Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Válka Okamurů: Tomio podkopává EU, říká Hayato. Co prozradil o rodině?

Autor: Jakub Veinlich - 
22. května 2017
08:55

V Poslanecké sněmovně mohou po volbách usednout hned dva ze tří bratrů Okamurových. Po Tomiovi chce zkusit politickou dráhu také jeho starší bratr Hayato. Zatímco Tomio šéfuje radikální SPD, Hayato je podle svých slov umírněný křesťanský demokrat. Do Sněmovny bude kandidovat za koalici KDU-ČSL a Starostů. V rozhovoru pro Blesk.cz prozradil i něco z rodinné historie. 

Vystudovaný teolog a religionista, povoláním tlumočník a průvodce japonských turistů Hayato Okamura, se narodil v roce 1966 v tehdejším Československu. A to české matce s moravskými kořeny. Ta si jako mladá dívka nejprve dopisovala s japonským studentem.

„Tehdy před asi 55 lety neexistoval internet, takže ty papírové dopisy napsané anglicky putovaly na druhý konec zeměkoule třeba tak týden, 10 dnů. Vždy každý čekal, až přijde odpověď,“ popisuje Hayato Okamura v rozhovoru pro Blesk.cz začátek vztahu svých rodičů.

Rodina Okamurových. Do politiky chce i nejstarší z bratrů - Hayato. V Praze bude koalici Lidovců a Starostů. Tomio už poslancem je a mandát bude obhajovat Rodina Okamurových. Do politiky chce i nejstarší z bratrů - Hayato. V Praze bude koalici Lidovců a Starostů. Tomio už poslancem je a mandát bude obhajovat | archív Hayata Okamury/Blesk.cz

Oba se nakonec také potkali tváří v tvář. Otec se totiž v polovině 60. let jako doktorand sociologie dostal do tehdejšího Západního Německa. Do Prahy už to byl odtamtud jen kousek. „Tak se naši rodiče setkali. Byla z toho velká láska, brzy se vzali a já jsem se pak narodil v Praze,“ vypráví nejstarší ze synů Okamurových.

S krátkou přestávkou pak žili asi osm let v Tokiu, kde se Hayatovi narodili dva mladší bratři: Tomio – někdejší prezidentský kandidát, dnes poslanec a šéf strany SPD, a také Osamu – úspěšný architekt a urbanista.

V 10 letech se v roce 1976 vrátil s maminkou a s bratry zpět do Prahy. Hayato byl v té době podle svých slov mentalitou Japonec. „Česky jsem díky své pečlivé mamince uměl z Tokia docela dobře,“ vzpomíná politik. Ale trvalo mu dalších několik let, než si zvykl na český způsob myšlení. „Dnes se tomu říká integrace cizinců,“ poznamenává Hayato.

Víc o rodině prozradil Hayato Okamura v první části rozhovoru pro Blesk.cz. Ptali jsme se i na to, jak jeho děti nesou, že se jmenují Okamurovi a že jejich rodinu svými radikálními názory „proslavil“ především Tomio:

Proč míří do politiky

Důvodů, proč chce Hayato vstoupit do politiky, je prý několik. Jedním z nich je to, že už mu jeho pět dětí odrostlo a on chce podle svých slov nyní začít sloužit širší veřejnosti v době, kdy je v České republice i ve světě stále složitější politická situace.

„Čtyři jsou už plnoletí – i když ještě studují – a nejmladšímu synovi je také už 13 let a chodí na gymnázium, takže otevírám ve svém životě svým způsobem novou kapitolu,“ říká o jedné ze svých motivací Okamura.

Kandidovat bude Hayato Okamura v Praze, a to přibližně z 5. až 10. místa společné kandidátky lidovců a Starostů. Tato nová koalice v těchto dnech také představila svoje moderní logo. Pokud chce usednout po volbách v poslaneckých lavicích, musí získat alespoň 10 % hlasů.

„Je to v dobrém slova smyslu odvážné, je to risk, ale je to taková ta správná odvaha,“ říká o vzniklé koalici Okamura a dodal, že se o politiku vždy zajímal. „Myslím si, že bych mohl nějakým způsobem sloužit širší společnosti. Jsem přesvědčený křesťanský demokrat. Důvěřuji serióznímu, nepopulistickému programu křesťanské demokracie, jak v České republice, tak i v Evropě,“ dodal vystudovaný teolog a religionista a doposud tlumočník a průvodce v japonštině.

Hayato Okamura si do voleb věří:

Ohrožená demokracie

Podle Hayata Okamury je dnes u nás demokracie ohrožena. „Určitě ji ohrožují extrémisté, to jsou nepochybně komunisté nalevo – je skutečně s podivem, že jsou ještě ve vysoké politice téměř 30 let poté, co se nám podařilo obnovit demokracii, dále jsou to i pravicoví extrémisté z SPD (strana Hayatova bratra Tomia, pozn. redakce) a řeknu otevřeně, že ani politické hnutí ANO nepokládám za nějaký standardní politický subjekt, za zcela normální politické uskupení,“ popsal.

Je to prý mimo jiné i proto, že ANO stojí a padá s jediným mužem – miliardářem Andrejem Babišem. Dodal, že žádné podobné hnutí, jako je české ANO, třeba v sousedním Německu, které má vyspělou demokracii, neexistuje.

„Pokládám za problém i to, že předseda Andrej Babiš byl členem Komunistické strany a že na něj taky padá stín vážného podezření ze spolupráce s komunistickou Státní bezpečností,“ dodal dál Okamura a připomněl, že Státní bezpečnost byla komunistickou obdobou nacistického gestapa a dopouštěla se násilí na slušných lidech. „A myslím si, že třicet let po skončení II. světové války by v Západním Německu nebylo myslitelné, aby byl předsedou některé z vládních politických stran někdo, kdo byl členem nacistické strany,“ přidal Okamura.

Případná účast lidovců v příští vládě s hnutím ANO je podle Hayata Okamury pro lidovce velmi problematická:

Tomio rozbíjí Evropskou unii

Několikrát během rozhovoru zmínil Hayato také jméno svého bratra Tomia. Právě politika oba sourozence rozdělila. Dnes se téměř nevídají. Potkají se pouze zřídka, například když si všichni bratři připomínají úmrtí své maminky.

„Ta politika, hlavně, protože co by to bylo jinak?“ popsal důvod komplikovaného vztahu s Tomiem Hayato a uvedl také konkrétní kroky svého bratra, které mu vadí: „Kdybych měl vypíchnout jednu jedinou hlavní věc, tak je to Tomiovo podkopávání a rozbíjení Evropské unie. To mi tedy hrozně vadí.“

Češi by podle něj měli hrát v rámci Evropské unie týmově, a to i co se týče kvót pro uprchlíky. „V otázce kvót jsme mohli být vstřícnější, více spolupracovat s Němci. To by nám nijak zásadně neublížilo,“ dodal Okamura s tím, že jde ale o jeho osobní, nikoliv stranický názor.

S nejmladším bratrem má prý úplně jiný vztah. „S Osamu mám zcela korektní vztah, takový bratský a vřelý, často si voláme a poměrně často se vídáme,“ dodal Hayato.

Bratr Tomio podle Hayta podkopává EU. Právě politiky Okamury rozdělila: 

Kritika prezidenta Zemana

Že by ho politika semlela, se Hayato Okamura nebojí. Do Poslanecké sněmovny by měl kandidovat z přibližně 5. až 10. místa, a tak věří, že získá od voličů i nemálo preferenčních hlasů, které by mu pomohly dostat se do poslanecké lavice. Sloužit chce všem lidem bez rozdílu stranické a náboženské příslušnosti, a to stejně věřícím jako nevěřícím.

V rozhovoru pro Blesk.cz Okamura kritizoval otevřeně také účinkování prezidenta Miloše Zemana. V příštím roce si proto přeje výměnu na Pražském hradě. Sám si dovede představit, že by příštím prezidentem byl Pavel Fischer, bývalý velvyslanec ve Francii a spolupracovník Václava Havla, nebo profesor Jiří Drahoš, který působil jako předseda Akademie věd České republiky.

„Já mám našemu panu prezidentovi Zemanovi velice za zlé, že nás prosté občany nevaruje před agresivní ruskou propagandou, před těmi dezinformačními weby nějakým způsobem řízenými z Kremlu, které rozsévají mezi našimi lidmi strach, nedůvěru a zmatek,“ kritizuje Okamura práci prezidenta. Jeho chování podle Hayata Okamury ukazuje, „že je nějakým způsobem ve vleku takových divných prokremelských a pročínských kruhů“.

Za příštího prezidenta už Hayato nechce mít Miloše Zemana: 

Video  Hayato Okamura o prezidentu Zemanovi  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Lidovci dál s Bělobrádkem

Poslední květnový víkend si zvolí lidovci nové vedení. Hayato Okamura je členem strany teprve přibližně dva roky, avšak jeho rodina se k lidovcům hlásí od pradávna. Na pražském sjezdu bude Hayato jako host. Pokud by mohl ale volit, hlasoval by při volbě předsedy pro Pavla Bělobrádka.

Okamurovi sice vadí některá jeho málo obratná vyjádření, jako když nedávno v jednom rozhovoru na adresu žen-samoživitelek řekl „aby si našly nového chlapa“, ale zároveň si cení schopnosti Pavla Bělobrádka v takové situaci rychle uznat chybu a veřejně se omluvit. „On ten vtip řekl s kamennou tváří, a ono se mu to nepovedlo, lidé mu nerozuměli. Já si ale cením toho, že se jako vysoce postavený politik umí lidem omluvit,“ popsal politik a dodal, že omluvit se neumí zdaleka všichni.

Ve studiu Blesk.cz se pak Hayato Okamura vyslovil i k výrazné postavě zlínského hejtmana a senátora Jiřího Čunka. I on se vyjádřil na adresu matek samoživitelek, kterým otcové jejich dětí neplatí alimenty.

„Pokud se žena špatně rozhodla, s kým mít dítě, musí nést následky,“ řekl Čunek pro Echo24. „U Pavla Bělobrádka to byl omyl, to bylo takové přeřeknutí, on to myslel jako vtip, on to nemyslel vážně. Jak to myslel Jiří Čunek, to já nevím, já si s ním zrovna domlouvám schůzku, tak doufám, že se sejdeme a že si různé věci vysvětlíme,“ říká Hayato Okamura. Věří, že ve volbách koalice KDU-ČSL a Starostů získá i kolem 15 % hlasů.

Jak vidí Hayato Okamura budoucnost koalice lidovců se Starosty?

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
tgbg ( 23. května 2017 09:32 )

Fanatický japonský přivandrovalec a imigrant piTomio bojuje proti imigrantům!!!!

europa ( 23. května 2017 08:02 )

Člověk, který kydá na vlastního bráchu, je naprosto nepřijatelný. Nebýt Tomia, nikdo by o něm nevěděl. Teď doufá, že se díky němu dostane do pilitiky a bude v balíku. Špína chlap. Takové nikdo nevolte, prosím!!! Kdo je schopný jít proti vlastní rodině, je schopný všeho

gogo56 ( 22. května 2017 10:07 )

chce se svézt po brachovi !! do této doby o něm nikdo nevěděl , tvrdili že žije v Japonsku ,jinak chlapče o EU není zájem řídí to němec diktuje všem , tak at velí sám sobě ,a ta tvoje prolhaná strana taky končí na rozdil od bráchy který stoupá strmě nahoru!!!!!

bobikdoma ( 22. května 2017 09:59 )

Další fláterník. Pokud vychvaluje Německo, tak ať se tam odstěhuje. Tady nebude chybět.

provokaterka ( 22. května 2017 09:50 )

Lepší být černá ovce a vlastenec,než člen KDU-ČSL a jít proti zájmu lidu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa