Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman je po pobytu v Číně vyčerpán: Proč neposlal jen své zástupce jako jiní prezidenti?

Autor: Vera Renovica - 
18. května 2017
18:00

Je mu dvaasedmdesát let, trpí cukrovkou a neuropatií, tedy necitlivostí nohou. Na návštěvě v Číně prezident Miloš Zeman působil velmi vyčerpaně. Často vrávorá a státníci včetně ruského prezidenta Vladimira Putina (64) dokonce museli při focení čekat, než ho přiveze vozík. Je nutné připravovat prezidentovi tak náročný program?

Zeman odletěl na šestidenní návštěvu Číny hned z cesty po Libereckém kraji, když předtím už se angažoval ve vládní krizi. Po dlouhém letu na východ pak byl tak znaven, že při vystupování z letadla vrávoral víc než kdy jindy a musel se chytit zábradlí. Na pomoc přispěchal i bodyguard.

Upozornily na to záběry čínské televize CCTV. Jen během prvních tří dnů návštěvy se pak Zeman setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem (63) a poté s prezidentem Putinem, několikrát jednal s představiteli čínských firem a úřadů a byl i na setkání k projektu Hedvábná stezka.

Video  Prezidenti Číny a Ruska čekali, až přijede Zeman. Kvůli bolesti nohou ho dopravili na vozíku  - CCTV, Blesk.cz
Video se připravuje ...

A právě jeho účastníci včetně ruského a čínského prezidenta, kteří nakráčeli ke společnému focení, museli čekat 2 minuty, až českého prezidenta přiveze golfový vozík a až se došourá na své místo. Kdo prezidentovi připravuje tak zničující program?

Jde ve značné míře o jeho dva nejbližší spolupracovníky, kancléře Vratislava Mynáře (49) a kontroverzního ekonomického poradce Martina Nejedlého (50). Ti do Číny letěli už v únoru, aby »poladili« plán cesty, který přitom zahrnoval i mnoho návštěv firem.

„Je divné, že prezident jezdí na jednání s šéfy čínských firem, jako je Huawei, jiné hlavy státu tam posílaly své zástupce,“ řekl Blesku přítomný zdroj z české diplomacie. Zeman ostatně únavu komentoval sám – konkrétně třetí den návštěvy v Pekingu na setkání s novináři.

Video  Prezident Miloš Zeman zavrávoral při výstupu z letadla  - alp
Video se připravuje ...

Před ním si musel kvůli náročnému programu dokonce zdřímnout, což přiznal, a připustil, že to »dává« už jen velmi těžko. Připomněl při tom výrok expremiéra Nečase, který vysoké odměny pro šéfku svého kabinetu a milenku zdůvodnil tím, že dřela jako kůň.

„Já nejsem Jana Nagyová, ale včera jsem také pracoval jako kůň,“ řekl prezident. Co na to Nejedlý a Mynář? Ten první na esemesku Blesku nereagoval. Kancléř nakonec promluvil.

„Kdybychom dávali víc volna panu prezidentovi, tak vím, že nám řekne, že sem neletěl na dovolenou, nemá prázdniny a že chce využít ten čas maximálně k tomu, aby dojednal co nejvíce kontraktů pro naše byznysmeny,“ tvrdí.

Jiří Ovčáček: Jiný už by byl v nemocnici

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček pak prezidentovo vyčerpání vysvětlil složitým programem. „Pan prezident nepřetržitě pracuje už od minulého týdne. Před návštěvou Čínské lidové republiky absolvoval třídenní návštěvu Libereckého kraje, kde byl program každý den zhruba desetihodinový…

Takřka ihned po příletu byl zahájen program, který probíhal s malými přestávkami na spánek až do středeční páté hodiny odpolední. I mladší politik, pokud by absolvoval takto náročný program, by už byl hospitalizován,“ řekl Blesku.

Lékaři o Zemanově stavu: Necítil by hřebík v noze

Podle lékařů oslovených Bleskem se náročný program mohl na prezidentově zdravotním stavu podepsat. Hlavu státu sužuje cukrovka a hlavně znecitlivění nohou od kotníků dolů, jež mu neumožňuje dlouho stát a s jistotou chodit.

Lékaři přirovnávají pocity takového pacienta k chůzi po mechu, kdy chybí zpětná vazba a člověk neví, kam vlastně došlápl. Může se stát, že by přišel s hřebíkem v noze a nevěděl by o tom. Neuropatii neboli znecitlivění nervového zakončení často provází problémy se srdcem a ledvinami a může končit amputací končetin.

Je jako Roosevelt

Mluvčí prezidenta vyvěsil na Twitter srovnání Zemana s prezidentem USA Franklinem Delanem Rooseveltem. Ten před čtyřicítkou onemocněl obrnou, částečně ochrnul a někdy musel používat kolečkové křeslo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cepp ( 19. května 2017 10:38 )

Zajímavé je, že nikdo z naší delegace do Číny neemigroval. Čínští lékaři ani Zemana neuzdravili.

zdenekk- ( 19. května 2017 08:35 )

Čím to je,že jsem jen takové primitivní,prasečí autistické hovado.....?Jo už vím,jsem zdenekk,ignotus,rego,informatik,socan68,partizanka_michell,atd...Všichni mame jednu postiženou matku čubbku,to je tím

bobou ( 19. května 2017 08:13 )

Havel měl otevřené dveře všude tam kde se jen soudružilo a chlastalo. Jinak o něm ve světě nikdo nic nevěděl a ani neví do dnes. To vše co se u nás píše a psalo jsou více jak z poloviny bludy. A předem upozorňuji, že nejsem zastáncem Zemana. V každém státě mají svých vlastních problémů habaděj a spousta jich ani neví kde se naše zemička nachází!!!

kolokolo ( 19. května 2017 07:59 )

Bohužel pan president má dnes v pořádku už jen hlavu...a mít presidenta na vozíčku..?bohužel ti co kandidují na post presidenta mi připomínají vychcálky jako předsedu ODS či TOP 09.....všechno kritizují a když byli u vlády tak vše posrali a ukradli...A to dřeli jako koně ....!!!

eliska963852 ( 19. května 2017 06:02 )

sensadrak: Přesně, Zeman se chová jako stará kur.va, nikoliv národ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa