese je náročná a já chci, aby učitelé byli ti nejlepší z nás a aby mi vydrželi, ne aby se opotřebili a upadli do deprese. Takže na to je kariérní řád,“ dodala pro Blesk.cz Valachová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kukuku ( 3. června 2017 09:24 )

Učitelé "si vypřáli" - proboha co to je za češtinu ?

joudajoudovy ( 26. května 2017 07:06 )

valachova si jeste poplace az bude vysvetlovat 20.mil. pro skolu jeji dcery ci rozdelovani penez pro neziskovky na inkluzi z rad jejich kamaradicku a tezko vysvetli jmenovani kamosky pro rozdelovani miliardovych dotaci. takovy rath byl drobnym sberacem kradenych boruvek v brdskych lesich. skoda, ze mlady klaus nezmeni politickou stranu a kope za zprofanovanou ods. jinde by mel naslapnuto do cela ministerstva skolstvi.

paralenka ( 25. května 2017 19:42 )

4) Zrušit povinnou školku pro rodiče, kteří jsou schopni se o své dítě postarat ohledně hygienických návyků a přípravy na školu. V tomhle vylila vaničku i s dítětem - aby alespoň trochu zkultivovala menšinu, nahnala tam rovnou všechny děti! Maminy na mateřské ráno vytáhnou děti z postýlek včetně mimča, které nemohou nechta samotné, a hurá do školky, aby si je nepodala česká barnevernet sociálka. A i když bez školného, musí navíc zaplatit stravování, přestože doma vaří. Jak hospodárné!

moiaza ( 25. května 2017 19:02 )

No to je vydařená dvojka na té fotce. Ten vlevo je od gaunera dědy tunela syn? Zřejmě se mu z toho lhání pokřívila huba. Jablko nepadá daleko od stromu.

kukuku ( 25. května 2017 18:56 )

Ale musíš uznat, že jinak je to holka šikovná. Kolik lidí dokáže zmanipulovat, aby se dožadovali jeji nedemise, i když každý musí rychle poznat, že ta baba vyprodukuje spoustu žvástů, ale vůbec neví, co dělá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa