Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zeman je na tahu, Sobotka mu nechal trumfy. Čtyři scénáře po demisi vlády

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    2. 5. 2017
    16:00

    Po demisi vlády bude hlavním hráčem na politické šachovnici prezident Miloš Zeman. Právě on určí směr, kterým se bude ubírat aktuální vládní krize. Zeman už si podobnou situaci vyzkoušel. V roce 2013 po pádu vlády ODS, TOP 09 a LIDEM pověřil sestavením úřednického kabinetu nynějšího guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka. Teď prezident zatím vyčkává a nechce situaci komentovat. Ve středu se má přitom potkat s vicepremiérem Andrejem Babišem. Prezidentovi spolupracovníci tvrdí, že schůzka byla naplánovaná dávno předtím. 11. května navíc Zeman odlétá na týden do Číny. Není vyloučené, že se krize potáhne týdny. Co bude dál?

  • 1.Vláda bude vládnout bez důvěry až do voleb

    Podle ústavy podá předseda vlády demisi do rukou prezidenta republiky. „Ústava ale nestanoví lhůtu, za jak dlouho musí prezident vyhovět,“ řekl Blesk.cz politolog Lukáš Jelínek. I takový kabinet může vládnout dál jako vláda v demisi. Takový kabinet má podle Jelínka stejné pravomoci jako vláda s důvěrou.

     

    „Tato vláda by ale byla už jen udržovací, protože by stejně už žádné zákony nepřipravovala,“ připomněl Jelínek Sobotkův domácí úkol ministrům. Kdo chtěl stihnout do říjnových voleb ještě nějaký zákon, ten musel jeho návrh předložit do konce března.

     

    Premiér v úterý oznámil, že jeho vláda podá demisi: 

    Video  Bohuslav Sobotka chce podat demisi.  - Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

  • 2.Nová vláda na stejném půdorysu

    Prezident Miloš Zeman může pověřit premiéra v demisi sestavením nové vlády. Ten by se s největší pravděpodobností pokusil sestavit vládu na stejném půdorysu, jako vládl doteď. Na vládě by se tak tedy mohly i dál podílet ČSSD, ANO a KDU-ČSL. „Určitě by v té vládě ale nebyl buď Sobotka, anebo Babiš coby ministr financí,“ dodal k této možnosti politolog Lukáš Jelínek. Taková vláda by ale musela předstoupit před Poslaneckou sněmovnu a požádat o důvěru.

    Pavel Bělobrádek, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš Pavel Bělobrádek, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš | Blesk/ČTK

  • 3.Úřednický kabinet

    Ve hře může být i varianta, kdy prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády někoho jiného než zástupce vítězné strany. Taková situace už tu v minulosti byla. Po pádu koaliční vlády Petra Nečase, kdy prezident pověřil sestavením vlády Jiřího Rusnoka. Jeho kabinet pak vládl přes léto do předčasných voleb v roce 2013 bez důvěry a přezdívalo se jí „Zemanova vláda“.

    Volby 2013 – počty mandátů Volby 2013 – počty mandátů | E15

  • 4.Předčasné volby

    Varianta předčasných voleb je nejméně pravděpodobná, a to i s ohledem na to, že premiér ohlásil demisi vlády v den, kdy termín říjnových voleb vyšel ve Sbírce zákonů. Pro předčasné volby by navíc musela hlasovat třípětinová většina poslanců. Volby by se tak konaly do 60 dní. Sněmovna se může navíc rozpustit nejpozději tři měsíce před koncem mandátu, to znamená na začátku léta. Volby v řádném termínu se mají konat 20. a 21. října.

     

    Tisková konference Bohuslava Sobotky. Demisi vlády čekal asi málokdo: 

kartsabno ( 3. května 2017 05:06 )

 vládní krize tu je s malými přestávkami už od roku 1991. Furt se tam někdo hádá, hází špínu jeden na druhého a pro trafikanty korytáře lobbisty a pár amatérů není kam plivnout. Na polích neroste pšenice ale paneláky naležato s garážemi pro 6timilionová auta. Eet honí živnosti ale majitelé miliard si pinkaj na golfu a dávají si poránu pár "bazénů" protože práce je poslední způsob jak vydělat peníze natož velebil tuto zemi. Pár borců se tam ztrácí v davu a možná by na to měli aby je člověk volil, ale "těch druhých" už je příliš mnoho aby se pročistil vzduch a zvítězila pravda a láska nad tím vším.

aaobcanka ( 3. května 2017 02:02 )

Pavel Hájek, Březnice , Jsem zvědavý jestli se začnou řešit kvůli korunovým dluhopisům také další firmy, které využily této díry v zákoně. Legální díry. Ať už Komerční banka, Česká pojištovna, České dráhy a mnoho dalších. Koho to zajímá : https://dluhopisy.cz/clanek-korunove-dluhopisy -------------------------------------------------- -------------------- Boha jeho, ať mu to kormidlo už nikdo nedá do ruky ! Je to podrazák Zemana (volil Klause), občanů (církev) a ministrů. Konec Sobotky i ČSSD, žel.

bcase ( 3. května 2017 00:14 )

Az vam prijde do firmy financni kontrola, reknete ji, ze se nemusite nikomu zpovidat, natoz neco dokazovat nebo se financne obnazovat, kde jste vzali na nakup miliardoveho majetku. Kdyz vam bude hrozit, ze vam na to opravdu nekdo skoci a zacne se v tom hrabat, maximalne se rychle ozente a prepiste to na zenu. Pak napiste sestistrankovy dopis s blaboly a poslete ho na cetralu FÚ. Mate vystarano. Kdyz nahodou klesne vas zisk a biopalivo se neprodava, prosadte zakon, aby se bioslozka do paliva na mezi max unosnych hodnot proste pridavala vzdy. Zruste hospody a kolonialy na vesnicich, protoze okradaji stat, lide vas budou milovat a kdyz se vesnice zacnou vylidnovat, lidem to zacne dochazet jak byli blbi a naivni, z penez danovych poplatniku nasypejte do techto provozoven dotace Xkrat vetsi, nez byl pseudo danovy unik. Zase budete v tomto state za hrdiny. Hazejte podnikatelum klacky pod nohy, administrativne je zatezujte tak, aby mimo podnikani nemeli hlavne cas zabyvat se tim, co vlastne delate, ale musite to zakryt snahou oznacit je za zlodeje, na to narod slysi a pouhy po lyncovani. Hlavne neustale rikejte, ze je to vase zasluha, a ze vy jste ti nejlepsi..... vynatek z knihy Andy Blbiš - Zákony mi psané na míru.

platykodon ( 2. května 2017 23:35 )

Pokud je pravdou, že Babiš okrádá stát, ministr financí byl ale dobrý. Jako jediný začal snižovat státní dluh. Bezmozek Sobotka celá léta stát pouze oje.bává a zadlužuje. Toho svinstva, co stihl udělat, to je na zbli.tí. Podáním demise celé vlády náš stát poškodí a to velmi hodně. Mohl blbeček vypadnou sám a byl by klid.

vosavopruz ( 2. května 2017 23:27 )

Tmy vláda je svržena, zář rudá zalila povodeň dělnických mas, jen dál rudí námořníci, přiložte pušky k líci, ať zahřmí revoluce hlas.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa