Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vláda podá demisi: Nebudu z Babiše dělat mučedníka, řekl Sobotka

Autor: Jaroslav Šimáček - 
2. května 2017
13:59

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) míní, že Andrej Babiš (ANO) neprokázal nic ze svých údajných pochybení (nejen) kolem korunových dluhopisů. Nechce ho však odvolávat, aby z něho neudělal mučedníka. A tak se rozhodl podat demisi celé vlády! Babiš je podle něj člověkem, který má nadále vážný střet zájmů a nemůže být dál ministrem financí v jeho vládě, oznámil Sobotka. Nyní se chystá domluvit termín, kdy s demisí vyrazí za prezidentem Zemanem.

„Jako předseda vlády stojím před vážným problémem, (...) který ohrožuje důvěru ve vládu a také občanů v politiku,“ uvedl v úterý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Vláda podá demisi,“ oznámil o chvíli později.

Sobotka svolal tiskovku na Úřad vlády, aby zareagoval na dopis Andreje Babiše (ANO) – tedy na vysvětlení kauzy korunových dluhopisů, které šéf ANO doručil minulý týden do Sněmovny.

„Není jasné, zda nezneužil korunové dluhopisy a zda nešidil stát na daních, není jasné, jak přišel ke svému majetku,“ uvedl Sobotka. Pokládá za nemožné a neudržitelné, aby Babiš zastával funkci ministra financí v jeho vládě.

Video  Bohuslav Sobotka chce podat demisi  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Sobotka nechce dělat z Babiše mučedníka

Pokud by však odvolal Babiše coby ministra, mohl by z něj udělat mučedníka, míní Sobotka. „Andrej Babiš už se na tu roli mučedníka velmi intenzivně připravuje,“ podotkl premiér.

A tak se rozhodl k ráznému kroku. Svého politického oponenta přitom nešetřil. Babišův dopis je pro něj hlubokým zklamáním. „Pochybnosti přetrvávají, klíčové otázky zůstaly bohužel bez odpovědi a jde nejenom o kauzu korunových dluhopisů,“ uvedl Sobotka.

Nemůžeme honit hospodské kvůli každé koruně a přitom nechat miliardáře, aby daňovými triky obírali státní kasu o miliony, varoval premiér. „Za čtyři měsíce nedokázal ministr financí v této souvislosti uspokojivě vysvětlit nic,“ pokračoval Sobotka s tím, že místo vysvětlení podle něj Babiš kolem sebe kope, uráží kolegy ve vládě nebo si podle Sobotky jednoduše vymýšlí.

Babiš mimo Prahu. I kvůli EET

Již v pondělí vyzval Sobotka vicepremiéra Babiše, aby se zachoval jako chlap. „A. Babiš několik dnů jen fňuká, místo aby se zachoval jako chlap a vyvodil ze svých dluhopisových a daňových problémů jasnou odpovědnost,“ napsal Sobotka na Twitteru. Na úterý pak svolal premiér tiskovou konferenci.

VIDEO: Babiš o dopisu pro Sněmovnu, který tam dodal v pátek

Babiš si ale Sobotkovo vyjádření poslechnout nešel, dle informací Blesk.cz vyrazil mimo Prahu a chystá po Sobotkově tiskovce prohlášení.

„Měl dlouho plánovaný program a plní svou běžnou ministerskou agendu. Řeší EET s hospodskými a majiteli malých obchodů, potkává se s lidmi, kteří se mu ozvali, že by se s ním chtěli potkat kvůli EET. Byl i ve Škodě Kvasiny, kde řešili zaměstnanost a chybějící pracovníky, potkal se se starosty okolních obcí, až do noci bude mimo Prahu,“ řekla Blesk.cz mluvčí ANO Lucie Kubovičová.

Ostrá přestřelka mezi lídry

Doposud se přitom na prohlášení omezil právě Sobotka. „Štve mě, že dosavadní dobrá pověst a úspěšná práce mé vlády je devastována neschopností ministra financí vysvětlit a řešit problémy, jako jsou třeba jeho korunové dluhopisy,“ postěžoval si Sobotka v pátek.

Korunové dluhopisy, jejichž výnos se nedaní, pořídil Babiš od Agrofertu. Tvrdí však, že nešlo o nic protiprávního a podnikal vždy dle platných zákonů.

Sám Babiš byl však předtím v kritice ještě ostřejší. „Pan Sobotka dělá celý život podrazy. Podrazil prezidenta, podráží mě, podráží celý život,“ udeřil Babiš. A označil Sobotku společně s ministrem vnitra Milanem Chovancem za jednoho ze dvou oligarchů v ČSSD.

Rázně mluvil i pro časopis Týden. „On mě likviduje jako politického soupeře ve vládě. I za cenu destabilizace ministerstva financí, destabilizace rozpočtu. Ohrožuje tím nejen rozpočet, navyšování platů lidem,“ říkal Babiš. „Já sám s odvoláním nikdy souhlasit nebudu, není k tomu nejmenší důvod,“ dodal. 

VIDEO: Babiš tvrdě o Sobotkovi: Podráží celý život

Babiš míří za Zemanem

Již ve středu ráno měla přitom zasedat vláda a očekává se, že na ní bude pořádné dusno. Vedle toho má Andrej Babiš na středeční odpoledne domluvenou schůzku na Hradě právě u prezidenta Zemana. 

Že Sobotka nakonec Babiše odvolá, tipoval šéf ANO v reakci pro Blesk.cz minulý týden, když odpovídal na detaily své chystané svatby s partnerkou Monikou, která se uskuteční v červenci.

„Svatba je ještě daleko. Teď mě premiér odvolá, takže mám jiné starosti. Musím sehnat kartony. Mám strašně moc papírů v kanceláři, takže musím sehnat kartony,“ hlásil Babiš s tím, že na svatbě již nebude jako ministr, ale jako řadový občan.

Kartony skutečně sehnal. Den poté totiž umístil na sociální síť fotku z ministerstva financemí s krabicemi na dokumenty. „Bude mi to moc líto, mám tady spoustu práce, kterou jsem chtěl dokončit, ale pokud se pan premiér rozhodne mě odvolat, jsem připraven,“ oznámil Babiš minulý čtvrtek. A na jedné z krabic měl cedulku OKD, což je kauza, kterou předhazuje pro změnu premiéru Sobotkovi, někdejšímu ministrovi financí ve vládě, která prodala zbývající státní podíl v OKD. Tedy 46 procent podniku za 4,1 miliardy korun, což bylo dle Sobotkových kritiků hluboko pod cenou. 

 

kukukuu ( 2. května 2017 20:04 )

Ty máš zase v nemyslící makovici jen to, co Ti nakukají pražská media: "Jenom Babiše kontrolovat, ostatní společně 25 let kradnoucí (OF,ODS,ČSSD,lidovci) můžou v klidu krást dál."

1_2_3 ( 2. května 2017 19:21 )

Již vzhůru sráči této země, již vzhůru všichni, jež hlad shnět! Teď bordel duní ve vládě temně a Sralbota zahřmí naposled. Od minulosti spějme zpátky, k Putinovi a k těm svým! Již chví se světa základ vratký, Kim se nase.re, budem pryč!

kukukuu ( 2. května 2017 17:59 )

Já Ti ten výrok Babiše přeložím: "VŠICHNI by měli při vstupu do politiky sepsat majetek, který mají - pro kontrolu, jestli jeho pozdější nárůst odpovídá jejich daňovým přiznáním". Slepici novinářku vyslanou drbat do Babiše nenapadne zeptat se Kalouska, kolik vydělal na padácích...

hejhej ( 2. května 2017 16:11 )

Sobotka je blb.

anna1234 ( 2. května 2017 15:42 )

.. co je to jeden smazaný příspěvek?? až bude předsedou vlády Anrej možná vůbec žádné diskuze nebudou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa