Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Sobotka překvapil. Předčasné volby jsou ale téměř nereálné

Autor: vei, Bohumil Pečinka - 
2. května 2017
18:40

Premiér Bohuslav Sobotka překvapil dokonce i nejbližší spolupracovníky z vedení ČSSD. Ani oni nevěděli, že se na mimořádné tiskové konferenci chystá oznámit demisi vlády, zjistil Blesk.cz. Už ve středu ráno přitom zasedá nejužší vedení sociální demokracie, kde bude mít Sobotka co vysvětlovat. Není totiž jasné ani to, jestli hraje vabank nebo má nějaké připravené scénáře. Vládní krizi rozebírá ve svém komentáři Bohumil Pečinka z Reflexu.

Vládnout může podle Pečinky buď vláda v demisi, anebo úřednická vláda. Vše teď záleží na prezidentu Miloši Zemanovi. „Rozhodně tímto dnem skončila taková ta standardní česká politika a začala volební kampaň,“ míní Pečinka. Paradoxem této situace je, že právě v den, kdy Sobotka oznámil plán na svou demisi, vyšel termín podzimních voleb, tedy 20. a 21. října, oficiálně ve Sbírce zákonů.

ČSSD může ze situace těžit?

A i když Sobotka všechny svým krokem překvapil, může z toho ČSSD podle Pečinky před volbami těžit.

„Tím, co premiér Sobotka udělal, získal pro ČSSD takovou jistou výhodu, protože nastavil to budoucí aranžmá. Ten hlavní politický konflikt ve volbách bude ANO versus ČSSD,“ míní Pečinka. Znamená to podle něj, že v hlavním konfliktu a v boji o voliče budou soupeřit dvě hlavní vládní strany.

Komentátor Reflexu Bohumil Pečinka analyzuje překvapivý krok Bohuslava Sobotky

Video  Bohumil Pečinka analyzuje demisi Bohuslava Sobotky.  - Martin Bartkovský
Video se připravuje ...

Sobotka tak zřejmě „vypálil rybník“ všem. A to i stranám v opozici. Hlavní pozornost se teď bude upínat na prezidenta Miloše Zemana, který se už ve středu potká s vicepremiérem Andrejem Babišem. „Bude strašně záležet na rozhodnutí prezidenta, který může celou situaci prodlužovat, anebo naopak může jednat racionálně rychle,“ říká ve své analýze Pečinka.

„Sobotka se nenechal přelstít“

Sobotka se navíc podle Pečinky nenechal přelstít Babišovým prohlášením, že pokud by byl odvolán, tak by si nechal všechna svá ministerstva a neodvedl by ANO do opozice.

Podle Pečinky teď bude záležet na dalších hráčích

Video  Bohumil Pečinka o tom, co přijde po pádu vlády.  - Martin Bartkovský
Video se připravuje ...

„Což by byla nejhorší situace, která by mohla nastat. Protože by byl ve vládě a zároveň by byl v opozici a mohl by se vydávat za mučedníka,“ míní komentátor. A svým rozhodnutím podat demisi celé vlády prý Sobotka vzal vítr z plachet také samotnému Miloši Zemanovi, který tak nebude moct protahovat další jednání. „Myslím, že všechny překvapil. A bude záležet na tom, jak se budou chovat ostatní hráči,“ tvrdí Pečinka o Sobotkovi. A zároveň nevěří, že by se politici dohodli na předčasných volbách, které by byly buď v létě, anebo v září.

 

panda82 ( 5. května 2017 09:27 )

Zoufalec Sobotka žije v přesvědčení, že všichni budou skákat jak on píská, i když by bylo na čase ty kreatury zrušit, nemají mozek a nežijí realitou

velka_0 ( 4. května 2017 13:08 )

NeVážení poslanci, senátoři a spol., jsme bývalí voliči postupně OF, ODS, TOP, KDU, STAN. Budeme volit ANO, SPD a KSČM ! ODS, TOP, KDU = tzv. tuneláři. Sobotka podrazák Zemana (volby prezidenta, jako člen ČSSD dal hlas tzv. tuneláři Klausovi místo Zemanovi), lidu (církevní restituce) a nyní opět občanů demisí. Instalujte staré, tj. zkušené VŠ do PSP, senátu, na posty st. a polostátních firem i do dozorčích rad, představenstev apod. Ne "cucáky" a zřejmé lháře, jaké si natahal Sobotka k sobě, jako je údajný plz. podvodnický rychlostudent práv Chovanec, kulišák Ludvík, nemožný Chvojka, norsko-fondová Marksová, kvůli prachům (prý nakradeným norskými fašouny za války od Židů) proto kašlající na české děti. Puč na Babiše byl dávno připravovaný Sobotkou, TOP a ODS. Jste trapní a průhlední. Zdraví stařešinové VŠ a SŠ : elektrotechnik, ekonom, stavaři, právník, filosof, zemědělec, bio/zoolog, pedagog, ročníky 1951, 1954, 1957, 1959, 1963, 1964, 1967 PS : Vše odvoláváme, pokud nás nějaký ubožák z adresátů chce za pravdu nechat kriminálkou vysledovat a poté udat.

oltec ( 3. května 2017 03:51 )

Kvuli tomu aby neztratil dobře placenou židlu pod zadkem udělá všechno možné i to že zničí celou ČSSD píši už pokolikáté je to zákeřný člověk mělo by se ho ČSSD zbavit

panda82 ( 2. května 2017 20:20 )

No Sobotka něco vymyslel, nikomu nic neřekl, hráje si s národem, poškodil jméno Česka a te´d se bojí, že se to vezme vážně a Zaorálek bude premiér, jaksi se přepočítal, je to srab

Okolojdouci ( 2. května 2017 20:17 )

Sobotka opět potvrdil, že je nejen nejhorším premiérem od roku 1918 ale také i nejhloupějším

Zobrazit celou diskusi