Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Valachová o kauze: Nic nebylo ukradeno. Miliarda pro děti a mládež je v bezpečí

Autor: simao, ČTK - 
15. května 2017
15:55

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) tváří v tvář současné dotační kauze spojené se svým resortem i fotbalovým svazem odmítla „plivání na český sport jako celek“. To si dle ní ani reprezentanti, ani ti, co se věnují sportování dětí a mládeže, nezaslouží. Tvrdí, že z peněz určených právě pro mladé sportovce a jejich oddíly či pro sportovní svazy nebylo nic ukradeno. A v příštích týdnech se chystá uvolnit peníze sportovním svazům.

„Já jsem se rozhodla dnes vládu mimořádně informovat o všech krocích, které činí MŠMT v oblasti sportu, respektive v zajištění dalšího financování českého sportu,“ oznámila dnes po jednání vlády ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Nic se nikde neukradlo, tvrdí Valachová

Ministryně přiznala, že je problém ve financování sportovních svazů. Právě předseda Českomoravského fotbalového svazu Miroslav Pelta skončil ve vyšetřovací vazbě.

„Ani koruna neodešla z účtu resortu směrem ke sportovním svazům,“ zdůrazňovala však Valachová. Není to prý dle ní z důvodu nečinnosti ministerstva, ale z důvodů kontrolních kroků, které činila v posledních měsících a na které následně navázala policie.

VIDEO: Valachová o problémech své náměstkyně Kratochvílové

Na MŠMT se dle Valachové prošetřovalo podezření z úniku informací a ze střetu zájmů. „Ministerstvo nemělo žádné podezření, které následně formulovala Policie ČR,“ tvrdí ministryně.

„Odmítám ty, kteří neustále tvrdí, že se něco někde ukradlo. Neukradlo. Zůstalo to na účtech,“ říkala důrazně Valachová během tiskovky na Úřadu vlády. Minimálně 50 procent dotace z minulého roku bude uvolněno sportovním svazům již v následujících týdnech tak, aby byl zajištěn jejich provoz, oznámila ministryně.

„Zločinec by si vylámal zuby“

Valachová zmínila i program na podporu mladých sportovců – tedy přímé financování dětí, mládeže, trenérů ve sportovních oddílech a v malých obcích a městech.

„Tento program je zcela nedotčen. Ministerstvo uvolňuje postupně jednotlivé částky na účty jednotlivých oddílů. Pro děti, mládež, trenéry. Je to jedna miliarda korun... I kdyby tam chtěl být někdo zločinně spolčen, vylámal by si zuby,“ říká Valachová. „Oddíly, děti, mládež a trenéři jsou neohroženi, jedna miliarda míří na účty sportovních oddílů,“ zdůraznila.

VIDEO: Ministryně školství mluvila i o vyplácení peněz fotbalové asociaci

Postěžovala si, že se objevují obavy, nebo dokonce „řekněme tvrdé soudy, jak to je nebo jak to bylo“. Ani jako ministryně školství prý nemá žádné jiné informace ohledně toho, „co konkrétně Policie ČR prošetřuje, jaká podezření se snaží zjistit, potvrdit, vyvrátit“. „Jistě chápete, že to pro mě není vůbec příjemná situace,“ doplnila.

Od okamžiku, kdy policie zasahovala na MŠMT, činí prý ministryně všechny kroky pro to, aby zajistila plynulé financování sportu. „Sportovci, děti, mládež, trenéři, malé sportovní kluby nic neudělali,“ podotkla.

Ubezpečila prý také vládu, že je resort schopný nadále zajišťovat administrativu financování sportu. V příštích týdnech přitom Valachová uvolní peníze na provoz sportovních svazů. A opakovaně vypíše také program investic ve sportu, který v minulém týdnu zrušila.

VIDEO: Valachová vyzvala FAČR k předložení zprávy o vnitřním financování

Video  Ministryně Valachová vyzvala FAČR k předložení zprávy o vnitřním financování.  - iSport TV
Video se připravuje ...

kukukuu ( 15. května 2017 19:25 )

Ženskou pustit do rozhodování o sportovních záležitostech - to je tragédie. Tentokrát Valachová+Kratochvílová - kdyby se do toho nevložila Policie ČR, tak podle Peltových pravidel by se dělilo půl miliardy. Že k tomu nedošlo, to je jedno, Valachová úplně selhala, co to jsou kontrolní mechanismy proti korupci asi vůbec nechápe. Jiný případ byl ministryně Kuchtová+Kačena Neumannová - výsledek podobný. Mistrovství světa v lyžování v Liberci, stovky milionů Kč v pohybu, kterému neměly šanci rozumět, výsledek stamilionové dluhy. Původního šéfa organizačního výboru s organizačními zkušenostmi Kumpošta ministryně školství Kuchtová vyhodila.

kukukuu ( 15. května 2017 19:00 )

Ona už vystupovala "na brýfingu" s Kejvalem za Olympijský výbor a Doktorem za nový ČSTV - a oba se tam stavěli za mistryni v demisi, aby byla ponechána ve funkci, spolupráce s ní prý byla perfektní. Ona nemohla nevědět, že s tímto přijdou. Přitom ČSSD nabídla její hlavu jako vzor "takto nemilosrdně stínáme naše ministry, Babiš by měl odstoupit stejně". Valachová dál bojuje za svou funkci - dobrých pár měsíců do voleb, pak už bude "mrtvý Homolka".

havran2 ( 15. května 2017 18:37 )

ČSSD-TO JSOU MISTŘI ZLODĚJI ! ! !

panda82 ( 15. května 2017 16:10 )

A Pelta bručí za co? to zajistil na dluh Sobotky co nezaplatil Altnerovi, a dědici musí čekat až Sobotka rozhodne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa