Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Křeč, srabi, fotbal a nestabilita: Politici žasnou, že Sobotka položil vládu

  • Autor: bru,ČTK - 
    2. 5. 2017
    15:23

    Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) rozvířil tiché předvolební napětí v české politice. Kvůli nejasnostem kolem ministra financí Andreje Babiše (ANO) se rozhodl „položit vládu“ a podá do konce týdne premiérovi Miloši Zemanovi demisi celé vlády. Novinářům dnes řekl, že pokud by Babiše pouze odvolal z funkce ministra financí, šéfovi hnutí ANO by to do voleb umožnilo hrát roli mučedníka, na kterou se už připravuje. Babišovo pokračování v čele resortu však považuje za neudržitelné.

  • 1.Češi čekali odvolání Babiše, Sobotka „položil“ vládu

    Premiér Bohuslav Sobotka odmítl udělat z Andreje Babiše odvolaného mučedníka a raději skoncuje s celým kabinetem. Vládní demisi teď předloží prezidentovi.

    Podívejte se, jak Sobotka oznámil pád vlády:

    Video  Bohuslav Sobotka chce podat demisi.  - Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

    Podívejte se na celý záznam tiskové konference o pádu vlády:

  • 2.Andrej Babiš (ANO): Zbabělec Sobotka

    Nerozumím tomu, pan premiér mě ještě včera (v pondělí) vyzýval, abych se zachoval jako chlap a on se zachoval jako zbabělec,“ řekl Babiš. Dodal, že premiér podle něj poškodil práci všech ministrů a vlády. „Tu poškozoval vlastně kontinuálně od krajských voleb a nebyl schopen se rozhodnout. Pokud je přesvědčen o svých bludech, buď mě měl navrhnout na odvolání, nebo měl akceptovat, co jsem napsal,“ řekl s odkazem na svůj páteční dopis, ve kterém na žádost Sněmovny vysvětloval nesrovnalosti ve svých příjmech a v případu jednokorunových dluhopisů.

    Sobotka podle Babiše svým krokem ohrožuje čerpání evropských fondů nebo navýšení platů například bezpečnostním složkám. „Je to od něho absolutně nezodpovědné,“ řekl.

    Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk.cz Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk.cz | Foto Blesk - Martin Sekanina

  • 3.Jaroslav Faltýnek (ANO): Není to krize ale křeč

    Místopředseda ANO Faltýnek uvedl, že žádná reálná krize není. Jde podle něj o křeč ČSSD a premiéra, kteří se snaží zastavit řešení kauz ovládnutím ministerstva financí. „Sociální demokracie neví, co má dělat, při pohledu na své preference,“ dodal Faltýnek.

    První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek při příchodu na koaliční radu První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek při příchodu na koaliční radu | ČTK
  • 4.Martin Stropnický (ANO): Zachovejme chladnou hlavu

    Martina Stropnického překvapilo rozhodnutí premiéra Sobotky na jednání ve Washingtonu s americkým ministrem obrany Mattisem. „Ze všeho nejvíc je z mého pohledu potřeba v současné situaci zachovat chladnou hlavu a dělat dál svou práci,“ napsal Stropnický Blesku.

    Martin Stropnický při oslavách ANO na pražské Náplavce Martin Stropnický při oslavách ANO na pražské Náplavce | Blesk - David Budai

  • 5.Miroslav Kalousek (TOP 09): Srabi v politice

    „Sobotkův boj: ,Nemám na to, odevzdám to Zemanovi‘. Zásadní hybnou silou naší politiky byli vždy srabi. Z tohoto pohledu je Bohuslav Sobotka konzervativní,“ hodnotí demisi vlády šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

    Miroslav Kalousek při rozhovoru pro Blesk Miroslav Kalousek při rozhovoru pro Blesk | Blesk/Michal Protivanský

  • 6.Petr Gazdík (Stan): Země uvržená do nestability

    „Tato vláda měla málo pozitiv, ale jedním z nich byla stabilita. Premiér a vicepremiér teď svým chováním uvrhnou zemi před volbami do nestability,“ napsal předseda Starostů na Twitter.

    Petr Gazdík na sjezdu STAN Petr Gazdík na sjezdu STAN | Karel Kopáč

  • 7.Petr Fiala (ODS): Divadlo!

    Demisi vlády považuje předseda ODS Fiala za výraz bezradnosti a alibismu. Sobotkovo rozhodnutí označil za pokračování absurdního politického divadla.

    Šéf ODS Petr Fiala při rozhovoru pro Blesk Šéf ODS Petr Fiala při rozhovoru pro Blesk | Foto: Jakub Poláček

  • 8.Václav Klaus: Osvobozující odkop

    Ze strany premiéra je to nečekaně dlouhý osvobozující odkop míče od vlastní branky a přenesení hry na polovinu soupeře. Nyní jde o to, jak zareaguje ten soupeř, což ale nechci předvídat. Nepředpokládám, že to byl se soupeřem předem dohodnutý tah. Soupeř bude proto mít co k přemýšlení,“ napsal Blesku bývalý prezident Václav Klaus.
    Václav Klaus ve studiu Blesku Václav Klaus ve studiu Blesku | Foto Blesk - Karel Kopáč

  • 9.Tomio Okamura (SPD): Ostuda!

    „Pád vlády je samozřejmě ostuda a ukazuje na neschopnost Sobotky s Babišem, kteří narřadili vlastní politické zájmy nad zájmy občanů,“ napsal Blesku Tomio Okamura.

    Tomio Okamura Tomio Okamura | ČTK

  • 10.Hrad mlčí

    „Oznámení premiéra Bohuslava Sobotky nyní ponecháme bez komentáře. Postup prezidenta republiky bude oznámen v pravý čas,“ napsal hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

    Miloš Zeman během návštěvy Středočeského kraje Miloš Zeman během návštěvy Středočeského kraje | ČTK

oltec ( 3. května 2017 04:24 )

Sobotka je člověk který si říká když ne já tak ať nemá nikdo

alIahakbar ( 2. května 2017 18:19 )

Před několika týdny jsem zažil něco, na co jen tak nezapomenu. Byl jsem na služební cestě a stavil jsem se na oběd v jedné hospůdce na okraji Prahy. Po hospůdce se mimo personálu nenápadně pohyboval jakýsi šupák s tabletem v ruce a sbíral se stolů účtenky EET. Na tom by ještě nic nebylo, kdyby na něho číšník nezavolal Zdenku, už jich máš dost, už běž. Když ta figurka odešla, tak jsem se číšníka zeptal, kdo že to je a on mi řekl, že je to místní blázen, který sbírá účtenky z EET a navíc je to prý velký přivrženec Kalouska. Tak nevím, byla to náhoda, nebo jsem viděl partyzánku zdenkka na vlastní oči? Ať mě trefí šlak, jestli kecám!

alIahakbar ( 2. května 2017 18:16 )

Toho debila zdenkka ignoruj.

aIIahakbar ( 2. května 2017 18:04 )

Co má společnýho autista Sobotka s youtube, debile?

aIIahakbar ( 2. května 2017 17:52 )

Nakonec vyjde najevo, že soudruh Sobotka je také autista jako partyzánka zdenekk.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa